Παρουσίαση του βιβλίου «ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ: Γλωσσοπλάσματα που μηχανές τζαι πλάσματα»

Τι συμβαίνει όταν εννιά Kυπραίοι/ες λογοτέχνες/ιδες εκπαιδεύονται να γράφουν στην κυπριακήν ελληνικήν με έναν ομοιογενοποιημένον τρόπον τζαι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Article featured image
Article featured image

Το Thinker Maker Space του Κέντρου Αριστείας CYENS, φιλοξενεί την παρουσίαση βιβλίου «ΑΠΟαποικιοΠΟΙΗΣΗ: Γλωσσοπλάσματα που μηχανές τζαι πλάσματα».

Η παρουσίαση εν’ αποτέλεσμαν της συνεργασίας ανάμεσα στην Υπόγεια Σκηνή, τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν τζαι την καλλιτέχνην Αλεξίαν Αχιλλέως.

Το βιβλίον τούτον αποτελεί μιαν διερεύνησην των θεμάτων της αποικιοκρατίας/αποαποικιοποίησης, σε ιστορικόν αλλά τζαι σε τεχνολογικόν πλαίσιον, που επήρεν περίπου έναν χρόνον για να ολοκληρωθεί. Στα πλαίσια τούτου του πρότζεκτ, εννιά Kυπραίοι/ες λογοτέχνες/ιδες εκπαιδευτήκαν που τον γλωσσολόγον Σπύρον Αρμοστήν να γράφουν στην κυπριακήν ελληνικήν με έναν ομοιογενοποιημένον τρόπον. Με τα κείμενα που εγράφασιν κάθε εφτομάδαν για 4 μήνες, εκτίστηκεν μια βάση δεδομένων τζαι εκπαιδεύτηκεν έναν μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, το πρόγραμμαν GPT-2, να μάθει να γράφει με τον ίδιον τρόπον. Στο τέλος, οι συγγραφείς εσυνεργαστήκαν με το GPT-2 τζαι εσυγγράψασιν κείμενα με κοινόν σημείον αναφοράς την ερώτησην «Ίνταμπου καθορίζει έναν ανθρώπινον oν;».

Το βιβλίον παρουσιάζει τα τελικά κείμενα ―ή, όπως λαλεί τζαι ο τίτλος του βιβλίου, τα τελικά γλωσσοπλάσματα. Πέραν τούτου, για να μπορεί ο/η αναγνώστης/τρια να έσει πρόσβασην στην ευρύτερην πολιτικήν διάστασην του ππρότζεκτ, εσυμπεριληφθήκαν τζαι τα δοκίμια της Αλεξίας Αχιλλέως τζαι του Σπύρου Αρμοστή.

Το κείμενον της Α. Αχιλλέως καλύπτει κάποια κύρια ηθικά ζητήματα της τεχνολογίας τζαι της τεχνολογικής αποικιοκρατίας τζαι αναλύει τα βήματα που εγίναν στο παρόν εγχείρημαν ώστε να το καταστήσουν μιαν εναλλακτικήν σε τούτα.

Που την άλλην πλευράν, ο Σ. Αρμοστής με το δοκίμιόν του ανάλυσεν τον τρόπον που έμαθεν κυπριακά το μοντέλλον τεχνητής νοημοσύνης τζαι τον τρόπον που μπορεί να αποτελέσει πηγήν συγγραφικής έμπνευσης κάτι τέθκοιον. Επίσης, το δοκίμιον του Σ. Αρμοστή παρουσιάζει τες ορθογραφικές επιλογές που εκάμαμεν για την γραπτήν απόδοσην της κυπριακής ελληνικής στην βάσην γραφογλωσσολογικών κριτηρίων.

«Γνωστοποιώντας τούντο σύστημαν γραφής που την μιαν, τζαι διοχετεύκοντας στην κυπριακήν κοινότηταν εργαλεία γραφής όπως τον διορθωτήν τζαι το πληκτρολόγιον της κυπριακής ελληνικής που την άλλην, προτείνουμεν έναν μοντέλλον τυποποίησης της γραφής της κυπριακής ελληνικής, το οποίον εννά εμπορούσεν εύκολα να υιοθετηθεί που πολλούς/ές τζαι να βοηθήσει στην γλωσσικήν αποαποικιοποίησην της Κύπρου, η οποία συνδέεται άμεσα με το αποαποικιορατικόν παρελθόν της», αναφέρεται καταληκτικά στο σχετικό δελτίο Τύπου.

story.jpg



Αναλυτικές πληροφορίες για το έργον:


Μπορείτε να έβρετε λεπτομέρειες στην σελίδαν του Πολυχώρου Συνεργείο, www.synergeio.org

*Με την στήριξην του Υφυπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιον του προγράμματος Πολιτισμός 2021–2025.

Γεννικές πληροφορίες

Πού τζαι πότε:

Πέμπτη 23/2 στο Thinker Maker Space του CYENS - Centre of Excellence στην Λευκωσίαν

Ώρα παρουσιάσεων: 18:30

*Η παρουσίαση θα γίνει στην ελληνοκυπριακή διάλεκτο

Δωρεάν είσοδος, απαραίτητη κράτηση θέσεων εδώ

Ομιλητές/τριες:

Ελευθερία Σωκράτους: Συντονίστρια του έργου

Σπύρος Αρμοστής: Γλωσσολόγος, υπεύθυνος των γλωσσολογικών θεμάτων στην έκδοσην

Αλεξία Αχιλλέως: Καλλιτέχνις, υπεύθυνη θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης στην έκδοσην

Μάριος Κωνσταντίνου: Συγγραφέας συμμετέχων στο έργον

Έλενα Ιωαννίδου: Γλωσσολόγος, Πανεπιστήμιον Κύπρου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ