Νέα ανάλυση συνδέει την προέλευση του κορωνοϊού με τους σκύλους ρακούν

Η θεωρεία ότι ο ιός προέρχεται από ζώα ενισχύεται με τα νέα δεδομένα που εντόπισαν σε γενετικό υλικό από την αγορά Huanan.

Article featured image
Article featured image


Γενετικό υλικό που συλλέχθηκε σε μια κινεζική αγορά κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα COVID-19 δείχνει ότι το DNA του σκύλου ρακούν αναμείχθηκαν με τον ιό, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο ιός προέρχεται από ζώα και όχι από τα εργαστήρια, υποστηρίζουν οι διεθνείς ειδικοί.

«Αυτά τα δεδομένα δεν δίνουν μια οριστική απάντηση στο πώς ξεκίνησε η πανδημία, αλλά κάθε στοιχείο είναι σημαντικό για να μας φέρει πιο κοντά σε αυτήν την απάντηση», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Δείγματα ελήφθησαν στις αρχές του 2020 από την αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν και οι γενετικές αλληλουχίες ανέβηκαν πρόσφατα από την Κίνα στη μεγαλύτερη δημόσια βάση δεδομένων ιών στον κόσμο.

Στη συνέχεια, οι αλληλουχίες αφαιρέθηκαν, αλλά όχι πριν ένας Γάλλος βιολόγος εντόπισε τυχαία τις πληροφορίες και τις μοιράστηκε με μια ομάδα επιστημόνων που εδρεύουν εκτός Κίνας, οι οποίοι εξέταζαν την προέλευση του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι ορισμένα δείγματα, τα οποία ήταν γνωστό ότι ήταν θετικά στον κορωνοϊό, περιείχαν επίσης γενετικό υλικό από σκύλους ρακούν, υποδεικνύοντας ότι τα ζώα μπορεί να είχαν μολυνθεί από τον ιό, ανέφεραν οι ειδικοί.

Ο ΠΟΥ επέκρινε την Κίνα διότι δεν μοιράστηκε τις γενετικές πληροφορίες νωρίτερα και είπε ότι θα έπρεπε να είχαν παρασχεθεί πριν από τρία χρόνια.

Η διεθνής ομάδα ανέφερε επίσης στον ΠΟΥ ότι βρήκαν DNA από άλλα ζώα καθώς και σκύλους ρακούν στα δείγματα από την αγορά θαλασσινών.



«Υπάρχουν μοριακές ενδείξεις ότι ζώα πωλήθηκαν στην αγορά Χουανάν και αυτό είναι νέα πληροφορία», δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID, Μαρία Βαν Κέρκοβε.

«Είναι πολύ πιθανό τα ζώα που κατέθεσαν αυτό το DNA να εναπόθεσαν και τον ιό», είπε ο Στίβεν Γκόλντστιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα που συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων.

Τα θηλαστικά αυτά, που μοιάζουν με ρακούν, εκτρέφονται συχνά για τη γούνα τους και πωλούνται για κρέας σε αγορές ζώων σε όλη την Κίνα.

Ο Ρέι Γιπ, επιδημιολόγος και ιδρυτικό μέλος του γραφείου των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ στην Κίνα, είπε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, παρόλο που δεν μας παρέχουν μια οριστική απάντηση.

«Τα δεδομένα περιβαλλοντικών δειγματοληψιών της αγοράς που δημοσιεύθηκαν από το CDC της Κίνας είναι μακράν η ισχυρότερη απόδειξη για την υποστήριξη της ζωικής προέλευσης», είπε ο Γιπ στο AP.

Από την απαρχή της πανδημίας κορωνοϊού, οι επιστήμονες αναζητούν τα ίχνη του ιού για να καθορίσουν την προέλευσή του, αν δηλαδή ξεκίνησε από ζώο που μετέδωσε τον ιό σε άνθρωπο ή αν προήλθε από μη σκόπιμη διαρροή από εργαστήριο.

Σημειώνεται πως πέρασαν πάνω από 12 χρόνια για να διαπιστωθεί από τους ειδικούς πως ο SARS, ανάλογη ιογενής νόσος, προήλθε από ζώο.



Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr, kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ