Κύπρος: Προχωρά η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Το μέτρο για μείωση του ΦΠΑ θα είναι προσωρινό, με στόχο να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ακρίβεια.

Article featured image
Article featured image

Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να κατατεθεί το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών για μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Το διάταγμα έρχεται έναν χρόνο μετά την τροποποίηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542 που επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη να προχωρούν σε μειώσεις ή μηδενισμό των συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.


Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Φ», η Κομισιόν είχε διαμηνύσει από πέρσι στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη πως μπορούν να προχωρήσουν σε κούρεμα της φορολογικής επιβάρυνσης κάποιων προϊόντων, για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές, εξαιτίας των ανατροπών που επέφεραν στο διεθνές εμπόριο η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, παρά τις υποδείξεις των Βρυξελλών, ελάχιστες χώρες έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε μειώσεις ή σε μηδενισμό του ΦΠΑ – μεταξύ αυτών και η Ισπανία, η οποία κατήργησε τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ήδη από την 1η του έτους.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, τις προηγούμενες μέρες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι μελετάται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μέχρι και στο 0% για ψωμί, γάλα και παιδικές τροφές. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών, πιθανώς για έξι μήνες ή έναν χρόνο. «Εμείς παίρνουμε μέτρα με βάση το τι γίνεται στην αγορά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ανάλογα με το πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στην εφαρμογή του μέτρου, πιθανώς να επεκταθεί. «Είναι μέτρα που είναι για ανακούφιση για τον πληθωρισμό».


Μιλώντας σήμερα, στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, δήλωσε ότι στόχος είναι η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα και οι παιδικές πάνες. Ο κ. Παντελή υπογράμμισε την ανάγκη να επωφεληθούν οι καταναλωτές από το μηδενικό ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παρακολουθούν τις τιμές των προϊόντων.


Υπενθυμίζεται ότι, για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, θα πρέπει η Κύπρος να προωθήσει στις Βρυξέλλες την τελική της πρόταση με τα προϊόντα, τα οποία θα υποστούν φορολογική μείωση, ώστε να πάρει σχετική έγκριση, καθώς ο ΦΠΑ είναι φόρος που αποδίδεται στην ΕΕ.


Σε περίπτωση έγκρισης του μέτρου από την ΕΕ, η υλοποίησή τους θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, ενώ η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τυχόν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το κόστος του μέτρου.


Με πληροφορίες από ΡΙΚ, Φιλελεύθερο, ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ