Πώς ένα iPhone έσωσε φοιτητές που παγιδεύτηκαν σε ένα φαράγγι

Δύο από τους τρεις παρουσίαζαν συμπτώματα υποθερμίας.

Article featured image
Article featured image


Με την κυκλοφορία του iOS 16.1, η Apple ενσωμάτωσε και ένα SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους κατόχους iPhone 14 να επικοινωνούν με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας δορυφορική συνδεσιμότητα όταν δεν είναι διαθέσιμη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή WiFi. Το χαρακτηριστικό βοήθησε να σωθούν τρεις εγκλωβισμένοι φοιτητές που έπαθαν υποθερμία και είχαν κολλήσει σε ένα φαράγγι.

Οι φοιτητές μίλησαν στο κανάλι KUTV της Γιούτα και περιέγραψαν την επικίνδυνη δοκιμασία τους. Ένας από αυτούς, ο Bridger Woods, είπε ότι και οι τρεις είχαν ακούσει για ένα «πολύ κουλ φαράγγι» που αποφάσισαν να το ελέγξουν επειδή έκαναν canyoneering για περίπου ένα χρόνο.

Μέσα στο φαράγγι, συνάντησαν μια περιοχή που είχε πολύ βαθιά νερά, πιθανώς λόγω των πολλών βροχών που έπεσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο Woods και ένας άλλος φοιτητής, ο Jeremy Mumford, ήταν κολλημένοι στο σημείο για πάνω από μία ώρα, αλλά τελικά κατάφεραν να βγουν έξω και να συνεχίσουν βαθύτερα. Συνάντησαν τότε μία άλλη περιοχή με βαθιά νερά και από εκεί δεν κατάφεραν να φύγουν.

Δύο από τους τρεις παρουσίαζαν συμπτώματα υποθερμίας και λόγω της θέσης του φαραγγιού, δεν υπήρχε σήμα τηλεφώνου, αλλά ο τρίτος, ο Stephen Watts, είχε iPhone 14. Σύμφωνα με τον Mumford, κάθε 20 λεπτά, ένας δορυφόρος βρισκόταν πάνω από τη θέση του και, κρατώντας το τηλέφωνο ψηλά, είχαν αρκετό δορυφορικό σήμα για να στείλουν μήνυμα SOS, στο 911.



Ενώ περίμεναν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, βγήκαν από το πολύ βαθύ σημείο χρησιμοποιώντας σχοινί και εξοπλισμό. Με τον Woods να έχει υποστεί υποθερμικό σοκ, δεν μπορούσαν ακόμα να βγουν από την τρύπα των 10 - 15 ποδιών στην οποία βρίσκονταν. Αντίθετα, εντόπισαν παρασυρόμενα ξύλα και άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν ενώ συνεργεία έκτακτης ανάγκης έσπευσαν να τους σώσουν.

Ένα ελικόπτερο από το Σολτ Λέικ Σίτι έφτασε, όπως και γιατροί από την Αριζόνα, και οι τρεις φοιτητές τελικά διασώθηκαν σώοι.

Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως όταν ένας άνδρας από την Αλάσκα εγκλωβίστηκε και όταν άνθρωποι ενεπλάκησαν σε μια σοβαρή συντριβή στον Εθνικό Δρυμό Άντζελες στην Καλιφόρνια.

Ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης μέσω SOS είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες του iPhone 14 σε επιλεγμένες χώρες και μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν παρουσιαστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση WiFi ή κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα είναι δωρεάν για χρήση για δύο χρόνια και η Apple δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίζει στο μέλλον.


Με πληροφορίες από techblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ