Κύπρος
Έρχεται επιβλητικό έργο εκατομμυρίων στην Περιστερώνα
Το μεγαλεπήβολο έργο, αξίας 100 σχεδόν εκατομμυρίων, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύμπλεγμα κατοικιών για συνταξιούχους, καθώς επίσης και ένα ιατρικό κέντρο. Τι λέει ο κοινοτάρχης της Περιστερώνας για την τεράστια ανάπτυξη που βρίσκεται στα σκαριά.
Επιμέλεια: Άντρια Γεωργίου
Ένα μεγαλεπήβολο έργο, αξίας 100 σχεδόν εκατομμυρίων, αναμένεται να ανεγερθεί στο χωριό Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία C.E.V CYPRUS ECO VILLAGE LTD - ιδιοκτήτρια μιας μεγάλης έκτασης γεωργικής γης στην περιοχή τής Περιστερώνας- προγραμματίζει, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, την κατασκευή και λειτουργία ενός μικρού χωριού στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κύριες χρήσεις, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία ενός συμπλέγματος κατοικιών για συνταξιούχους, καθώς επίσης και ένα ιατρικό κέντρο. Η ανάπτυξη θα περιέχει και άλλες βοηθητικές χρήσεις όπως μια νοσοκομειακή σχολή, νηπιαγωγείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κ.λπ. Σκοπός της ανάπτυξης, εκτός των στρατηγικών χρήσεων, είναι να ανεγερθούν μικρές κατοικίες ενός και δύο υπνοδωματίων για να δέχονται Κύπριους και ξένους κατοίκους, κυρίως από Σκανδιναβικές χώρες, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αγγλία και άλλες Βόρειες χώρες.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε €98,3 εκατ., ενώ η διάρκεια για την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου, συνολικής έκτασης 269,685τ.μ., εκτιμάται στα περίπου 4 χρόνια από την ημέρα αδειοδότησης. Η κατασκευή του έργου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Το Τμήμα Περιβάλλοντος έθεσε το έργο σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Ιουνίου 2023.
Με θετικό μάτι βλέπει την ανάπτυξη η κοινότητα Περιστερώνας
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη Περιστερώνας, κ. Παντελή Κακουλλή, μάς ανέφερε ότι η κοινότητα βλέπει με θετικό μάτι την ανάπτυξη καθώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όχι μόνο του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όπως μάς αναφέρθηκε η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, προσπαθεί εδώ και μερικά χρόνια να λάβει τις απαιτούμενες άδειες, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που συμβαίνει. Μακάρι να δοθούν οι απαραίτητες άδειες, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η διαβούλευση για τις άδειες βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο και ευελπιστούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ένα τεράστιο έργο που γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Πέραν των άλλων όλων, θα προβάλει και την κοινότητά μας και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Κακουλλής, τονίζοντας ότι το έργο θα πρέπει να ενισχυθεί και από συμπληρωματικά έργα από την κυβέρνηση.
Το Προτεινόμενο Έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Περιστερώνας της επαρχίας Λευκωσίας στην περιοχή «Λαξιά του Ορνιθάρι», νότια του αυτοκινητοδρόμου Περιστερώνας- Ακακίου. Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ των χωριών Περιστερώνας και Ορούντας πλησίον του υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας-Τροόδους.
Όπως τονίζεται στη ΜΕΕΠ, η Περιστερώνα αποτελεί ιδανικό χώρο για μια τέτοια ανάπτυξη αφού είναι ένα χωριό με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ολόχρονα, βρίσκεται μεταξύ της οροσειράς του Τροόδους και του Πενταδακτύλου η οποία δροσίζεται κυρίως με δυτικούς ανέμους από τον κόλπο της Μόρφου. Η περιοχή είναι επίσης πολύ κοντά στην κοινότητα της Περιστερώνας, μιας μεγάλης κοινότητας με υπηρεσίες και υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τους κατοίκους του Έργου.
«Πνοή» στην ύπαιθρο
Το συνταξιοδοτικό χωριό που θα φέρει την ονομασία «KOMITIS ECO VILLAGE» θα ανεγερθεί στα πρότυπα ενός οργανωμένου συγκροτήματος για άτομα τρίτης ηλικίας (retirement village). Όπως τονίζεται στη ΜΕΕΠ, σκοπός της ανάπτυξης είναι η παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών γηριατρικής φροντίδας στα άτομα τρίτης ηλικίας από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό.
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται στα έργα τα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, προωθεί με ειδικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας ως σημαντικό μέτρο για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την καταπολέμηση της εποχικότητας με την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Τι θα περιλαμβάνει
Όπως αναγράφεται στη Μελέτη, οι στρατηγικές χρήσεις που προβλέπονται είναι:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
-Νοσηλευτική Σχολή (3600τ.μ.)
-Φοιτητικές Εστίες (3600τ.μ.)
-Νηπιαγωγείο (300τ.μ.)
ΥΓΕΙΑ
- Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας Α&Β (3200τ.μ.)
- Κέντρο Αποκατάστασης (1800τ.μ.)
- Κέντρο Αθλητικού Συλλόγου (1200τ.μ.)
Οι Δευτερεύουσες χρήσεις αφορούν κυρίως σε:
- Εμπορικές Αναπτύξεις (3256 τ.μ.)
- Εκκλησάκι (80 τ.μ.)
- Χώρους Πρασίνου (32626 τ.μ.)
- Οικιστική Ανάπτυξη (~30000 τ.μ.), η οποία συμπεριλαμβάνει 271 οικίες
- Βιολογικό Σταθμό (2210 τ.μ.)
- Χώρους Στάθμευσης (391 χώροι)
- Οδικό δίκτυο (66483 τ.μ.)
Σε πλήρη ανάπτυξη, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να έχει δυναμικότητα:
-729 κατοίκων
-315 επισκεπτών
-170 υπαλλήλων
Ένα μικρό χωριό
Το έργο έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει διάφορους τύπους αναπτύξεων, οι οποίες θα συνεργάζονται αρμονικά, προκειμένου να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους κατοίκους, τους φοιτητές και το προσωπικό και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές, προσιτό, αυτάρκη και ευχάριστο περιβάλλον.
Αυτές περιλαμβάνουν:
-Ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο αποτελούμενο από πέντε κτήρια. Το κύριο κτήριο του κολεγίου νοσηλευτικής σχολής, τρία κτήρια στέγασης φοιτητών (Φοιτητικές Εστίες) και ένα νηπιαγωγείο. Όλα τα κτήρια είναι διώροφα με επιφάνεια δαπέδου κτηρίου 7,500 m2.
- Ιατρικό Κέντρο αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια. Δύο κτίρια Γηριατρικής Φροντίδας, ένα Κέντρο Αποκατάστασης και ένα κτήριο Αθλητικού Συλλόγου. Όλα τα κτήρια είναι διώροφα και έχουν συνολική επιφάνεια 6,200 m2.
- Οικιστική Περιοχή που εκτείνεται σε έκταση 114,680 m2, 25% της οποίας θα καλυφθεί από οικιστικές αναπτύξεις. Η κατοικημένη περιοχή χωρίζεται σε 32 τμήματα και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει 270 οικιστικές μονάδες. Το μέγεθος των οικιστικών μονάδων αναμένεται να είναι μεταξύ 50 και 130 m2.
- Κεντρική Πλατεία που περιλαμβάνει ένα κτήριο με συνολική καλυμμένη επιφάνεια 3,256 m2. Η περίμετρος του κτηρίου θα είναι μονο-όροφη, ενώ κεντρικά θα αυξηθεί σε ένα τριώροφο κτήριο. Το ισόγειο θα φιλοξενήσει τα καταστήματα όπως υπεραγορά, φαρμακείο, κουρείο, στεγνοκαθαριστήριο, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.
-Λοιποί Χώροι: Χώροι Πρασίνου, ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο/δίκτυο ποδηλατοδρόμων/ σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων έχουν επίσης ενσωματωθεί στον σχεδιασμό της Ανάπτυξης.
Πράσινη ανάπτυξη
Στη ΜΕΕΠ τονίζεται ότι «η πρόθεση του Φορέα του προτεινόμενου έργου είναι όπως ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης να διέπεται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης οριζόντια σε όλα τα στάδια και επιμέρους αντικείμενα της ανάπτυξης: Περιβαλλοντικά φιλικός σχεδιασμός, πράσινες τεχνολογίες κατασκευής, ορθή διαχείριση νερού, λυμάτων και απορριμμάτων, κατάλληλη επιλογή και χρήση υλικών κατασκευής, μειωμένη ζήτηση ενέργειας».
Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Όπως αναφέρεται στη Μελέτη, «η Ανάπτυξη προτίθεται να κατασκευαστεί εντός γεωργικής ζώνης με παρουσία αριθμού διαφόρων υποστατικών καθώς και άλλων δραστηριοτήτων όπως γεωργικές εργασίες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές φαίνεται να επιβαρύνουν σε μικρό βαθμό το ευρύτερο περιβάλλον με την παρουσία αυξημένης διακίνησης οχημάτων, παρουσία θορύβου, παρουσία στερεών και υγρών αποβλήτων και αέριων ρύπων.
Η παρουσία της Ανάπτυξης αναμένεται να επιφέρει μια περιορισμένη επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή και δεν αναμένεται η συναθροιστική της δράση με τις αναπτύξεις της ευρύτερης περιοχής να επηρεάσει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον».
Στην ΜΕΕΠ προτείνονται και μέτρα μετριασμού των τυχόν αρνητικών επιπτώσεων.