επιστήμη
Ο καφές φαίνεται πως αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα, αλλά με ποιο «κόστος»;
Νέα ευρήματα από μια μικρή μελέτη που αναδεικνύει τόσο τα πλεονέκτημα όσο και τα μειονεκτήματα του αγαπημένου μας ροφήματος.
Ο καφές είναι ένα από τα ποτά που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές και πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματά του.
Νέα ευρήματα από μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 23/3 στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, αναδεικνύουν τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα: Πίνοντας τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να σας κάνει να κινείστε περισσότερο αλλά να κοιμάστε λιγότερο - και μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
«Το κυριότερο εύρημα της μελέτης είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία συνέπεια που σχετίζεται με την υγεία από την κατανάλωση καφέ, αλλά ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Γκρέγκορι Μάρκους, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το CNNi.
Για να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για τις άμεσες επιπτώσεις του καφέ στην υγεία, οι συγγραφείς διάλεξαν 100 υγιείς ενήλικες ηλικίας 39 ετών κατά μέσο όρο, από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Εξόπλισαν τους συμμετέχοντες με Fitbits για να παρακολουθούν τα βήματα και τον ύπνο τους, συνεχείς μετρητές γλυκόζης αίματος και συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος που παρακολουθούσαν τον καρδιακό τους ρυθμό. Σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε τυχαία να πιει όσο καφέ ήθελε για δύο ημέρες, στη συνέχεια να απέχει για δύο ημέρες, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον κύκλο σε μια περίοδο δύο εβδομάδων.
Όσο περισσότερο καφέ έπιναν τόσο περισσότερα βήματα έκαναν και τόσο λιγότερο κοιμόντουσαν
Τις ημέρες που έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο 1.058 περισσότερα βήματα από ότι τις ημέρες αποχής, διαπίστωσαν οι συγγραφείς. Αλλά εκείνες τις μέρες, ο ύπνος είχε ένα τίμημα, με τους συμμετέχοντες να κλείνουν τα μάτια τους κατά 36 λεπτά λιγότερα. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα είχαν και τόσο λιγότερο κοιμόντουσαν.
Δεν βρήκαν στοιχεία σημαντικής σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των πρόωρων κολπικών συσπάσεων
Ο καφές φάνηκε να επηρεάζει και την καρδιά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία σημαντικής σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των πρόωρων κολπικών συσπάσεων, οι οποίες είναι «πολύ συχνοί, πρώιμοι καρδιακοί παλμοί που όλοι βιώνουμε που προέρχονται από τις κορυφαίες κοιλότητες της καρδιάς», είπε ο Δρ Μάρκους. Μπορεί να γίνονται αισθητοί σαν φτερούγισμα ή παράλειψη παλμών στο στήθος.
«Τα άτομα με πιο πρόωρες κολπικές συσπάσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πολύ σημαντική κλινική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή», πρόσθεσε.
Αλλά η κατανάλωση περισσότερων από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 50% υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων (PVC), σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν καταναλώνουμε καφέ.
Αυτοί οι καρδιακοί παλμοί προέρχονται από τις κάτω κοιλότητες της καρδιάς και μπορεί επίσης να γίνονται αισθητοί σαν παράλειψη παλμών ή ταχυπαλμία.
«Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι σε μερικούς ανθρώπους, περισσότερα PVC μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθένηση της καρδιάς ή καρδιακή ανεπάρκεια», πρόσθεσε ο Μάρκους. «Επομένως, εάν κάποιος ανησυχεί ιδιαίτερα για τους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας - όπως όποιος έχει οικογενειακό ιστορικό ή υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη σύμφωνα με τον γιατρό του, μπορεί να θέλει να αποφύγει τον καφέ».
Ο Πίτερ Κίστλερ, ο οποίος είναι επικεφαλής ηλεκτροφυσιολογίας στο νοσοκομείο Alfred στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, περιέγραψε τη μελέτη ως δυνατή, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη μελέτη σε υγιείς εθελοντές».
«Αυτό δεν παρέχει πληροφορίες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη ή τις δυσμενείς επιπτώσεις της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ», είπε ο Κίστλερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό δεν παρέχει πληροφορίες για τον αντίκτυπο του καφέ σε άτομα με άλλες παθήσεις υγείας και γενικά (οι συμμετέχοντες στη μελέτη) κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ».
Οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία
Όταν οι άνθρωποι πίνουν καφέ, μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα για άσκηση ή να έχουν βελτιωμένη απόδοση μόλις αρχίσουν να κινούνται, είπε ο Μάρκους.
Αλλά οι άνθρωποι «δεν πρέπει να το επεκτείνουν στη λήψη ενεργειακών ποτών ή υψηλής δόσης καφεΐνης ως τρόπο ενίσχυσης της προπόνησης», καθώς οι υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές, είπε.
Το ότι η κατανάλωση καφέ οδήγησε σε λιγότερο ύπνο ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μια πιθανή γενετική πτυχή σε αυτό το εύρημα μπορεί να υπάρχει. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα DNA από συμμετέχοντες και εκείνοι που είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στον ύπνο όταν κατανάλωναν καφέ είχαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με πιο αργό μεταβολισμό της καφεΐνης. Τα άτομα με γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης, από την άλλη πλευρά, είχαν περισσότερες πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση στην κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Κίσλερ είχε άλλη άποψη για το εύρημα του μειωμένου ύπνου
«Ο καφές είναι το πιο κοινό “φάρμακο” για τη γνωστική ενίσχυση», είπε. «Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ είναι λιγότερο κουρασμένοι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό».
Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και των πρόωρων κοιλιακών συσπάσεων, η καφεΐνη μπορεί να περιέχει ενεργούς μεταβολίτες όπως η αμινοφυλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε φάρμακα για το άσθμα και, σε υψηλές δόσεις, είναι γνωστό ότι προκαλεί αρρυθμίες, είπε ο Μάρκους.
Επιπλέον, «ο καφές τείνει να αυξάνει τη δραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα ή στην πλευρά της αδρεναλίνης του νευρικού συστήματος, που μπορεί να προάγει τα PVC», πρόσθεσε.
Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Σύμφωνα με τον Μάρκους, τα αποτελέσματα που διαπίστωσε η μελέτη αξίζει να εξεταστούν με βάση τους προσωπικούς στόχους υγείας που έχει ο καθένας.
«Τα άτομα μπορούν να καθησυχαστούν ότι σίγουρα δεν υπάρχουν άμεσες επικίνδυνες συνέπειες από την κατανάλωση καφέ», σημείωσε.
Αναρωτιέστε αν μεταβολίζετε γρήγορα ή αργά την καφεΐνη; Δεν υπάρχουν πραγματικά κλινικές δοκιμές στην καταναλωτική αγορά, είπε ο Μάρκους, αλλά ίσως μπορείτε να το μάθετε χρησιμοποιώντας ένα τεστ DNA που το μετρά.
Μπορείτε επίσης να δώσετε μεγάλη προσοχή στο τι μπορεί να σας λένε οι εμπειρίες σας για την ανοχή σας.
«Αν αρχίσουν να αισθάνονται άγχος (και) τρέμουλο με ένα φλιτζάνι καφέ, τότε είναι αργοί μεταβολιστές. Αλλά αν έχουν μεγαλύτερη ανοχή, τότε μεταβολίζουν τον καφέ πιο γρήγορα», κατέληξε ο Κίστλερ.
Πηγή: CNN