Ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς της κυπριακής φύσης

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, σού προτείνουμε δύο εναλλακτικές εξορμήσεις!

Article featured image
Article featured image


Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της Χαντάρας και το γραφικό μονοπάτι Χουλιάτης στην Αμαργέτη είναι ανάμεσα στις όμορφες προτάσεις που μπορείς να βρεις στο heartlandoflegends.com και αποτελούν, σίγουρα, δύο εξορμήσεις στην κυπριακή φύση που θα σου μείνουν αξέχαστες.

Ο καταρράκτης του Φοινιού, γνωστός και ως ο καταρράκτης της Χαντάρας, είναι χωρίς αμφιβολία ένα εξαίσιο δημιούργημα της φύσης που μαγεύει και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απαράμιλλη, άγρια ομορφιά του. Είναι επίσης μία από τις προτάσεις της διαδρομής Heartland of Legends, που έχει δημιουργηθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού και έχει αποτυπωθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα heartlandoflegends.com.

DSCF4154.JPG



Η διαδρομή HoL διέρχεται από τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές και προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες, οι οποίες τους φέρνουν κοντά στην κυπριακή φύση, την παράδοση και στον τρόπο ζωής. Η διαδρομή αυτή δεν είναι μια απλή οδική χάραξη, αλλά μια συλλογή εμπειριών, από την οποία ο κάθε επισκέπτης επιλέγει να βιώσει την εμπειρία που ταιριάζει στον ίδιο προσωπικά. Είναι μια ευκαιρία, για να γνωρίσουν οι Κύπριοι τη φύση του νησιού, την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις ενώ βιώνουν αυθεντικές εμπειρίες. Παράλληλα, προτείνει αξιοθέατα και σημεία φυσικής ομορφιάς στην ενδοχώρα, αλλά και χώρους διαμονής, εστίασης, επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, κοινοτικούς και άλλους χώρους που προσφέρουν διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Χαντάρας τον συναντάμε στην κοίτη του ποταμού Διάριζου, βόρεια του χωριού Φοινί. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει σε αυτόν είτε από το χωριό Φοινί (0,3 km άσφαλτος και 1,2 km χωματόδρομος) είτε από το μοναστήρι της Τροοδίτισσας (3,5 km χωματόδρομος) είτε από τις Πάνω Πλάτρες (2,9 km άσφαλτος και 2,6 km χωματόδρομος). Η πρόσβαση γίνεται μέσα από έναν σύντομο και βατό χωματόδρομο, ο οποίος σταματά μόνο λίγα μέτρα από τον καταρράκτη. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις μυρωδιές της λαδανιάς, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με τις εξαίσιες μελωδίες της φύσης, το ρόχθο του νερού καθώς πέφτει, και το γλυκό κελάηδημα του αηδονιού.

DSCF3975.JPG



Ο καταρράκτης της Χαντάρας πήρε το όνομά του από τη λέξη «αντάρα», τον θόρυβο δηλαδή που κάνει το νερό καθώς πέφτει ορμητικά από ύψος οκτώ μέτρων κυλώντας πάνω πάνω στα σκληρά ηφαιστειογενή πετρώματα, τα οποία σχηματίζουν στη βάση τους μια μικρή λιμνούλα. Το μέρος είναι ειδυλλιακό, κρυμμένο μέσα στα πλατάνια και μοσχοβολά από τα βότανα τριγύρω. Ο θρύλος λέει ότι εδώ λουζόταν η Θεά Αφροδίτη, αλλά έπιασε μια νεροποντή και τα νερά την παρέσυραν ως τα Κούκλια όπου και χτίστηκε το ιερό της. Διπλά από τον καταρράκτη βρίσκονται τα θεμέλια ενός παλιού νερόμυλου, που λειτουργούσε μέχρι τις αρχές 20ού αιώνα, ενώ στα δεξιά του υπάρχουν σκαλοπάτια σκαλισμένα πάνω στο βράχο.

DSCF3962.JPG


Το μονοπάτι Χουλιάτης


Μέσα από τις προτάσεις της Heartland of Legends ανακαλύπτουμε τοπία και οικισμούς την ομορφιά των οποίων ούτε φανταζόμασταν. Όπως το μονοπάτι της φύσης Χουλιάτης κοντά στο χωριό Αμαργέτη της Πάφου που κανένας φυσιολάτρης που σέβεται τον εαυτό του δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να το περπατήσει.

Το μονοπάτι είναι κυκλικό και έχει ως αφετηρία την κεντρική πλατεία της κοινότητας. Έχει συνολικό μήκος 5,2 χλμ και η διάρκεια πεζοπορίας υπολογίζεται στις δυόμισι με τρεις ώρες, ανάλογα με το ρυθμό του βαδίσματος. Το πρώτο τμήμα του μονοπατιού, μήκους 600 περίπου μέτρων, διέρχεται μέσα από την Αμαργέτη. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα τμήμα, μήκους 1300 περίπου μέτρων, το οποίο είναι κατηφορικό έως επίπεδο, ενώ το τμήμα του μονοπατιού που διέρχεται από την κοίτη του ρυακιού, μήκους 800 μέτρων, είναι σχετικά επίπεδο. Ακολούθως, καθώς εξέρχεται της κοίτης του ρυακιού, ακολουθεί ανηφορική πορεία για 1200 μέτρα. Κατά μήκος αυτού του τμήματος υπάρχουν αρκετά παγκάκια για ξεκούραση των πεζοπόρων. Το τελευταίο μέρος, μήκους 1300 μέτρων, είναι ελαφρά ανηφορικό έως επίπεδο.

IMG_9190.jpg


IMG_9087.jpg



Κατά μήκος της διαδρομής ο περιπατητής μπορεί να εντοπίσει σαράντα πινακίδες με πληροφορίες για τα φυτά που συναντά, ανάμεσά τους και εννιά ενδημικά είδη. Επίσης, υπάρχουν τέσσερα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος: ο γεωλογικός σχηματισμός Καλαβασού όπου υπάρχει γύψος, ο γεωλογικός σχηματισμός Λευκάρων, οι ποτάμιες αναβαθμίδες, και ο γεωλογικός σχηματισμός Πάχνας. Ακόμα, υπάρχουν τέσσερις πινακίδες που αφορούν τους οικοτόπους και τη βλάστηση κατά μήκος της ρεματιάς, τέσσερις που αφορούν καλλιέργειες, τρεις για σημεία παρατήρησης πουλιών και θέας, και ένα μικρό φαράγγι. Εκτός όμως από τα πουλιά, θα συναντήσετε και άλλα αξιόλογα είδη, όπως θηλαστικά, ερπετά και πεταλούδες.

IMG_9195.jpg


IMG_9170.jpg



Μάθε περισσότερα για μαγευτικές τοποθεσίες του τόπου μας και περισσότερες περιηγήσεις στη φύση με μια επίσκεψη στο heartlandoflegends.com και φτιάξε αναμνήσεις που θα ζουν για πάντα στην καρδιά σου.

logoifipourgeio.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ