Αυτός είναι ο αρχαιότερος καρκίνος που έχει εντοπιστέι ποτέ

Πώς αντιμετώπιζαν τους όγκους οι αρχαίοι;

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Patrick Randolph-Quinney, UCLAN

Ο καρκίνος μπορεί να θεωρείται μια σύγχρονη ασθένεια, αλλά έχει επηρεάσει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πολλά προϊστορικά ανθρώπινα υπολείμματα που δείχνουν την παρουσία καρκίνου.

Ποιο είναι όμως το πρώτο κρούσμα καρκίνου που έχει καταγραφεί; Και ποια είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι έγραψαν για αυτό σε ιατρικά κείμενα;

Τα πρώτα στοιχεία του ανθρώπινου καρκίνου προέρχονται από έναν πρώιμο συγγενή του ανθρώπου που έζησε περίπου 1,7 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό το άτομο, πιθανότατα του είδους Paranthropus robustus ή Homo ergaster, ζούσε με έναν κακοήθη όγκο στο οστό του αριστερού δακτύλου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα σκελετικά υπολείμματα μέσα στο σπήλαιο Swartkrans, ένα κοίτασμα ασβεστόλιθου στη Νότια Αφρική που συχνά αποκαλείται το λίκνο της ανθρωπότητας, επειδή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπινων συγγενικών υπολειμμάτων στον κόσμο, αναφέρει το Livescience.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν αξονικές τομογραφίες (CT) του απολιθώματος των οστών του ποδιού με εικόνες σύγχρονων περιπτώσεων οστεοσαρκώματος, μιας επιθετικής μορφής καρκίνου που ξεκινά από τα κύτταρα που σχηματίζουν τα οστά, αναγνώρισαν αμέσως τη χαρακτηριστική εμφάνιση ενός οστεοσαρκώματος που μοιάζει με κουνουπίδι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 σχετικά με την υπόθεση που δημοσιεύτηκε στο South African Journal of Science.

Αν και το οστό του δακτύλου του ποδιού ηλικίας 1,7 εκατομμυρίων ετών είναι η πιο πρώιμη γνωστή περίπτωση καρκίνου σε άνθρωπο, η πρώτη γραπτή καταγραφή του καρκίνου εμφανίζεται παρά πολύ πιο αργότερα.

Το 3000 π.Χ. Ο Ιμχοτέπ - ένας αρχαίος Αιγύπτιος μαθηματικός, γιατρός και αρχιτέκτονας - έγραψε αυτό που έγινε γνωστό ως ο Πάπυρος Edwin Smith, ένα εγχειρίδιο για το σωματικό τραύμα και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

proto-grapto-sxetika-me-karkino_city.jpg
Ο πάπυρος Edwin Smith από την αρχαία Αίγυπτο είναι το πρώτο γνωστό κείμενο που αναφέρει τον καρκίνο.



Στο κείμενο περιέγραψε λεπτομερώς 48 ιατρικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών περιπτώσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Το κείμενο γράφτηκε σε αρχαία αιγυπτιακή γραφή, και αργότερα μεταφράστηκε σε δίτομο αγγλικό κείμενο από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Τζέιμς Χένρι Μπρέστιντ.

Σε αυτό, ο Ιμχοτέπ περιέγραψε χαρακτηριστικά διαφορετικών τύπων όγκων, συμπεριλαμβανομένων των «ελαιωδών όγκων» και των «συμπαγών όγκων».

Συμπεριέλαβε επίσης περιγραφές ενός όγκου του μαστού - περιγράφοντάς τον ως «διογκωμένη μάζα στο στήθος» που είναι δροσερή, σκληρή και τόσο πυκνή όσο ένας «άγουρος καρπός αιμάτου» που απλώνεται κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με το βιβλίο «The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer».

Ενώ ο Ιμχοτέπ δίνει μια σειρά από θεραπείες για τις άλλες ιατρικές παθήσεις, κάτω από τη «θεραπεία» για τον όγκο του μαστού έγραψε, «Δεν υπάρχει καμία».

Ωστόσο, σημείωσε τις βέλτιστες πρακτικές για τη σύνδεση άλλων τύπων όγκων, που περιελάμβαναν τη δημιουργία μιας αλοιφής από γράσο, μέλι και χνούδι, σύμφωνα με το «The Cancer Letter», το οποίο δημοσίευσε ένα απόσπασμα του ιστορικού κειμένου.

Ο πάπυρος όχι μόνο προσφέρει μια γεύση του πώς ασκούνταν η χειρουργική ιατρική πριν από χιλιάδες χρόνια από τους αρχαίους Αιγύπτιους, αναμφισβήτητα μερικούς από τους πρώτους χειρουργούς στον κόσμο, αλλά παρέχει επίσης μερικές από τις πρώτες ενδείξεις καρκίνου που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Δεν είναι σαφές πώς αναπτύχθηκαν αυτές οι περιπτώσεις προϊστορικού καρκίνου. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που ήρθαν πριν από εμάς, εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι προκαλεί πολλούς καρκίνους και τους καλύτερους τρόπους θεραπείας τους.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ