Ίσως θα πρέπει να «ρωτήσουμε» τις μέλισσες για το πόσο υγιείς είναι οι πόλεις μας

Με ποιο τρόπο οι μέλισσες θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων των πόλεων.

Article featured image
Article featured image

Για τους επιστήμονες που μελετούν την υγεία μιας πόλης και των κατοίκων της, το πιο ισχυρό τους εργαλείο θα μπορούσε να είναι απλώς… οι μέλισσες. Τα έντομα αυτά φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι μέλισσες αναζητούν τροφή, συλλέγουν κάτι περισσότερο από γύρη και νέκταρ. Καθώς περιηγούνται στο περιβάλλον τους, μικροοργανισμοί και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν επίσης να προσκολληθούν στα μικρά σώματα των μελισσών, τα οποία στη συνέχεια οι επικονιαστές ρίχνουν καθώς εισέρχονται στις κυψέλες τους.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι μέλισσες τείνουν να αναζητούν τροφή σε ακτίνα ενός μιλίου από τις κυψέλες τους, σε αστικές περιοχές, υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες για μια πόλη ή ακόμα και για μια γειτονιά στο μέλι που παράγουν, στο σώμα τους και στα υπολείμματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος των κυψελών.

Η νέα έρευνα στοχεύει στην καθιέρωση μιας εφαρμόσιμης μεθόδου, ώστε μέσω συνεργασίας με μελισσοκόμους και τις αποικίες τους μελισσών, να μελετηθεί το μικροβίωμα των πόλεων.

Το μικροβιακό τοπίο των πόλεων είναι οι αόρατες κοινότητες μικροβίων, μυκήτων, ιών και βακτηρίων που ζουν μέσα και γύρω από τις πόλεις, παίζοντας βασικούς ρόλους στη λειτουργία και την υγεία του αστικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πληθυσμού, καθώς και των φυτών και ζώων. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση σε ένα ποικίλο μικροβίωμα με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.



Οι ερευνητές, λοιπόν, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους.

Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών. Μεταγενέστερα δείγματα υπολειμμάτων κυψέλης στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο υποδήλωσαν ότι κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή που σχετίζεται με τον πολιτιστικό και γεωγραφικό χαρακτήρα της κάθε πόλης. Επίσης, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ανάλυση των θραυσμάτων κυψελών μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι επί του παρόντος τα ευρήματα είναι πολύ προκαταρκτικά για να υποδηλώσουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.


Με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ