Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου Κύκκου Α’ στο μεγαλύτερο πάρκο επιστημών της Ευρώπης

Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου Κύκκου Α’ στο μεγαλύτερο πάρκο επιστημών της Ευρώπης

Article featured image
Article featured image

Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου Κύκκου Α΄ με κατεύθυνση τις Θετικές Επιστήμες πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Παρίσι από τις 3 μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2023. Η επίσκεψη είχε ως στόχο τη σύνδεση της μάθησης με πραγματικές εμπειρίες σε κατάλληλο περιβάλλον για τους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών (STEAM).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκπαιδευτικές δραστηριότητες πλαισιωμένες από ξεναγήσεις στην όμορφη πόλη του Παρισιού που, ξεχειλίζει από πολιτισμό. Αρχικά οι μαθητές επισκέφθηκαν το Πάνθεον για να παρατηρήσουν το περίφημο εκκρεμές του Foucault με το οποίο ο Γάλλος επιστήμονας, το 1851, έδειξε ότι η Γη περιστρέφεται. Στον ίδιο χώρο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την κρύπτη με τα λείψανα σπουδαίων προσωπικοτήτων της Γαλλίας με τεράστια συνεισφορά στην ανθρωπότητα, όπως ο Βολτέρος, η Marie Curie, ο Victor Hugo και πολλοί άλλοι.

Την επόμενη μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν στις όχθες του Σηκουάνα, το διάσημο Μουσείο του Λούβρου, όπου είδαν δείγματα της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, πίνακες διάσημων ευρωπαίων ζωγράφων (όπως του Delacroix), καθώς και τη φημισμένη Μόνα Λίζα. Η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου και το Έρως και Ψυχή προκάλεσαν συγκίνηση στους μαθητές, σκεπτόμενοι τα εκατομμύρια από όλη τη γη επισκέπτες, οι οποίοι στέκονται με δέος και θαυμάζουν τα μοναδικά αυτά γλυπτά.

Η κύρια δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με επίσκεψη των μαθητών στο μεγαλύτερο πάρκο επιστημών της Ευρώπης, την πόλη των επιστημών και της τεχνολογίας “Cite des sciences et de l’industrie”. Εκεί οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και εξερεύνησαν τις διάφορες εκθέσεις με θέμα τα μαθηματικά, το διάστημα, την ρομποτική, τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τον καρκίνο, τον ήχο κ. ά. Κεντρικό έκθεμα του πάρκου, σε περίοπτη θέση, το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο «Solar Impulse 1» που πραγματοποίησε βραδινή πτήση εννέα ωρών χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια. Βασικός τους στόχος, μέσω των διαδραστικών δραστηριοτήτων και της πληθώρας οπτικο-ακουστικού υλικού στις εκθέσεις, να επιλέξουν το θέμα μιας μικρής ερευνητικής εργασίας και να την οργανώσουν, έτσι ώστε να την εκπονήσουν και να την ολοκληρώσουν με την επιστροφή τους. Η πολύτιμη εμπειρία των μαθητών ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πλανητάριο του πάρκου όπου συμμετείχαν στο πάρτι για τα 459α γενέθλια του του Γαλιλαίου.


Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου Κύκκου Α’ στο  μεγαλύτερο πάρκο επιστημών της Ευρώπης (photo2).jpg


Την τελευταία ημέρα, η ομάδα μας, επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση, μια από τις μεγάλες σχολές (Grandes Ecoles) της Γαλλίας και ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, την περίφημη Ecole Polytechnique που βρίσκεται το 2023 στην 49η θέση, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων QS. Ο διακεκριμένος καθηγητής Thomas Simonson, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου “Structural Biology of the Cell” παρουσίασε στους μαθητές μέρος της έρευνας που διεξάγεται στο εργαστήριό του σχετικά με την εξελικτική βιολογία, τον σχεδιασμό φαρμάκων και την τροποποίηση πρωτεϊνών. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των μαθητών. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη και το μουσείο αυτού του ιστορικού πανεπιστημίου στο οποίο φοίτησαν ή/και δίδαξαν πασίγνωστοι επιστήμονες όπως οι Ampere, Carnot, Arago, Gay-Lussac, Poisson, Coriolis, Poincare, Mandelbrot και πολλοί άλλοι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες μέσα από τις οργανωμένες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα αλλά και την περιήγησή τους σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης του φωτός.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και οργανώθηκε σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Helene Francois-Iosifides υπεύθυνη του γραφείου “Σπουδές στη Γαλλία» του Γαλλικού Ινστιτούτου. Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της επίσκεψης, τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο TotalEnergies, τον δήμο Έγκωμης, την υπεραγορά Α&Τ Διομήδους και την Carcare carwash.

Τους μαθητές συνόδευσαν η Β.Δ. Α΄ Γεωργία Λεοντίου (Φιλόλογος) και οι καθηγητές Δημήτρης Βήτας (Φιλόλογος - Ιστορικός), Μαρίνος Γεωργίου (Μαθηματικός), Σάββας Πολυδωρίδης (Φυσικός), ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την οργάνωση της όλης επίσκεψής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ