Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ονδούρας νομιμοποίησε το χάπι της επόμενης μέρας
Αίτημα πολλών φεμινιστικών οργανώσεων, στο οποίο εναντιώνονταν χριστιανικοί και συντηρητικοί κύκλοι, που εξισώνουν τη χρήση του με άμβλωση.
Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023
2
λεπτά
Η αριστερή πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο νομιμοποίησε την πώληση, χωρίς ιατρική συνταγή, από χθες Πέμπτη, του «χαπιού της επόμενης μέρας», αντισυλληπτικού επείγουσας χρήσης, όπως ζητούσαν φεμινιστικές οργανώσεις, παρά την εναντίωση χριστιανικών εκκλησιών και συντηρητικών κύκλων, που εξισώνουν τη χρήση του με άμβλωση.
Το «χάπι της επόμενης μέρας» θα πωλείται ελεύθερα στα φαρμακεία μιας χώρας όπου κατά τα άλλα η άμβλωση είναι απόλυτα απαγορευμένη, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών δυσπλασιών του εμβρύου, κύησης λόγω βιασμού ή αιμομιξίας, ή κινδύνου για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι (σ.σ. το ‘χάπι της επόμενης μέρας’) είναι μέρος των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας και δεν αποτελεί άμβλωση», τόνισε η κυρία Κάστρο ανακοινώνοντας μέσω Twitter την έγκρισή του.
Hoy, #8M conmemoramos lucha histórica de la mujer, firmando con secretario @DrMatheu144 el Acuerdo Ejecutivo para libre uso y comercialización de la PAE. La Organización Mundial de la Salud (OMS) determinó que es parte de los derechos reproductivos de la mujer y no es abortiva. pic.twitter.com/ELQPTzhfd5
— Xiomara Castro de Zelaya (@XiomaraCastroZ) March 9, 2023
Η πώληση του «χαπιού της επόμενης μέρας» είχε επίσης νομιμοποιηθεί στην Ονδούρα επί των ημερών του προέδρου Μανουέλ Σελάγια (2006-2009), του συζύγου της σημερινής αρχηγού του κράτους, όμως απαγορεύθηκε εκ νέου μερικούς μήνες μετά την ανατροπή του με στρατιωτικό πραξικόπημα, τον Οκτώβριο του 2009.
Το διάταγμα υπεγράφη από την κυρία Κάστρο και τον υπουργό Υγείας Μανουέλ Ματέου το βράδυ της Τετάρτης, της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας: «τιμούμε τον ιστορικό αγώνα της γυναίκας υπογράφοντας (την έγκριση) της ελεύθερης εμπορικής διάθεσης και χρήσης του αντισυλληπτικού», εξήγησε η πρόεδρος.
Η νομιμοποίηση του «χαπιού της επόμενης μέρας» ήταν προεκλογική υπόσχεση της κυρίας Κάστρο, της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2022 την προεδρία της Ονδούρας, μιας από τις τελευταίες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου παρέμενε εκτός νόμου ως χθες.
Τον Νοέμβριο, επιτράπηκε η χρήση του από θύματα βιασμών.
Τη χρονιά προτού αναλάβει την προεδρία της Ονδούρας η κυρία Κάστρο, το Κογκρέσο της χώρας, όπου η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διατηρεί μεγάλη επιρροή, ενέκρινε αναθεώρηση του Συντάγματος για την προάσπιση της δρακόντειας νομοθεσίας εναντίον της άμβλωσης, που απαιτεί να υπάρχει πλειοψηφία τριών τετάρτων στο κοινοβούλιο για να αλλάξει. Οργανώσεις υπεράσπισης των γυναικείων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν έκτοτε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη, χωρίς επιτυχία.
Κάθε χρόνο γίνονται στην Ονδούρα από 50.000 ως 80.000 παράνομες αμβλώσεις, υπολόγιζε το 2019 ΜΚΟ.
Εξάλλου, παρότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης της κυρίας Κάστρο να επιτρέψει γάμους προσώπων του ιδίου φύλου, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με οργανώσεις ΛΟΑΤ+ για την κατάρτιση νομοθεσίας που θα εγκρίνει επεμβάσεις αλλαγής φύλου.
Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν την Τετάρτη σε πόλεις της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ιδίως στην Τεγκουσιγκάλπα και στη Σαν Πέδρο Σούλα, προβάλλοντας αιτήματα όπως να διευρυνθούν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα και να ενταθεί ο αγώνας κατά των γυναικοκτονιών.