Γιατί χάνουμε πόντους (σε ύψος) καθώς γερνάμε και πώς να το «προλάβεις»

Η απώλεια μερικών πόντων θεωρείται μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη καθώς μεγαλώνουμε.

Article featured image
Article featured image


Η απώλεια μερικών πόντων, θεωρείται μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, το πόσο θα μειωθεί το ύψος μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Σύμφωνα με τον δρ Ντάγκλας Κίελ, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το να χάσουμε μέχρι τρεις πόντους είναι έως και αναμενόμενο. Όμως, κάτι παραπάνω από αυτό, είναι ίσως ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων.

Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους για τους οποίους καθώς περνούν τα χρόνια «συρρικνωνόμαστε» και πότε αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.


Οι μύες μας γίνονται πιο αδύναμοι

Αυτό, καθιστά πιο δύσκολο το να κρατήσουμε τη σπονδυλική μας στήλη σε όρθια στάση. Έτσι, ένας παράγοντας που μας στερεί ύψος, είναι το γεγονός ότι τείνουμε να καμπουριάζουμε. Αν τεντώσουμε το σώμα μας, θα παρατηρήσουμε πως στην πραγματικότητα, το ύψος μας δεν έχει μειωθεί τόσο όσο νομίζαμε.

Αλλά επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτή τη στάση για πολλή ώρα, φαίνονται να έχουν μικρότερο ύψος.

Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης είναι γνωστή και ως κύφωση και ο καθένας μας φέρει κάποια παραλλαγή της συγκεκριμένης πάθησης.

Προκειμένου να κρατήσουμε τη σπονδυλική μας στήλη σε όρθια στάση, απαιτούνται γεροί μύες. Ωστόσο, καθώς γερνάμε χάνουμε μυϊκές ίνες. Επομένως, το να επεκτείνουμε τη σπονδυλική μας στήλη και να φαινόμαστε καλοστημένοι και ψηλοί δεν είναι τόσο εύκολο όπως όταν ήμασταν νεότεροι.


Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης

Τα κύρια συμπτώματα του κατάγματος της σπονδυλικής στήλης είναι ο έντονος τοπικός πόνος στην περιοχή του κατάγματος. Ο πόνος αυξάνεται σε περιπτώσεις απότομων κινήσεων στις οποίες εμπλέκεται η σπονδυλική στήλη, όπως το σκύψιμο ή το σήκωμα αντικειμένων που ζυγίζουν πολλά κιλά. Κι αυτό γιατί πιθανότατα η οδυνηρή εκείνη αίσθηση προκύπτει από την συμπίεση των νευρικών δομών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για ασθενείς με οστεοπόρωση. Ένα κάταγμα της σπονδυλικής στήλης ωστόσο, μπορεί και να αποτελεί την πρώτη ένδειξη της μετάστασης ενός καρκινικού όγκου μίας φλεγμονής ή και ενός αιματολογικού προβλήματος.

Ακόμα και μια ελάχιστη καταπόνηση, αρκεί για να προκαλέσει συμπίεση του σπονδύλου και συνεπώς καθίζηση, με αποτέλεσμα ένα συμπιεστικό κάταγμα.


Οι δίσκοι στη σπονδυλική μας στήλη επίσης χάνουν ύψος

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, αποτελούν ακόμη ένα κομμάτι του παζλ.

«Οι δίσκοι στη σπονδυλική μας στήλη μοιάζουν με ένα μαξιλάρι γεμάτο νερό, που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο οστά», εξηγεί ο δρ Ραζ Γουϊνιάρσκι, ορθοπεδικός χειρουργός στην Brooklyn Premier Orthopedics.

Με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία ή και λίγο νωρίτερα, όπως π.χ. στα σαράντα, το νερό στο δίσκο διαχέεται ή στεγνώνει. Η απώλεια μιας άλφα ποσότητας νερού συρρικνώνει τους δίσκους και η συρρίκνωση αυτή, δυστυχώς αποτυπώνεται και στο ύψος μας. Μπορούμε να σταματήσουμε ή έστω να επιβραδύνουμε τη διαδικασία συρρίκνωσης;

Προκειμένου να προλάβουμε την απώλεια πόντων, έχει σημασία να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα της οστική μας πυκνότητας, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, να λάβουμε τη θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Η εξέταση της οστικής μας πυκνότητας δεν εμποδίζει εντελώς τη συρρίκνωση, αλλά μας καθιστά ενήμερους για τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την όλη κατάσταση.

Μια καλή ηλικία να ξεκινήσουμε να κάνουμε τεστ οστικής πυκνότητας είναι τα 65 έτη. Ωστόσο, οι γυναίκες ενθαρρύνονται από την επιστημονική κοινότητα να το ξεκινήσουν κατά την εμμηνόπαυση.

Ακόμη, εάν υποφέρουμε από πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, όπως η σκολίωση, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ελέγχουμε την οστική μας πυκνότητα σε τακτική βάση.

Επιπλέον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σύμμαχός μας στην επιβράδυνση οποιασδήποτε συρρίκνωσης. Εάν λοιπόν επιθυμούμε να μην χάσουμε πόντους, έχει σημασία να επιδιδόμαστε καθημερινά σε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας, έστω και ήπια. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε τα οστά και τους μυς μας «σε φόρμα», ώστε να κρατούν τη σπονδυλική μας στήλη σε όρθια στάση.

«Η συρρίκνωση από μόνη της δεν θεωρείται ασθένεια, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι κάτι αλλάζει στο σώμα μας και ενδεχομένως έχουμε την ευκαιρία να το καθυστερήσουμε», καταλήγει ο Κίελ.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ