Τέχνες
Όταν μέσα στο σκοτάδι της κυπριακής εκπαίδευσης, βρίσκεις λίγο φως
Οι μαθητές του Λυκείου στο Κολόσσι (και η Πόπη Νικολάου) το έκαναν και πάλι.
Τέχνες
Όταν μέσα στο σκοτάδι της κυπριακής εκπαίδευσης, βρίσκεις λίγο φως
Οι μαθητές του Λυκείου στο Κολόσσι (και η Πόπη Νικολάου) το έκαναν και πάλι.
Για την καθηγήτρια τέχνης και εικαστικό Πόπη Νικολάου γράψαμε και μιλήσαμε πολλές φορές. Το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο και κυρίως οι κοινωνικές πτυχές που αγγίζει αποτελούν τη λαμπρή πλευρά του κατά τα άλλα λαβωμένου εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου.
Η Πόπη Νικολάου εδώ και χρόνια μέσα από τις δράσεις της προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές της για θέματα όπως το προσφυγικό, τις ταξικές ανισότητες, τις έμφυλες διακρίσεις κ.ο.κ με το αποτέλεσμα εν τέλει να την δικαιώνει διπλά καθώς πέραν των χαρακτήρων που διαπλάθει, πολλά από τα έργα της λαμβάνουν κρατικές και διεθνείς διακρίσεις.
Πιο πρόσφατο επίτευγμά της, σε συνεργασία πάντα με τους μαθητές της και τη βοήθεια άλλων εκπαιδευτικών, το πρώτο Παγκύπριο Βραβείο Εικαστικών Τεχνών που έλαβε όλη η ομάδα για το έργο τους «Χους κι Ανήρ».
Το εντυπωσιακό τρισδιάστατο έργο τοποθετήθηκε στο πάρκο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βρίσκεται στην περιοχή του Κολοσσιού της επαρχίας Λεμεσού, και απεικονίζει μία σειρά ανδρών οι οποίοι φτιάχτηκαν από χώμα και νερό, θέλοντας να προσδώσει στο ανθρώπινο είδος τις πραγματικές του διαστάσεις.
Όπως αναφέρει το κείμενο της εκπαιδευτικού Μαριάννας Κτωρή, «Χους κι ανήρ. Μια αλληλένδετη σχέση ζωής. Οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι άνθρωποι με το βλέμμα στο μέλλον και το πνεύμα στο παρελθόν, επαναπροσδιορίζουν σήμερα την επαφή τους με ό,τι τους περιβάλλει. Αγκαλιάζουν τη φύση, αγγίζουν τη μάνα γη. Έρχονται αντιμέτωποι με τα λάθη προηγούμενων γενιών και με θάρρος και περίσσια αγωνία παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να προστατεύσουν το οικοσύστημα μέσα από το οποίο προήλθαν και στο οποίο θα καταλήξουν. Οι δράσεις τους πληθώρα και οι φωνές τους υψώνονται δυνατά να καλύψουν τις φοβερές ιαχές όσων θέλουν να καταστρέψουν τον γήινο οίκο τους. Δεν θα βολευτούν, δεν θα συμβιβαστούν, αλλά με την ορμή και αγνή έγνοια της νεότητας θα αγωνιστούν με κάθε μέσο να προσφέρουν δίκτυ προστασίας. Δεν θα βολευτούν. Πάλη κι αγώνας, χους κι ανήρ».
Σε σχετική ανάρτησή της, η κυρία Νικολάου ευχαρίστησε τους συναδέλφους της Μαριάννα Κτωρή (κείμενο) και Γιάγκο Τζαπουρας (τέχνη) για την πολύτιμη βοήθειά τους, ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά της στους μαθητές των τάξεων Γ61 και Β61 για τη δουλειά και τη βράβευσή τους.