Οι Μάγια έπαιζαν κάτι σαν ποδόσφαιρο και αυτός είναι ένας πίνακας αποτελεσμάτων

Τα παιχνίδια με μπάλες αποτελούσαν παραδοσιακή πρακτική των μεσοαμερικανικών λαών και πιστεύεται ότι είχαν και τελετουργικές προεκτάσεις.

Article featured image
Article featured image


Πέτρινος πίνακας αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιούνταν σε αρχαίο παιχνίδι όμοιο με ποδόσφαιρο, ανακαλύφθηκε στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της Τσίτσεν Ιτζά των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Το κυκλικό αντικείμενο έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από 32 εκατοστά και βάρος 40 κιλά. Ιερογλυφικά είναι γραμμένα γύρω από δύο παίκτες, οι οποίοι στέκονται δίπλα σε μία μπάλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού.

mayas-arxaio-podosfero-score-1_city.jpg



«Σε αυτή την περιοχή των Μάγια, είναι σπάνιο να βρεθεί ιερογλυφική γραφή, πόσο μάλλον ένα πλήρες κείμενο», δήλωσε ο Francisco Perez, ένας από τους αρχαιολόγους που συντονίζουν τις έρευνες στο συγκρότημα Τσιτσαντσόμπ, που ονομάζεται επίσης Κάσα Κολοράδα.

Η πέτρα, που πιστεύεται ότι είναι πίνακας σκοραρίσματος, χρονολογείται μεταξύ 800 μ.Χ. και 900 μ.Χ.



Τα παιχνίδια με μπάλες αποτελούσαν παραδοσιακή πρακτική των μεσοαμερικανικών λαών και πιστεύεται ότι είχαν και τελετουργικές προεκτάσεις.

Οι ερευνητές του INAH ετοιμάζονται τώρα να τραβήξουν εικόνες υψηλής ανάλυσης του κειμένου και της εικονογραφίας για λεπτομερή μελέτη, ενώ παράλληλα θα γίνει και συντήρηση του νέου «θησαυρού».

_methode_times_prod_web_bin_06e5d832-d94a-11ed-89ad-19e3cfc05db4.jpg



Το συγκρότημα Τσίτσεν Ιτζά, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, είναι ένα από τα κύρια αρχαιολογικά κέντρα του πολιτισμού των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον χώρο κάθε χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ