Έτσι σκοτώνουν οι μέλισσες τη βασίλισσά τους [ΒΙΝΤΕΟ]

Μία μελισσοκόμος κατέγραψε την προσπάθεια των μελισσών να δολοφονήσουν τη βασίλισσά τους μέσα στην παλάμη του χεριού της.

Article featured image
Article featured image

Viral έχει γίνει ένα βίντεο που ανέβασε μία μελισσοκόμος στο TikTok, το οποίο δείχνει πώς οι μέλισσες σε μια κυψέλη προσπαθούν να σκοτώσουν μια βασίλισσα μέλισσα. [Ο όρος «βασίλισσα» χρησιμοποιείται συνήθως σε μια ενήλικη θηλυκή μέλισσα, που ζει σε μια αποικία ή κυψέλη, και είναι συνήθως η μητέρα των περισσοτέρων, αν όχι όλων, των μελισσών στην κυψέλη].


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η μελισσοκόμος από τη Φλόριντα, Elisha Bixler, μοιράστηκε το βίντεο της «δολοφονίας της βασίλισσας» - διεργασία γνωστή ως «queen balling» - στον λογαριασμό της στο TikTok @howsyourdayhoney3. Το βίντεο έχει ήδη προβληθεί πάνω από 19 εκατομμύρια φορές.



Το «Queen Balling» είναι η διαδικασία, κατά την οποία οι μέλισσες σκοτώνουν τη βασίλισσά τους. Για να επιτύχουν τη δολοφονία, σχηματίζουν μια σφιχτή μπάλα -εξού και «balling»- γύρω από τη βασίλισσα και δονούν τα φτερά τους, για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να πεθαίνει εν τέλει από ασφυξία. Ταυτόχρονα, οι μέλισσες συνεχίζουν να την δαγκώνουν και να την τσιμπούν. Είναι μια μοίρα τόσο τρομακτική όσο ακούγεται.


Η Bixler αποτύπωσε την προσπάθεια των εργατριών μελισσών να δολοφονήσουν τη βασίλισσά τους από πολύ κοντά και συγκεκριμένα από την παλάμη της.


«Σοκαρίστηκα όταν το τράβηξα με την κάμερα», λέει στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, με τους θεατές να μένουν έκπληκτοι, εκτός των άλλων, και με την ικανότητα της Bixler να παραμένει τόσο ήρεμη κρατώντας μια «μπάλα» από μέλισσες στην παλάμη του χεριού της.


Ωστόσο, η ίδια δεν ανησύχησε ιδιαίτερα. «Ασχολούμαι στενά με τις μέλισσες εδώ και οκτώ χρόνια και καταλαβαίνω τη συμπεριφορά τους», είπε στο Newsweek. «Υπάρχουν φορές που δεν θα πλησίαζα ποτέ μια κυψέλη ή μια ομάδα μελισσών χωρίς την κατάλληλη προστασία. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ρίσκαρα και σήκωσα την ‘μπάλα’ των μελισσών».


Μιλώντας στο viral βίντεο, αναφέρει ότι το «Queen Balling» είναι ένα από τα «πιο άγρια» πράγματα που μπορεί να συμβεί μεταξύ των μελισσών.


«Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών στην αποικία της», είπε η Bixler. «Την φροντίζουν οι κόρες της σε όλη της τη ζωή. Υπάρχουν όμως, στιγμές που η βασίλισσα πρέπει να εκθρονιστεί και το ‘queen balling’ είναι ο τρόπος, με τον οποίο οι μέλισσες το κάνουν. Η βασίλισσα μπορεί να χρειαστεί να εκθρονιστεί επειδή χάνει την ικανότητά της να γεννά αυγά ή επειδή μπορεί να προέρχεται από άλλη κυψέλη. Αν και είναι η βασίλισσα, οι κόρες της παίρνουν όλες τις αποφάσεις για τη λειτουργία και την υγεία της κυψέλης», προσθέτει.


Η Bixler λέει ότι έχει δει αυτήν τη διαδικασία τουλάχιστον «10 φορές» μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η κατάληξή της δεν ήταν άσχημη, αφού η μελισσοκόμος παρενέβη, για να σώσει τη βασίλισσα.


«Με ενδιέφερε η συμπεριφορά της και ήθελα να καταλάβω τι συνέβαινε μέσα στην μπάλα»
, είπε. «Καθώς άρχισα να αφαιρώ τις μέλισσες από την μπάλα, οι ήχοι και οι κραυγές της για βοήθεια με ώθησαν να τη βοηθήσω και τελικά να της βρω μια νέα αποικία και σπίτι. Αυτήν τη στιγμή γεννά αυγά και χτίζει μια κυψέλη σε ένα μελισσοκομείο παραγωγής μελιού», προσέθεσε.


Με πληροφορίες από newsweek

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ