Ιστορικός φέρεται να έλυσε ένα από τα μυστήρια της Μόνα Λίζα

Η αποκάλυψή δίνει απαντήσεις σε ένα μυστήριο που ήταν επίκεντρο διαφωνιών εδώ και πολλά χρόνια.

Article featured image
Article featured image


Ιταλός ιστορικός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το μυστήριο σχετικά με τη γέφυρα που απεικόνισε στο βάθος του πίνακα με τη Μόνα Λίζα ο Ντα Βίτσι, έχει λυθεί, καθώς η γέφυρα έχει αναγνωριστεί ως η Ρομίτο στη Λατερίνα, στην επαρχία της Αρέτσο.

Ο ιστορικός Σιλβάνο Βιντσέτι ήταν επικεφαλής και συντονιστής σε πολλές έρευνες για τη Μόνα Λίζα και φαίνεται ότι η αποκάλυψή του δίνει απαντήσεις στο μυστήριο που ήταν επίκεντρο διαφωνιών εδώ και πολλά χρόνια.

Έρευνες στο παρελθόν ανέφεραν ότι επρόκειτο για τη μεσαιωνική γέφυρα στο Μπόμπιο, στην επαρχία Πιασέντζα και μια γέφυρα στο Μπουριάνο, στην επαρχία του Αρέτσο.

Ο Βιντσέτι είπε ότι πρόκειται για την ετρουσκορωμαϊκή γέφυρα Ρομίτο, γνωστή και ως Πόντε ντι Βάλλε.

mona-lisa-gefira-1_city.png
Χρησιμοποιώντας το μέγεθος της εναπομείνασας καμάρας, ο Βινσέτι διαπίστωσε ότι τέσσερις καμάρες του ίδιου μεγέθους ταιριάζουν τέλεια σε όλη την έκταση του ποταμού. Φωτογραφία: Πολιτιστικός Σύλλογος Le Rocca



«Σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα τόξο από τη γέφυρα, αλλά την περίοδο μεταξύ 1501 και 1503 η γέφυρα λειτουργούσε, όπως φαίνεται από ένα έγγραφο σχετικά με την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων σε ακίνητα της οικογένειας Medici, που βρέθηκε στα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας», είπε ο ιστορικός.

Ήταν ακριβώς εκείνη την εποχή που ο Λεονάρντο βρισκόταν στην περιοχή Βαλ Ντ' Άρνο, αρχικά στην υπηρεσία του Σεζάρε Μπόργκια, γνωστού ως Βαλεντίνο, και στη συνέχεια στην υπηρεσία του Πιέρ Σοντερίνι.

Η γέφυρα Ρομίτο είχε τέσσερις καμάρες και ακουμπά κυριολεκτικά σε δύο γκρεμούς. Ήταν μέρος μιας παράπλευρης διαδρομής ή συντόμευσης, που επέτρεπε να συντομεύσει το ταξίδι μεταξύ Αρέτσο, Φιεζόλε και Φλωρεντίας κατά αρκετά χιλιόμετρα.

ponte-romito-mona-lisa_city.jpg
Η γέφυρα Ρομίτο σήμερα



Η γέφυρα Μπόμπιο, από την άλλη πλευρά, έχει περισσότερες από έξι καμάρες και αυτή στο Μπουριάνο έχει έξι.

«Η χαρακτηριστική μορφή του Άρνο σε αυτό το τμήμα της επικράτειας αντιστοιχεί σε αυτό που απεικόνισε ο Λεονάρντο στο τοπίο στα αριστερά της αρχόντισσας που απεικονίζεται στον διάσημο πίνακα», είπε ο Βιντσέτι.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και ιστορικά έγγραφα που πιστοποιούν ότι ο Λεονάρντο έμενε συχνά στο Φιεζόλε εκείνη την εποχή, με έναν θείο που ήταν ιερέας, ονόματι Αμαντόρι ή Αμαντόρο.

«Η ανάλυση των εικόνων που τραβήχτηκαν με drone και των ιστορικών εγγράφων μας επέτρεψαν επίσης να εντοπίσουμε, με μεγάλη πιθανότητα, το τοπίο που ζωγραφίστηκε στο κάτω αριστερό μέρος της Μόνα Λίζα. Δηλαδή ο σχηματισμός των γήινων πυραμίδων, στην άνω περιοχή Βαλ Ντ' Αρνο που ενέπνευσε τον Λεονάρντο», σύμφωνα με τον ιστορικό.




Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ