Έχω Θέμα
«Μύρισε» Πάσχα στο χωριό: Η κυρία Μαρία μάς αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για την τέλεια φλαούνα
Επισκεφθήκαμε την κυρία Μαρία στην όμορφη Κανναβιού τής Πάφου και παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία παρασκευής φλαούνων στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Από τη Θέκλα Γεωργίου
Η παρασκευή των φλαούνων κατά την περίοδο του Πάσχα σε αρκετά σπίτια και χωριά της Κύπρου παραμένει μέχρι σήμερα μία μικρή ιεροτελεστία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μικροί και μεγάλοι στρέφονται προς τα χωριά, για να περάσουν όμορφες οικογενειακές στιγμές, αλλά και για να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου μας.
Σε ένα τέτοιο σπιτικό, με μεγάλη αυλή, στην Κανναβιού βρεθήκαμε και εμείς για να μάθουμε τα μυστικά τής τέλειας φλάουνας. Να διδαχθούμε την τέχνη από τη «μαστόρισσα», όπως την αποκαλεί και ο σύζυγός της, την κυρία Μαρία, η οποία φτιάχνει φλαούνες τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Το σπιτικό τής κυρίας Μαρίας στην όμορφη Κανναβιού της Πάφου γέμισε με κόσμο από το πρωί. Ο κύριος Αβράμης, σύζυγος της κυρίας Μαρίας, πύρωσε τον παραδοσιακό φούρνο για να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα πεντανόστιμα εδέσματα που ξεκίνησε ήδη να ετοιμάζει η γυναίκα του με τη βοήθεια των παιδιών και των συγχωριανών. Στο βάθος ακούγονται οι φωνές και τα γέλια των παιδιών της γειτονιάς, τα οποία βγήκαν στους δρόμους για παιχνίδι τώρα που οι γονείς τους ξεκίνησαν και αυτοί με τη σειρά τους τις καθαριότητες του σπιτιού και το ζύμωμα.
Η κυρία Μαρία μάς κερνά κυπριακό καφέ και γλυκά φτιαγμένα από τα χεράκια της και ξεκινά να μάς περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθεί συνήθως για να ετοιμάσει τις μοσχομυριστές και αφράτες φλαούνες της.
«Το μυστικό κρύβεται στα αγνά, διαλεκτά και ποιοτικά υλικά. Καλό θα ήταν να προτιμούμε βιολογικά προϊόντα και φρέσκα συστατικά, έτσι ώστε οι φλαούνες μας να βγουν νόστιμες και γεμάτες αρώματα», ξεκαθάρισε από την αρχή η κυρία Μαρία.
Τα συστατικά για τη γέμιση τα ετοιμάζει από το προηγούμενο βράδυ. Τρίβει τυρί και χαλούμι και έπειτα τα αδειάζει σε μία βαθιά λεκάνη. Στη συνέχεια ανοίγει στη μέση το τυρί και το χαλούμι, βάζει το προζύμι μαζί με τρία αυγά και το λιώνει. Αφού ζυμώσει καλά, σκεπάζει τη λεκάνη μέχρι το επόμενο πρωί.
Όταν ξημερώσει η επόμενη μέρα, πιάνει δουλειά από πολύ νωρίς. Προσθέτει στη λεκάνη τρία αυγά, baking powder, βανίλια, μέχλεπι, μαστίχα, σταφίδες και δυόσμο. Ζυμώνει καλά για να δέσουν τα υλικά και στη συνέχει τα σκεπάζει και τα αφήνει στην άκρη για περίπου δύο ώρες μέχρι η ζύμη να είναι έτοιμη.
Όσον αφορά στη ζύμη, η κυρία Μαρία σε ένα μπρίκι λιώνει το βούτυρο, ενώ σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνει μέσα το αλεύρι και ανοίγει μία τρύπα στη μέση, για να προσθέσει ηλιέλαιο και το λιωμένο βούτυρο, τα οποία θα ζυμώσει καλά. Ακολούθως, ανοίγει και πάλι μία τρύπα και βάζει το προζύμι μαζί με τρία αυγά και το λιώνει. Στη συνέχεια βάζει χλιαρό γάλα σε δόσεις και ανακατεύει. Προσθέτει νερό και ζυμώνει πολύ καλά και έπειτα το σκεπάζει και το αφήνει σε ζεστό μέρος για περίπου δυόμισι ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να είναι έτοιμο.
Και τώρα, για την επικάλυψη η κυρία Μαρία παίρνει ένα μικρό μπολ, σπάζει τρία αυγά, ανακατεύει, ρίχνει μέσα σησάμι και το αφήνει στην άκρη. Έπειτα, κόβει τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες στο σχήμα ενός μικρού λεμονιού και με έναν πλάστη ανοίγει το φύλλο σε κυκλικό σχήμα στο μέγεθος του χεριού.
Μετά παίρνει δύο κουτάλια της σούπας από τη γέμιση και με κυκλικές κινήσεις το πλάθει σε μικρή μπαλίτσα, το τοποθετεί στη μέση του ζυμαριού και το πατάει λίγο. Αναδιπλώνει όλες τις άκρες του ζυμαριού, έτσι ώστε να μην καλύπτεται πλήρως η γέμιση από πάνω και με ένα πιρούνι πατάει τις άκριες του ζυμαριού για να κολλήσουν καλά. Βουτάει ένα πινέλο στο μπολ με τα αυγά και το σησάμι και αλείφει τις φλαούνες. Τέλος, τις μεταφέρει όλες στον παραδοσιακό φούρνο που έχει στην αυλή της και περιμένει παρέα με τους υπολοίπους να ψηθούν.
Μέχρι να ψηθούν οι φλαούνες μαζεύτηκαν όλοι στο τραπέζι για να πιουν σπιτική λεμονάδα και να φάνε γλυκό του κουταλιού. Τότε ήταν που ξεκίνησαν και οι ιστορίες των παλιών για εκείνες τις άλλες εποχές, τις παλιές, τις αγνές. Εκείνες που τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα στις αλάνες, εκείνες που ο κόσμος αγαπούσε διαφορετικά. Μίλησαν όμως και για τα δύσκολα χρόνια, για εκείνα που το πασχαλινό τραπέζι είχε μόνο τα απαραίτητα και αυτό εάν ήταν τυχεροί. Έλεγαν οι παλιοί και άκουγαν οι νέοι.
Κάπως έτσι πέρασε η ώρα και ψήθηκαν και οι φλαούνες. Ο κύριος Αβράμης φρόντισε να τις βγάλει από τον παραδοσιακό φούρνο και να τις τοποθετήσει στην άκρη για να κρυώσουν. Μοσχοβόλησε ο τόπος, μοσχοβόλησαν και οι καρδιές μας.
Η κυρία Μαρία λοιπόν, τέτοιες μέρες απολαμβάνει να φτιάχνει φλαούνες με τα παιδιά, τα εγγόνια της και τους συγχωριανούς της, γιατί όπως μας είπε, αυτές είναι οι στιγμές που θα γίνουν αναμνήσεις και θα την συντροφεύουν για πάντα. Μας αποχαιρέτησε με μια σακούλα γεμάτη παραδοσιακά εδέσματα -και φυσικά φλαούνες- και μας ευχήθηκε Καλό Πάσχα.
Να αναφέρουμε ότι η κυρία Μαρία ασχολείται με την παρασκευή διάφορων άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως ο σουσούκος, το χαλούμι, ο παλουζές και τα γλυκά του κουταλιού. Μάλιστα, απολαμβάνει να περνάει τις ώρες της στη βούφα (στον αργαλειό), αλλά και κεντώντας, φτιάχνοντας όμορφες δημιουργίες, τις οποίες, όπως μας αποκάλυψε, πολλές φορές τις εμπνέεται από το pinterest! Η αγάπη της για την παράδοση την οδήγησε στο να πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορα, δωρεάν, βιωματικά εργαστήρια, στα οποία μπορεί ο κόσμος να συμμετάσχει και να μάθει πολλά.