Σημάδι στο πρόσωπο γυναίκας ήταν τελικά ο μικρότερος καρκίνος δέρματος στον κόσμο

Το κακόηθες μελάνωμα ήταν «σχεδόν αόρατο στο ανθρώπινο μάτι».

Article featured image
Article featured image

Μια ομάδα δερματολόγων προέβη σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς εντόπισε κάτω από τα μάτια μιας γυναίκας ένα μελάνωμα που αποδείχθηκε ότι ήταν ο μικρότερος καρκίνος του δέρματος στον κόσμο.

«Σχεδόν αόρατο στο ανθρώπινο μάτι», χαρακτήρισαν οι γιατροί του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον το μικροσκοπικό μελάνωμα που εντόπισαν στο μάγουλο μιας γυναίκας. Το μελάνωμα είχε μέγεθος μόλις 0,65 χιλιοστά.

skincancer.png



Η κακοήθεια εντοπίστηκε χρησιμοποιώντας τελευταία και υπερσύγχρονη τεχνολογία και κατάφερε να αφαιρεθεί. Σημειώνεται, ότι το μελάνωμα είναι ένας από τους επιθετικότερους καρκίνους.

Την 1η Μαΐου, ένας κριτής από τον θεσμό των Ρεκόρ Γκίνες απένειμε στην ιατρική ομάδα ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζει τη «μικροσκοπική» τους ανακάλυψη που αναμένεται να σώσει ζωές.

ginaikakarkinos3.png



Ο επιθετικότερος τύπος καρκίνου του δέρματος

Η ασθενής, Κρίστι Στατς, δήλωσε ότι είχε δει την κόκκινη κηλίδα κάτω από το μάτι της εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η πανδημία την έκανε να καθυστερήσει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

fskincancer.png
H ασθενής



«Κατά τη διάρκεια του Covid, άρχισα να σκέφτομαι λίγο περισσότερο την υγεία μου», είπε. «Έχω έναν μεγεθυντικό καθρέφτη στο μπάνιο μου και παρατήρησα ότι το σημείο για το οποίο ανησυχούσα ήταν πολύ μεγαλύτερο και είχε ένα "πόδι" πάνω του. Έκλεισα ένα ραντεβού για να το εξετάσω».

Στο ραντεβού, η αρχική περιοχή ανησυχίας της κας Στατς αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αγγείωμα κερασιού, μια καλοήθης δερματική ανάπτυξη (τα εν λόγω αγγειώματα είναι μικρές, φωτεινές κερασιές κηλίδες που δεν συνιστούν καρκινικές βλάβες του δέρματος - και είναι συχνές, ειδικά σε άτομα άνω των 40 ετών). Ωστόσο, κατά την ίδια αξιολόγηση, ο καθηγητής Alexander Witkowski παρατήρησε ένα άλλο μικρό σημείο στο μάγουλό της - το σημείο που αργότερα διαγνώστηκε ως ο μικρότερος καρκίνος δέρματος στον κόσμο.

Η κα Στατς έχει τονίσει έκτοτε τη σημασία της δυνατότητας πρόσβασης σε θεραπεία, δηλώνοντας ότι βρισκόταν «στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή… με τη σωστή τεχνολογία».

«Αφού μπόρεσαν να εντοπίσουν τον δικό μου καρκίνο τόσο νωρίς, είναι σίγουρο ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε. «Είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να τεμπελιάζουμε με το δέρμα μας. Πρέπει να το παρατηρούμε και να ελέγχουμε για νέα πράγματα σε αυτό».

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που μπορεί να εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές του σώματος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, αντιπροσωπεύει το 1% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, προκαλώντας μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από αυτόν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2.341 άνθρωποι πέθαναν από μελάνωμα μεταξύ 2017 και 2019.


Με πληροφορίες από Lifo/Independent

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ