O γηραιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο δικάζεται εκ νέου και έχει μια δεύτερη ευκαιρία

Ο Ιβάο Χακαμάντα είναι 87 ετών και καταδικάστηκε σε θάνατο πριν από μισό αιώνα.

Article featured image
Article featured image

Ο Ιβάο Χακαμάντα, 87 ετών, είναι ένας Ιάπωνας πρώην επαγγελματίας πυγμάχος, που καταδικάστηκε σε θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου 1968, για μια μαζική δολοφονία το 1966 που έγινε γνωστή ως το περιστατικό Χακαμάντα.

Στις 10 Μαρτίου 2011, το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες επικύρωσε τον Χακαμάντα ως τον μακροβιότερο θανατοποινίτη στον κόσμο.

Μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες, δέκα δικαστικές αποφάσεις και περισσότερα από 30 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο διέταξε τη Δευτέρα (13/3) την εκ νέου δίκη του.

«Περίμενα 57 χρόνια γι′ αυτό», είπε η 90χρονη Χιντέκο Χακαμάτα, η μεγαλύτερη αδερφή του Ιβάο, μπροστά σε ένα πλήθος μέσων ενημέρωσης και υποστηρικτών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης. «Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ».

Στην επαναληπτική δίκη, οι δικαστές θα εξετάσουν εάν το DNA από κηλίδες αίματος που βρέθηκε σε ρούχα που φέρεται ότι φορέθηκαν από τον δολοφόνο, ταιριάζει με αυτό του κ. Χακαμάντα. Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει ότι δεν διέπραξε τη δολοφονία και ότι τα στοιχεία ήταν κατασκευασμένα.

giraioterosthanat.1png.png
Η αδελφή του θανατοποινίτη έξω από το δικαστήριο, μαζί με ένα εκ των δικηγόρων του.


Σύμφωνα με τις Αρχές, στις 30 Ιουλίου 1966, ο Χακαμάντα μαχαίρωσε το αφεντικό του, τη σύζυγό του και τα παιδιά τους σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας μίσο ή σόγιας, σε πόλη της επαρχίας Σιζουόκα, δυτικά του Τόκυο. Στη συνέχεια, υποστηρίχθηκε ότι έκλεψε περίπου 80.000 γιεν που είχε κρυμμένα η οικογένεια στο σπίτι και του έβαλε φωτιά.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Χακαμάντα, στις 18 Αυγούστου του ίδιου έτους, αφού οι ερευνητές βρήκαν ίχνη βενζίνης και αίματος που δεν ήταν δικά του στις πιτζάμες του.

Ο Χακαμάντα αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά μετά από 20 ημέρες κράτησης και ανάκρισης, παραδέχτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι σκότωσε την οικογένεια, αναφέρει η Japan Times.

Οι δικηγόροι του ωστόσο, ισχυρίζονται ότι ομολόγησε το έγκλημα λόγω εξάντλησης από την ανάκριση, η οποία διήρκεσε κατά μέσο όρο 12 ώρες κάθε μέρα. Το νομικό σύστημα της Ιαπωνίας δεν επιτρέπει την παρουσία δικηγόρων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Παρά την αρχική του ομολογία, από την πρώτη δίκη που έγινε τον Νοέμβριο του 1966 μέχρι και σήμερα δηλώνει αθώος.

thanj.png



Η υπόθεση πήρε νέα τροπή νέα τροπή τον Αύγουστο του 1967, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν τα αιματοβαμμένα ρούχα σε ένα βαρέλι μίσο. Ο Χακαμάτα ισχυρίστηκε ότι τα ρούχα δεν ήταν δικά του, αλλά το Περιφερειακό Δικαστήριο της Σιζουόκα τον καταδίκασε σε θάνατο το 1968.

Τελικά η θανατική ποινή του Χακαμάτα οριστικοποιήθηκε το 1980.

Μετά την καταδίκη του, ο Χακαμάτα ζήτησε δύο φορές επαναληπτικές δίκες, ωστόσο τα αιτήματά του απορρίφθηκαν από τα τοπικά και ανώτατα δικαστήρια.

Ο πρώην μποξέρ αφέθηκε ελεύθερος το 2014, αφού δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ενοχή του, βασιζόμενο σε τεστ DNA που έγιναν στα ρούχα του, βασικό στοιχείο της κατηγορούσαν αρχής, και δέχθηκε να δικαστεί εκ νέου.

Το 2018 όμως, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελία, το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ DNA και ακύρωσε την απόφαση του 2014.

Στα τέλη του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας ακύρωσε απόφαση που απαγόρευε στον Χακαμάντα να δικαστεί εκ νέου, ένα νέο το οποίο η αδελφή του είχε χαρακτηρίσει «δώρο» Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι οι μόνες βιομηχανικές δημοκρατικές χώρες στις οποίες εξακολουθεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή και οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ζητούν την αλλαγή της πολιτικής αυτής εδώ και δεκαετίες.


Με πληροφορίες από huffpost, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ