40 έτη φωτός μακριά από τη Γη μαίνεται μια θύελλα σκόνης

Το φαινόμενο δεν είναι το ίδιο με εκείνο που δημιουργείται σε άνυδρες και ερημικές περιοχές της Γης, είναι περισσότερο μια βραχώδης ομίχλη.

Article featured image
Article featured image


Σύννεφα σκόνης που στροβιλίζονταν
, σε έναν μακρινό πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Ονόματι VHS 1256 b, ο εξωπλανήτης βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός μακρυά από τη Γη και περιστρέφεται σε μεγάλη απόσταση από τα άστρα του, ένα γεγονός που αποτελεί ιδανική συνθήκη για την παρατήρηση με το διαστημικό τηλεσκόπιο.

«Ο VHS 1256b απέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τα άστρα του από ό,τι ο Πλούτωνας με τον Ήλιο μας, γεγονός που τον καθιστά έναν εξαιρετικό στόχο για τον Webb», επισήμανε η Μπρίτανι Μάιλς, υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συμμετέχουσα στη μελέτη. «Αυτό σημαίνει ότι το φως του πλανήτη δεν αναμιγνύεται με το φως από τα άστρα του», είπε ακόμη η ίδια.



Τα σωματίδια σκόνης είναι μικροί κόκκοι που περιλαμβάνουν πυρίτιο και οξυγόνο, τα οποία αποτελούν τη βάση των περισσότερων βραχωδών ορυκτών. Η καταιγίδα που ανιχνεύθηκε από το James Webb δεν είναι το ίδιο φαινόμενο που δημιουργείται σε άνυδρες και ερημικές περιοχές της Γης. Είναι περισσότερο μια βραχώδης ομίχλη όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί.

«Είναι σαν να παίρνατε κόκκους άμμου, αλλά πολύ λεπτότερους. Μιλάμε για πυριτικούς κόκκους μεγέθους σωματιδίων καπνού. Πιθανώς τα σύννεφα του VHS 1256b να αποτελούνται από αυτή τη σκόνη και να είναι πολύ ζεστά. Αυτός ο πλανήτης έχει νεαρή ηλικία και είναι ιδιαίτερα θερμός. Η θερμοκρασία στην κορυφή του σύννεφου είναι ίσως παρόμοια με τη θερμοκρασία μιας φλόγας κεριού», αναφέρει η καθηγήτρια Μπεθ Μπίλερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Βασιλικό Παρατηρητήριο του Εδιμβούργου.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ