Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να θεραπευτεί με δύο φυσικές μεθόδους, σύμφωνα με έρευνα

Οι δύο αυτές μέθοδοι βρέθηκαν να έχουν εξίσου ευεργετική επίδραση με τα φάρμακα, απλώς χωρίς τις σχετικές παρενέργειες.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών, το τρέξιμο και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης. Στο εν λόγω ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άντρες, η σωματική δραστηριότητα βρέθηκε να έχει εξίσου ευεργετική επίδραση με τα φάρμακα, απλώς χωρίς τις σχετικές παρενέργειες.


Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, ένα μισάωρο τρέξιμο πέντε φορές την εβδομάδα έχει παρόμοια επίδραση με τη δαποξετίνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που προτείνεται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.


Επιπλέον, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες, αύξησε θεαματικά τον χρόνο εκσπερμάτισης από τον μέσο όρο του ενός λεπτού στα τρία λεπτά.



Ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, Λι Σμιθ, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Anglia Ruskin University, δηλώνει: «Γνωρίζουμε ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ανδρών παγκοσμίως. Η έλλειψη σαφούς ορισμού για το τι φταίει ή τι δεν φταίει για την πρόωρη εκσπερμάτιση έχει επιπτώσεις στη θεραπεία, ενώ υπάρχουν λίγα διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος και της εμπλοκής των μυών του πυελικού εδάφους, βοηθά. Δεδομένου ότι τα φάρμακα συχνά έχουν παρενέργειες, φαίνεται ότι τελικά, το καλύτερο φάρμακο για την καταπολέμηση της πρόωρης εκσπερμάτωσης ίσως βρίσκεται στην άσκηση».


Η έρευνα του Λι Σμιθ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Urology and Men’s Health, βασίστηκε σε μια ανασκόπηση 54 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 3.485 άντρες από όλο τον κόσμο, στο πέρας 49 ετών. Σημειώνει ότι παρά τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών, «δεν υπάρχει γενική συναίνεση για το χρυσό πρότυπο για τα άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση» και ότι «δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να αξιολογηθεί η βιβλιογραφία για μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις» στο παρελθόν, παρά τα σαφή οφέλη για τους ασθενείς.


Η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει αναδειχθεί στην πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία, που επηρεάζει ένα τεράστιο ποσοστό μεταξύ 30% και 83% των ανδρών. Οι διαφορετικοί ορισμοί, η απροθυμία σε ορισμένους πολιτισμούς να συζητήσουν ανοιχτά γύρω από το ζήτημα και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο λίγα φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης, δυσχεραίνει τη διεξαγωγή μελετών.



Υπάρχουν λίγα φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης, εκτός από το φάρμακο dapoxetine – το οποίο πρέπει να λαμβάνεται μία έως τρεις ώρες πριν από το σεξ – καθώς και τοπικά αναισθητικά, κλομιπραμίνη και τραμαδόλη, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστες παρενέργειες.


Η ανασκόπηση μεταξύ άλλων, εξέτασε προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής θεραπείας και της θεραπείας ζευγαριών, οι οποίες επίσης είχαν θετικά αποτελέσματα ως προς τη διεύρυνση του χρόνου εκσπερμάτωσης.


Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ