Πάνω από 80 ισπανικά ΜΜΕ έβαλαν στο στόχαστρο τη Meta

Προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού, με κατηγορίες που αφορούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Article featured image
Article featured image


Πάνω από 80 ΜΜΕ στην Ισπανία
, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της Meta.

Συγκεκριμένα, κατηγορούν τη Meta ότι δεν σεβάστηκε τις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ζητούν 550 εκατομμύρια ευρώ για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ενημερωτικών Μέσων Ενημέρωσης (AMI), η Meta από τις 25 Μαΐου 2018 ως τις 31 Ιουλίου 2023 παραβίασε με «συστηματικό και μαζικό» τρόπο την «ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων», που απαιτεί τη συναίνεση των χρηστών για να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους για διαφημιστικούς λόγους.

Η πρακτική αυτή όπως υποστηρίζει η AMI, «επέτρεψε στον αμερικανικό όμιλο να προτείνει την πώληση διαφημιστικών χώρων, στη βάση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που απέκτησε με αθέμιτο τρόπο», σε βάρος μέσων ενημέρωσης που από την πλευρά τους σεβάστηκαν αυτό τον κανονισμό.

Η Meta «οικοδόμησε την κυρίαρχη θέση της στη διαφημιστική αγορά παραβιάζοντας τις κανονιστικές ρυθμίσεις», πράγμα που προκάλεσε «προφανή βλάβη στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης σε σημείο να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους», εκτιμά έτσι ο πρόεδρος της AMI, ο Χοσέ Χολί, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Μεταξύ των ομίλων μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούνται απ' αυτή την ένωση περιλαμβάνονται ο όμιλος Prisa, ιδιοκτήτης της εφημερίδας El Pais και της αθλητικής AS, αλλά και ο Godo (La Vanguardia, Mundo deportivo.) και ο Vocento, που εκδίδει τη συντηρητική εφημερίδα ABC.

Η κίνηση αυτή γίνεται, την ώρα που η Meta λανσάρισε στην Ευρώπη, ένα νέο σύστημα που επιτρέπει στον χρήστη να μην βλέπει πλέον προσωποποιημένες διαφημίσεις, έναντι μιας συνδρομής ή διαφορετικά να «συνεχίσει να χρησιμοποιεί δωρεάν» τις υπηρεσίες του συναινώντας στην πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του.

Αυτό το νέο μοντέλο έχει γίνει στόχος προσφυγών στην Αυστρία και τις Βρυξέλλες, ενώ στη Γαλλία επισημάνθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής Απατών (DGCCRF).



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ