Ποια η θέση της Κύπρου στο ετήσιο «Rainbow Map» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Τι προτείνει η οργάνωση ILGA-Europe για να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image


Η ετήσια κατάταξη του «Rainbow Map» ανακήρυξε τη Μάλτα ως την καλύτερη χώρα για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη για όγδοη συνεχή χρονιά, ενώ η βαθμολογία του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να μειώνεται.

Ο χάρτης και ο δείκτης Rainbow της ILGA-Europe κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τη «νομική και πολιτική τους κατάσταση» για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ κάθε χρόνο από το 2009.

Ο δείκτης κατατάσσει τις χώρες από το μηδέν έως το 100%, με το μηδέν να αντιπροσωπεύει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το 100 να αντιπροσωπεύει την πλήρη ισότητα.

Οι τελική βαθμολογία
αποτελείται από επτά κατηγορίες: ισότητα και μη διάκριση, οικογένεια, εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση φύλου, διαφυλική σωματική ακεραιότητα χώρος στην κοινωνία των πολιτών και άσυλο.

Η λίστα του 2023 που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (11 Μαΐου) κατέταξε τη Μάλτα στην κορυφή, με βαθμολογία 89%.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ισπανία (74 τοις εκατό), για την οποία η ILGA-Europe είπε ότι οφείλεται στην πρωτοποριακή εισαγωγή στη χώρα νόμου για την ταυτότητα των τρανς ατόμων.

Μέχρι το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε σταθερά την πρώτη θέση στην κατάταξη, αλλά από τότε έχει υποχωρήσει στη λίστα. Κατέβηκε στη 10η θέση το 2021 πριν πέσει στη 14η το 2021. Φέτος, η χώρα έπεσε περαιτέρω και τώρα βρίσκεται στη 17η θέση.

Οι χειρότερες χώρες για τα άτομα LGBTQ+ στην Ευρώπη είναι το Αζερμπαϊτζάν (δύο τοις εκατό), η Τουρκία (τέσσερις τοις εκατό) και η Αρμενία (οκτώ τοις εκατό). Αυτές οι τρεις χώρες διατήρησαν τις τρεις τελευταίες θέσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, η ILGA-Europe είπε ότι η Αρμενία αυξήθηκε ελαφρά μετά την ανάκληση της απαγόρευσής της για αιμοδοσία από άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.



Η θέση της Κύπρου


Η Κύπρος βρέθηκε στη θέση 29 για φέτος
, ενώ πέρσι βρισκόταν στη 19η, ανάμεσα στις 49 χώρες του δείκτη.

Συγκεκριμένα, στο γενικό σκορ για την επίτευξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπινων δικαιωμάτων, η χώρα μας κατέχει το σκορ του 31%, με τον δείκτη που αναφέρει λεπτομερώς τα σκορ στις επτά κατηγορίες, να παρουσιάζει τα εξής:

Ισότητα και μη διάκριση: 8%

Οικογένεια: 33%

Εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους: 51%

Νομική αναγνώριση φύλου: 11%

Διαφυλική σωματική ακεραιότητα: 0%

Χώρος στην κοινωνία των πολιτών: 100%

Άσυλο: 33%


Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των LGBTI ατόμων στην Κύπρο, η ILGA-Europe συνιστά τα ακόλουθα:

- Θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στην κοινή υιοθεσία και στην υιοθεσία από δεύτερο γονέα.

- Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.

- Υιοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς νομικού πλαισίου βασισμένου σε διοικητικά μέτρα για τη νομική αναγνώριση του φύλου που βασίζεται σε μια διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και χωρίς καταχρηστικές απαιτήσεις (όπως στείρωση, GID/ιατρική διάγνωση ή χειρουργική/ιατρική παρέμβαση).


Όσον αφορά την κατεχόμενη Κύπρο, η ILGA συνιστά:

- Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου ώστε να είναι δίκαιο, διαφανές, βασισμένο σε διοικητικά μέτρα, με βάση μια διαδικασία αυτοδιάθεσης και απαλλαγμένο από καταχρηστικές απαιτήσεις (όπως στείρωση, GID/ιατρική διάγνωση, χειρουργική/ιατρική παρέμβαση, υποχρεωτικό διαζύγιο ή περιορισμός ηλικίας).

- Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου και της καταχωρημένης συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

- Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εκπαίδευση.





Η συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη γίνεται «πιο πολωμένη»

Η οργάνωση καταδίκασε τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ διάλογο στα μέσα και τη δημόσια σφαίρα, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση γύρω από την τρανς κοινότητα έχει γίνει «πιο πολωμένη και βίαιη».

Πρόσθεσε ότι προκλήσεις στην «ελευθερία του συνέρχεσθαι» σημειώθηκαν επίσης σε όλη την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, με προσπάθειες στη Σερβία και την Τουρκία να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις Pride.

Ωστόσο, ανέφερε ότι «παρά τις έντονες επιθέσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πολλές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προχωρά σε όλη την Ευρώπη».

Η εκτελεστική διευθύντρια της ILGA-Europe, Evelyne Paradis, δήλωσε: «Όπως αποδεικνύεται έντονα στον φετινό “Χάρτη του Ουράνιου Τόξου”, η άνοδος της αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής από αντιδημοκρατικές δυνάμεις, ιδίως που εργαλειοποιούν ψευδείς αντι-τρανς αφηγήσεις, καταπολεμούνται από τους πολιτικούς στην Ευρώπη που έχουν το θάρρος να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα κάθε πολίτη.

Ο χάρτης υπογραμμίζει το ξεκάθαρο γεγονός ότι η πρόοδος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ακόμα δυνατή και πιο σημαντική από ποτέ. Επαινούμε τους πολιτικούς που έχουν λάβει τη στάση που πρέπει να τηρήσουν για το καλό όλων στην κοινωνία μας και ενθαρρύνουμε περισσότερους να προχωρήσουν στον ίδιο δρόμο, καθώς, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ