Κύπρος
Μερικές (χρήσιμες) συμβουλές από την Πολιτική Άμυνα σε περίπτωση δυνατού σεισμού
Πώς να είστε προετοιμασμένοι για έναν σεισμό και τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια και μετά από μια δυνατή σεισμική δόνηση.
Ο δυνατός σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τα χαράματα την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Τον μεγάλο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος, γύρω στις 12:30 ώρα Κύπρου, μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
H πολιτική άμυνα κάτω από την ευρύτερή της έννοια αποτελεί σειρά μέτρων και ενεργειών, προληπτικών και κατασταλτικών, στόχος και σκοπός των οποίων είναι τόσο η προστασία και η ασφάλεια του πληθυσμού και της περιουσίας του όσο και η εξουδετέρωση και μείωση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αποτελεσμάτων εχθρικής επιδρομής ή συμφοράς (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.) ανάμεσα στον πληθυσμό.
Αυτά τα μέτρα και ενέργειες, για να είναι αποτελεσματικά, παίρνονται και εφαρμόζονται όχι μόνο από τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Θα πρέπει δηλαδή οι πολίτες όχι μόνο να γνωρίζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να πάρουν σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί, αλλά και να συμβάλουν θετικά με τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.
Ο σεισμός είναι ένα καταστρεπτικό φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα μέρη του πλανήτη, συχνότερα βέβαια σεις σεισμογενείς περιοχές.
Η Κύπρος βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή και σύμφωνα με παρατηρήσεις πολλών εκατοντάδων χρόνων, δυνατοί σεισμοί στην περιοχή γίνονται κάθε 25-30 χρόνια. Αυτό μάς υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιμένουμε την εκδήλωση ενός καταστρεπτικού σεισμού οποτεδήποτε.
Ο δυνατός σεισμός προκαλεί ζημιές όπως ρήγματα στην επιφάνεια της γης, κατάρρευση ή πρόκληση ζημιών σε οικοδομές ή υδατοφράκτες, καταστροφές στο οδικό, ηλεκτρικό υδρευτικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, φωτιές πλημμύρες, παλιρροιακά κύματα, κατολισθήσεις, βλάβες σε συσκευές κ.λπ. Επιπλέον προκαλείται πανικός υπό το κράτος του οποίου οι άνθρωποι ενεργούν και αντιδρούν λανθασμένα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην περιορίζονται οι υλικές ζημιές και οι ανθρώπινες απώλειες, αλλά αντίθετα, να αυξάνονται.
Αν και είναι αδύνατο να εμποδίσουμε την εκδήλωση ενός σεισμού, είναι εντούτοις δυνατό να περιοριστούν στο ελάχιστο τόσο η απώλεια ανθρώπινων ζωών, όσο και οι διάφορες ζημιές, αν όλοι οι κάτοικοι είναι πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν έναν σεισμό και κυρίως έτοιμοι να ενεργήσουν ή και να αντιδράσουν σωστά τόσο κατά τη διάρκεια του σεισμού όσο και μετά από αυτό.
Η Πολιτική Άμυνα παρέχει μερικές απλές αλλά χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες που μπορούν να μάς βοηθήσουν στην περίπτωση σεισμού.
Πριν από τον σεισμό
Σκεφτείτε από τώρα και συζητήστε στο σπίτι με την οικογένειά σας, στη δουλειά με τους συναδέλφους και στο σχολείο με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τι πρέπει να ξέρετε και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού.
Στο σπίτι
- Προμηθευτείτε και τοποθετήστε σε προσιτά σημεία του σπιτιού σας τα είδη που πρέπει απαραίτητα να έχετε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως: κουτί Α’ βοηθειών, φορητό ραδιόφωνο, κλεφτοφάναρο, ξηρή τροφή και γάλα συμπυκνωμένο ή σε σκόνη.
- Τοποθετήστε σε προσιτό σημείο του σπιτιού πυροσβεστήρα και φροντίστε να εξασκηθείτε στη χρήση του.
- Να έχετε πάντα στο μυαλό σας και το ενδεχόμενο χρήσης νερού ή κουβερτών (κατά προτίμηση βρεγμένων) για κατάσβεση πυρκαγιών.
- Αποθηκεύετε τα πετρελαιοειδή και άλλα εύφλεκτα υλικά μακριά από πιθανές πηγές φωτιάς (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και συσκευές, τζάκια κ.λπ.).
- Αναθέστε σε ειδικούς να επιθεωρήσουν και να επιδιορθώσουν τα σπίτια και τους τοίχους που είναι ελαττωματικά, παλιά και αδύναμα.
- Επισημάνετε από τώρα ποια είναι τα πιο ασφαλή σχετικά μέρη μέσα στο σπίτι σας ή στο χώρο της εργασίας ή απασχόλησής σας, για να καταφύγετε σε αυτά σε περίπτωση σεισμού. Τέτοια πρόχειρα καταφύγια είναι οι χώροι κάτω από ένα συμπαγές και ισχυρής κατασκευής τραπέζι ή γραφείο ή κάτι παρόμοιο.
- Να ξέρετε από πού και πώς κλείνουν οι διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, το γκάζι και γενικά κάθε πιθανής πηγής πυρκαγιάς.
- Τοποθετήστε σε χαμηλές θέσεις τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα και όσα μπορούν εύκολα να πέσουν ή να σπάσουν.
- Στερεώστε γερά τα ράφια και στηρίξτε καλά τα ψηλά ή βαριά αντικείμενα ή έπιπλα.
- Μην κρεμάζετε βαριά αντικείμενα στα ταβάνια, τους τοίχους ή γύρω από κρεβάτια.
- Μην τοποθετείτε ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ερμάρια κ.λπ. Σε σημεία από τα οποία είναι δυνατό, λόγω της δόνησης, να μετακινηθούν και να φράξουν ενδεχόμενες εξόδους διαφυγής.
- Κάνετε από τώρα και επαναλαμβάνετε περιοδικά μια άσκηση αυτοπροστασίας από τον σεισμό με τα μέλη της οικογένειάς σας μέσα στο σπίτι.
Στο σχολείο
- Ενημερωθείτε και μιλήστε με τους υπεύθυνους στα σχολεία για τον τρόπο προστασίας και φροντίδας των παιδιών σας σε περίπτωση σεισμού μέχρι να τα παραλάβετε.
Στην Εργασία
- Στον χώρο εργασίας σας, αναθέστε καθήκοντα για περιπτώσεις ανάγκης. Ορίστε ένα πρόσωπο υπεύθυνο ξεχωριστά για την ασφάλεια, την κατάσβεση φωτιάς, τη μετακίνηση σημαντικών αντικειμένων, τη σωστή και με τάξη εκκένωση του χώρου από τους εργαζόμενους ή και άλλους, τη διάδοση πληροφοριών, τη διάσωση κ.α. Κάνετε από τώρα ασκήσεις αυτοπροστασίας και επαναλαμβάνετε τις ασκήσεις αυτές περιοδικά.
Την ώρα του σεισμού
- Πρώτα απ’ όλα επιβάλλεται να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να μην πανικοβληθείτε. Ο πανικός προκαλεί θύματα.
- Αν βρίσκεστε έξω, παραμείνετε εκεί, αλλά αποφύγετε να στέκεστε κοντά σε κτίρια, τοίχους, βράχους, ηλεκτρικούς πασσάλους ή κοντά σε αντικείμενα που είναι δυνατό να πέσουν από τη δόνηση και να σάς τραυματίσουν.
- Αν βρεθείτε μέσα σε μεγάλο κτίριο παραμείνετε εκεί. Στους σεισμού πάρα πολλά από τα θύματα προκαλούνται την ώρα που προσπαθούν πανικοβλημένοι να ορμήσουν έξω.
- Ζητήστε καταφύγιο κάτω από ένα γερό τραπέζι ή γραφείο ή κάτι παρόμοιο.
- Μην στέκεστε σε ανοικτά παράθυρα, μπαλκόνια ή στις άκρες ταρατσών. Από τη δόνηση μπορεί να πέσετε στο κενό.
- Μην στέκεστε ποτέ κοντά σε παράθυρα, ερμάρια, ράφια ή αντικείμενα που μπορεί να σπάσουν ή να πέσουν και να σας τραυματίσουν. Τα τζάμια με τη δόνηση σπάζουν και εκσφενδονίζονται.
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ανελκυστήρα για διαφυγή. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πτώσης του ή εγκλωβισμού σας σε αυτόν λόγω διακοπής του ηλεκτρισμού ή στρέβλωσης στους οδηγούς του.
- Αν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο σταθμεύστε όσο πιο γρήγορα και προσεκτικά μπορείτε, μακριά από πολυόροφες οικοδομές, πασσάλους ή βράχους που πιθανόν να πέσουν με τη δόνηση και παραμείνετε εκεί.
- Μην πλησιάζετε τις ακτές. Ύστερα από δυνατό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος που σαρώνουν τις ακτές.
- Μην ανάβετε κεριά, σπίρτα ή άλλες φωτιές κατά τη διάρκεια των δονήσεων. Μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.
- Βοηθήστε τα παιδιά αλλά και τα ανάπηρα, ανήμπορα ή άρρωστα άτομα να προστατευθούν.
Μετά τον σεισμό
- Οι ώρες που ακολουθούν ένα σεισμό είναι πολύ κρίσιμες. Γι’ αυτό διατηρήστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να ηρεμήσετε άλλους που έχουν πανικοβληθεί. Κάνετε έλεγχο για θύματα. Μην δοκιμάσετε να μετακινήσετε σοβαρά τραυματισμένο πρόσωπο εκτός και εν η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Δώστε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.
- Αν κάπου έχει αρχίσει φωτιά, σβήστε την αμέσως πριν πάρει διαστάσεις.
-Αν διαπιστώσετε βλάβη κλείστε τον κεντρικό διακόπτη της κεντρικής εγκατάστασης και καλέστε ηλεκτρολόγο.
- Αν αισθανθείτε μυρωδιά υγραερίου ανοίξετε τις πόρτες και τα παράθυρα και κλείστε τη βαλβίδα του κυλίνδρου.
- Μην παραμένετε και μην εισέρχεστε σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές να διαβεβαιώσουν πως αυτά είναι ασφαλή.
- Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο. Το μπλοκάρισμα των γραμμών εμποδίζει τον συντονισμό των ενεργειών των Υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη και την αποστολή του έργου της αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων του σεισμού.
-Συμμορφωθείτε με τις οδηγίες που θα μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ή θα δίνονται από τις αρμόδιες αρχές.
- Ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις για εθελοντική βοήθεια αλλά μην κυκλοφορείτε στους δρόμους άσκοπα και προπαντός σε περιοχές όπου κατέρρευσαν οικοδομές, χωρίς να σάς το ζητήσουν.
- Μην τρέχετε άσκοπα και αφήστε τους δρόμους ανοικτούς για να κυκλοφορούν ελεύθερα τα οχήματα και τα συνεργεία που ασχολούνται με το έργο της διάσωσης και ανακούφισης.
- Αν έχετε εγκλωβιστεί ή παγιδευτεί κάπου από όπου δεν μπορείτε να διαφύγετε, προσπαθήστε με κάθε τρόπο, χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας, να δώσετε σημεία ζωής, ώστε τα σωστικά συνεργεία να σας εντοπίσουν και να ασχοληθούν το γρηγορότερο με τη διάσωσή σας.
- Μην αγγίζετε ηλεκτροφόρα καλώδια πεσμένα στο έδαφος ούτε τα αντικείμενα που ακουμπούν στα καλώδια. Κινδυνεύετε από ηλεκτροπληξία.
-Μετά από έναν ισχυρό σεισμό ακολουθούν και άλλοι μετασεισμοί που συχνά είναι αρκετά δυνατοί και μπορούν να προκαλέσουν ζημιές, Γι’ αυτό μείνετε μακριά από κτίρια που έχουν πάθει βλάβες ή αν είναι απαραίτητο να μπείτε μέσα σε αυτά, μην μείνετε πολλή ώρα. Οι μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες βλάβες ή ακόμα και την κατάρρευσή τους.
- Συνεργαστείτε με τους γείτονές σας για να κατασβήσετε πυρκαγιές και για να βοηθήσετε τραυματισμένους, ηλικιωμένους, άρρωστους ή ανήμπορους και παιδιά.
-Ειδοποιήστε με συντομία και σαφήνεια τις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις που επιβάλλεται.
Σύνδεση στα τηλέφωνα
- Το δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν χωρίς κανένα πρόβλημα όλους τους συνδρομητές, ακόμα και σε ώρες αιχμής. Ωστόσο, σε έκτακτες καταστάσεις, η ζήτηση είναι τεράστια, με αποτέλεσμα κάποιοι συνδρομητές να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.
- Σε τέτοιες περιπτώσεις προτεραιότητα στη διενέργεια κλήσεων έχουν ειδικές κατηγορίες συνδρομητών όπως η Εθνική Φρουρά, τα νοσοκομεία, η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, η δύναμη πολιτικής άμυνας, οι γιατροί, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, τα φαρμακεία κ.λπ. Οι υπόλοιποι συνδρομητές πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια καθυστέρηση.
- Σε περίπτωση που δεν δοθεί αμέσως σήμα επιλογής συστήνεται η αναμονή με ανοικτό ακουστικό. Μην ανοιγοκλείνετε το τηλέφωνο γιατί χάνετε τη σειρά εξυπηρέτησής σας. Αν σε 10-15 δευτερόλεπτα δεν δοθεί σήμα επιλογής, τότε πρέπει να κλείσετε ο τηλέφωνο και να ξαναδοκιμάσετε.
- Να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο (κινητό ή σταθερό) μόνο για κλήσεις που είναι απολύτως απαραίτητες να γίνουν εκείνη τη στιγμή. Περιορίστε τη συνομιλία σας ώστε να μειωθεί η διάρκεια των κλήσεων. Θα είναι έτσι δυνατό να εξυπηρετηθούν περισσότερα άτομα.