Τελικά, ήταν μαύρη η Κλεοπάτρα;

Τι απάντησε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφορικά με τη σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» του Netflix.

Article featured image
Article featured image


Απάντηση στο Netflix δίνει το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφορικά με τη σειρά «Βασίλισσα Κλεοπάτρα».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων υποστηρίζει πως πρόκειται για «πλαστογράφηση της αιγυπτιακής ιστορίας» ενώ κάνει λόγο και για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση» εστιάζοντας στη «μαύρη Κλεοπάτρα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας επιβεβαιώνει ότι η Βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν ανοιχτόχρωμη και με ελληνικά χαρακτηριστικά ενώ επικαλείται τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, τα οποία, όπως αναφέρει, είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της αλλά και της μακεδονικής καταγωγής της.

Μάλιστα, όσον αφορά στη σειρά που ανακοίνωσε το Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας Δρ. Μουσταφά Βαζίρι, ισχυρίζεται ότι η εμφάνιση της ηρωίδας σε αυτό το σώμα είναι πλαστογραφία της αιγυπτιακής ιστορίας και μια κατάφωρη ιστορική παρανόηση, ειδικά το ότι η ταινία κατατάσσεται ως ντοκιμαντέρ και όχι ως δραματικό έργο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά τεχνουργήματα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας και απεικόνιση της ίδιας σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν τα πραγματικά της χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ελληνικά από άποψη ανοιχτού δέρματος, τραβηγμένης μύτης και αφράτα χείλη.

Από την πλευρά του ο δρ Νάσερ Μακάβι, επικεφαλής του Αιγυπτιακού τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, υποστηρίζει πως η εμφάνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας σε αυτή την παραγωγή και σε αυτό το σώμα ανταγωνίζεται τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά ιστορικών όπως ο Πλούταρχος και ο Διοκάσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας στην Αίγυπτο κατά τη βασιλεία της Κλεοπάτρας, βάσει των οποίων ήταν ανοιχτόχρωμη και είχε καθαρή μακεδονική καταγωγή.

Τέλος, στο κείμενό του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων αναφέρει ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ ́ κατάγεται από μια αρχαία μακεδονική δυναστεία που κυβερνούσε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια και που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α', Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.


H εμφάνισή της και το χρώμα του δέρματός της είναι ανοιχτά σε ερμηνείες

Όπως διαβάζουμε στον Guardian, η βασίλισσα, που ο θρύλος την θέλει να έχει απαράμιλλη ομορφιά, γεννήθηκε γύρω στο 69 π.Χ. και είχε αβέβαιη εμφάνιση και χρώμα δέρματος και είναι ανοιχτά σε ερμηνείες.

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC το 2009 μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Κλεοπάτρα είχε αφρικανικό αίμα.

«Το να ρωτάς αν κάποιος ήταν “μαύρος” ή “λευκός” είναι αναχρονιστικό και λέει περισσότερα για τις σύγχρονες πολιτικές επενδύσεις από το να προσπαθείς να κατανοήσεις την αρχαιότητα με τους δικούς της όρους», είπε στο περιοδικό Time η Rebecca Futo Kennedy, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Denison.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να βάζεις την Κλεοπάτρα ως μαύρη», έγραψε ο Κενάν Μάλικ στον Observer αυτή την εβδομάδα. «Το πρόβλημα έγκειται στους συντονισμούς που απορρέουν από αυτό. H Τζέιμς δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο αυθεντικά μια Κλεοπάτρα από ό,τι ήταν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ο αρχαίος σχολιασμός της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη συζήτηση της ταυτότητάς της με τον τρόπο που το κάνει ο σύγχρονος κόσμος, σχεδόν εμμονικά».


Με πληροφορίες από guardian, lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ