Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ έχει προκαλέσει οργή, προτείνοντας ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ταχέως γερασμένου πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι η μαζική αυτοκτονία των ηλικιωμένων, ακόμη και με τη μέθοδο του Seppuku που χρησιμοποιούσαν οι ατιμασμένοι Σαμουάι τους προηγούμενους αιώνες.
Ο Γιουσούκε Ναρίτα, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Γέιλ, υπερασπίστηκε τις απόψεις του το Σαββατοκύριακο μιλώντας στους New York Times. Τις πρώτες δηλώσεις περί μαζικής αυτοκτονίας φέρεται να τις είχε κάνει σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα το 2021.
«Νιώθω ότι η μόνη λύση είναι αρκετά ξεκάθαρη», είπε τότε. «Τελικά, δεν είναι η μαζική αυτοκτονία και μαζικό “seppuku” των ηλικιωμένων;». Το Seppuku ήταν ένα τελετουργικό ξεκοιλιασμoύ που επιβλήθηκε στους σαμουράι που ατίμασαν τον εαυτό τους στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα.
Ο Ναρίτα είπε στους Times ότι «βγήκε εκτός πλαισίου», αλλά είπε επίσης ότι η ευθανασία θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτική στο μέλλον, τα σχόλιά του ωστόσο προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ισχυρίζεται ότι αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τις νέες γενιές ούτως ώστε να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις, την πολιτική και άλλες πτυχές της κοινωνίας που η παλαιότερη γενιά αρνείται να αφήσει.
Χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία έχει χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η χώρα έχει 1,34 γεννήσεις ανά γυναίκα, λιγότερο από το 1,65 των ΗΠΑ.
Πέρυσι, η Ιαπωνία είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά περισσότερους από 600.000 λόγω της μείωσης των ποσοστών γονιμότητας και της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού.
Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών μειώθηκε κατά 644.000.
Ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε καθώς οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 609.000 και καθώς οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα ήταν περισσότεροι από αυτούς που εγκαταστάθηκαν κατά 35.000.
Μπορεί τα σχόλια του Γιασούκε να εξόργισαν πολλούς ανθρώπους, παράλληλα όμως, τού έφεραν και καινούργιο κοινό, με του ακολούθους του στο Twitter να ξεπερνούν πλέον τους 560.000.
Εμφανίζεται συχνά στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης φορώντας casual ρούχα και παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ένα «ραδιοφωνικό σοκ», με το βιογραφικό του στο Twitter να αναφέρει: «Αυτά που σου λένε ότι απαγορεύεται να πεις είναι συνήθως αλήθεια».
Ο Ναρίτα κλήθηκε να υπερασπιστεί τις απόψεις του σε μια τάξη νωρίτερα φέτος και το έκανε δείχνοντας ένα απόσπασμα από την ταινία «Midsommar» του 2019, στην οποία μια αίρεση αναγκάζει ένα μεγαλύτερο μέλος να πηδήξει από έναν γκρεμό.
«Είτε αυτό είναι καλό είτε όχι, είναι μια πιο δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί», είπε ο καθηγητής. «Επομένως, αν πιστεύετε ότι αυτό είναι καλό, τότε ίσως μπορείτε να εργαστείτε σκληρά για να δημιουργήσετε μια κοινωνία όπως αυτή».
Τα σχόλιά του έλαβαν περισσότερη προσοχή όταν άρχισαν να δημοσιεύονται στα ΜΚΔ τον Ιανουάριο, με έναν κοινωνιολόγο να τα διακηρύσσει ως «μίσος προς τους ευάλωτους».
Ο Ναρίτα είπε στους Times ότι «τον απασχολούσε κυρίως το φαινόμενο στην Ιαπωνία, όπου οι ίδιοι μεγιστάνες συνεχίζουν να κυριαρχούν στον κόσμο της πολιτικής, των παραδοσιακών βιομηχανιών και των μέσων ενημέρωσης/ψυχαγωγίας/δημοσιογραφίας για πολλά χρόνια».
Λέει ότι ο τρόπος που εκφράστηκε προοριζόταν ως μεταφορά για το πώς μια παλαιότερη γενιά πρέπει να αποστασιοποιηθεί σταδιακά και έκτοτε έχει απαλύνει τη γλώσσα του.
«Θα έπρεπε να ήμουν πιο προσεκτικός σχετικά με τις πιθανές αρνητικές συνδηλώσεις», είπε ο Ναρίτα. «Μετά από λίγο αυτοστοχασμό, σταμάτησα να χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις πέρυσι».
Δεν είναι ο μόνος, ωστόσο, με αυτές τις απόψεις, καθώς ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας έχει προτείνει στους ηλικιωμένους να «σπεύσουν και να πεθάνουν».
Ο Ναρίτα διαδίδει το μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κωμικές εκπομπές, διαφημίσεις ενεργειακών ποτών ακόμα και μέσω ιμπρεσιονιστών του TikTok.
Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι το κοινό στην Ιαπωνία υποστηρίζει την εθελοντική ευθανασία.
Με πληροφορίες από DailyMail