Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Αν έχουμε ένα σοκ στην προσφορά καφέ σε κάθε δεδομένο έτος, αν δεν υπάρχει αρκετός αποθηκευμένος καφές από τα προηγούμενα έτη, τότε θα δούμε αύξηση της τιμής του», δήλωσε ο Ρίτσαρντσον.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις επιπτώσεις έξι διαφορετικών κλιματικών παραγόντων στην παραγωγή καφέ, συμπεριλαμβανομένης της νότιας ταλάντωσης Ελ Νίνιο (El Niño-Southern Oscillation, Enso), της σημαντικότερης ετήσιας κλιματικής διακύμανσης στον πλανήτη.
«Κατά τη διάρκεια των φαινομένων Ελ Νίνιο, οι συνθήκες είναι συνήθως πολύ ζεστές ή πολύ ξηρές, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τη Λα Νίνια», εξήγησε ο Ρίτσαρντσον.
Αν και το Ελ Νίνιο έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, φαίνεται να έχει μικρότερο αντίκτυπο στη νότια Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ αραβικής ποικιλίας στον κόσμο. «Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των φαινομένων Ελ Νίνιο, οι προμηθευτές από τη νότια Βραζιλία θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις μειώσεις της σοδειάς αλλού», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι 12 κορυφαίοι καλλιεργητές καφέ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Βραζιλία, το Περού, το Μεξικό, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.
ΠΗΓΗ: Guardian/ΕΡΤ