Θεωρείται τέχνη αν φτιάχτηκε από τεχνητή νοημοσύνη;

«Το “Αδύνατο Άγαλμα” δημιουργήθηκε από πέντε διαφορετικούς καλλιτέχνες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να συνεργαστούν στην πραγματική ζωή».

Article featured image
Article featured image


Μια ιστορική ονειρική ομάδα πέντε κορυφαίων γλυπτών, συμπεριλαμβανομένων των Μικελάντζελο, Ροντέν και Τακαμούρα, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (AI) σχεδίασαν ένα γλυπτό με το όνομα «Το Αδύνατο Άγαλμα», που τώρα εκτίθεται σε σουηδικό μουσείο.

«Πρόκειται για ένα αληθινό άγαλμα που δημιουργήθηκε από πέντε διαφορετικούς καλλιτέχνες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να συνεργαστούν στην πραγματική ζωή», εξήγησε η Πολίνα Λούντε εκπρόσωπος της σουηδικής ομάδας μηχανικής Sandvik που χρησιμοποίησε τρία προγράμματα λογισμικού AI για να δημιουργήσει το έργο τέχνης.

Ανακινώντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη δημιουργικότητα και την τέχνη, το άγαλμα από ανοξείδωτο ατσάλι απεικονίζει ένα ανδρόγυνο άτομο με το κάτω μισό του σώματος καλυμμένο από μια λωρίδα υλικού, κρατώντας μια μπρούτζινη σφαίρα στο ένα χέρι.

Στην έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, το άγαλμα έχει μέγεθος 150 εκατοστά και ζυγίζει 500 κιλά.

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός στυλ από πέντε διάσημους γλύπτες που ο καθένας άφησε το στίγμα του στην εποχή του: Μικελάντζελο (Ιταλία 1475-1564), Ροντέν (Γαλλία 1840-1917), Κολγουϊτς (Γερμανία 1867-1945), Κοτάρο Τακαμούρα (Ιαπωνία 1883-1956) και Ογκούστα Σάβιτζ (ΗΠΑ 1892-1962).



«Κάτι σχετικά με αυτό με κάνει να νιώθω ότι αυτό δεν είναι φτιαγμένο από άνθρωπο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζούλια Ολντέριους, υπεύθυνη για την ανάπτυξη της ιδέας στο μουσείο.

Οι επισκέπτες θα δουν το μυώδες σώμα εμπνευσμένο από τον Μιχαήλ Άγγελο και το χέρι που κρατά την υδρόγειο εμπνευσμένο από τον Τακαμούρα.

Οι μηχανικοί του Sandvik εκπαίδευσαν το AI δίνοντάς του μια σειρά από εικόνες γλυπτών που δημιούργησαν οι πέντε καλλιτέχνες. Στη συνέχεια, το λογισμικό πρότεινε αρκετές εικόνες σε 2D που πίστευε ότι αντικατόπτριζαν βασικές πτυχές από κάθε έναν από τους καλλιτέχνες.

«Στο τέλος είχαμε δισδιάστατες εικόνες του γλυπτού στις οποίες μπορούσαμε να δούμε τους διαφορετικούς καλλιτέχνες. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε αυτές τις 2D εικόνες σε τρισδιάστατη μοντελοποίησ», είπε η Ολντέριους.

Είναι όμως τέχνη ή τεχνολογική ικανότητα; «Δεν νομίζω ότι μπορείς να ορίσεις τι είναι τέχνη. Εναπόκειται σε κάθε άνθρωπο να δει, να πει αυτό είναι τέχνη, αυτό δεν είναι τέχνη. Και εξαρτάται από το κοινό να αποφασίσει», είπε η ίδια.

Εν μέσω συζήτησης για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της τέχνης, η Ολντέριους δήλωσε αισιόδοξη. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβάσαι τι κάνει η τεχνητή νοημοσύνη με τη δημιουργικότητα ή τις έννοιες ή την τέχνη και το σχέδιο», είπε.

«Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να προσαρμοστείτε σε ένα νέο μέλλον όπου η τεχνολογία είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο δημιουργούμε έννοιες και τέχνη».




Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ