Η αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «OpenAI», που έχει αναπτύξει το ολοένα πιο δημοφιλές διεθνώς «έξυπνο» εργαλείο ChatGPT, το οποίο γράφει απαιτητικά κείμενα (και όχι μόνο) κατά παραγγελία, ανακοίνωσε ότι ξεκινά πιλοτικά να παρέχει τις υπηρεσίες του chatbot με μηνιαία συνδρομή 20 δολαρίων.
Οι συνδρομητές, σε πρώτη φάση μόνο στις ΗΠΑ, θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του ChatGPT Plus ακόμη και στη διάρκεια των περιόδων αιχμής (κάτι δύσκολο για τη δωρεάν έκδοση), ταχύτερους χρόνους απόκρισης από το λογισμικό και κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε νέες δυνατότητες και βελτιώσεις του. Η ελεύθερη (δωρεάν) έκδοση θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη και η εταιρεία δήλωσε πως ελπίζει τα έσοδα από τις συνδρομές να υποστηρίζουν την ανοικτή πρόσβαση στο σύστημα της, καθώς σήμερα κάθε φορά που το chatbot χρησιμοποιείται, αυτό συνεπάγεται ένα μικρό κόστος για την εταιρεία.
Η «Open AI», με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε το ChatGPT το Νοέμβριο 2022 και έκτοτε το ενδιαφέρον του κοινού σε όλο τον κόσμο αυξάνεται σταδιακά. Το πειραματικό διαδικτυακό εργαλείο μπορεί - σαν να είναι άνθρωπος ειδικός - να απαντήσει πειστικά σε διάφορες ερωτήσεις, να γράψει κείμενα επί παντός του επιστητού (κατάλληλα για δημοσίευση ακόμη και σε επιστημονικά περιοδικά), να γράψει ποιήματα και τραγούδια κ.α.
Η ικανότητα του οφείλεται στο ότι αντλεί πληθώρα πληροφοριών από τη βάση δεδομένων του (όπως λέει και το ίδιο αν το ρωτήσεις), τις οποίες μετά επεξεργάζεται και συνδυάζει, μιμούμενο το στιλ ενός γιατρού, ενός δημοσιογράφου, ενός φοιτητή, ενός ροκ σταρ κ.α. Η εταιρεία δεν έχει δώσει στοιχεία για το πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως το εργαλείο της μέχρι σήμερα. Πέρα από τη χρησιμοποίηση του από περιέργεια ή για ψυχαγωγία, πολλοί το χρησιμοποιούν για πραγματικές ανάγκες τους.
Μάλιστα υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα ότι από μαθητές και φοιτητές μέχρι ερευνητές το χρησιμοποιούν κρυφά και το αξιοποιούν στις εργασίες τους. Από την άλλη, ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια ανησυχούν ότι το ChatGPT μπορεί να γράψει το δικό του κακόβουλο λογισμικό για χάκερ.
Η Open AI ανακοίνωσε ότι μόλις κυκλοφόρησε ένα άλλο «έξυπνο» εργαλείο που, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να ανιχνεύσει αν ένα κείμενο έχει γραφτεί από άνθρωπο ή από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Πάντως, σύμφωνα με το BBC, τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και το πρακτορείο Ρόιτερς, μερικοί ειδικοί θεωρούν ότι τέτοια chatbots αποτελούν το μέλλον των μηχανών αναζήτησης, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη θα ψάχνει στο διαδίκτυο και θα «σερβίρει» έτοιμη μια απάντηση σε ένα ερώτημα χρήστη, αντί για συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες - κάτι που ασφαλώς θα βοηθήσει σημαντικά όποιον ψάχνει οτιδήποτε.
Από την άλλη, μέχρι στιγμής το ChatGPT δεν αποκαλύπτει από πού έχει πάρει τις πληροφορίες του, οπότε τίθεται ένα ερωτηματικό για την αξιοπιστία των πηγών του. Ήδη υπάρχουν παραδείγματα παραπληροφόρησης που παρουσιάζονται ως γεγονότα από το chatbot.
Πολλές άλλες εταιρείες αναπτύσσουν παρόμοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Google το Lamda, που θεωρείται άκρως πειστικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στο κοινό για ελεύθερη χρήση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ