Χώρα ενέκρινε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Προβλέπει μέχρι και θανατική καταδίκη.

Article featured image
Article featured image

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι ενέκρινε ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως νομοσχέδια κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του, αψηφώντας τις καταδίκες από τις δυτικές κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, όπως και σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, αλλά το νέο νομοσχέδιο στοχοθετεί ακόμη περισσότερο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ο νόμος, ο οποίος εισήχθη στη Βουλή τον Μάρτιο, προβλέπει ισόβια κάθειρξη για όποιον εμπλέκεται σε ομοφυλοφιλικό σεξ. Όποιος προσπαθήσει να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις μπορεί να υπόκειται σε φυλάκιση έως και μια δεκαετία.


Προβλέπει ακόμη, τη θανατική ποινή για τη «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία», η οποία περιλαμβάνει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις όταν κάποιος είναι θετικός στον ιό HIV, και 20ετή κάθειρξη για την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας.


Πρώτη η πρόεδρος της βουλής Ανίτα Αμόνγκ είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ο Μουσεβένι έχει υπογράψει το νομοσχέδιο.


«Αν το ανακοίνωσε η πρόεδρος, τότε όντως το έχει υπογράψει», δήλωσε ο Φαρούκ Κιρούντα, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουγκάντας, στο Reuters.


Ο Μουσεβένι, ένθερμος αντίπαλος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είχε ζητήσει από τους βουλευτές να τροποποιήσουν το αρχικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε εγκρίνει η βουλή τον Μάρτιο.


Στις 2 Μαΐου το κοινοβούλιο ενέκρινε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, στο οποίο όμως είχαν γίνει μόνο μικρές τροποποιήσεις.


Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να αναφέρεται ότι το να ανήκει απλώς κάποιος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν συνιστά έγκλημα. Άλλαξε επίσης, άρθρο που ανάγκαζε όσους έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις να το δηλώνουν, κάτι που πλέον απαιτείται μόνο όταν εμπλέκεται παιδί.


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταδικάσει το νομοσχέδιο και είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει στο αμερικανικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS.


Πολλές διεθνείς εταιρείες, περιλαμβανομένης της Google, έχουν επίσης επικρίνει το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση όσους δραστηριοποιούνται στη χώρα και θα πλήξει την οικονομία της Ουγκάντας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ