Εξανεμίζονται οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων στο ναυάγιο της Πύλου

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Λιμενικού κάνουν λόγο για 568 αγνοουμένους τη στιγμή που 78 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί.

Article featured image
Article featured image

Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν οι έρευνες διάσωσης που ξεκίνησαν μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, όμως όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Δύο ημέρες μετά το ναυάγιο στην Πύλο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στο υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος, ενώ οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για 500 έως 700 ανθρώπους. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά των διασωθέντων από την Καλαμάτα στη Μαλακάσα.

Όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου ναυάγησε το αλιευτικό σκάφος, τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά παραμένουν άκαρπες. Ο έως τώρα τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στην Πύλο είναι 78 νεκροί και 104 διασωθέντες.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων του ναυαγίου συμμετέχουν επίσης μία φρεγάτα και τρία παραπλέοντα σκάφη.

nauagio2-1.jpg


Ναυάγιο στην Πύλο: 9 συλλήψεις


Χθες, Πέμπτη, συνελήφθησαν εννέα άνδρες που ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο μεταξύ άλλων, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Πρόκειται για εννέα Αιγύπτιους, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών που αποτελούσαν «πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων», σύμφωνα με το Λιμενικό.

Οι εννιά συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον εισαγγελέα και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οι οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας και ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως ξεκίνησε το μοιραίο ταξίδι από την Αίγυπτο και αφού έκανε στάση στη Λιβύη, απέπλευσε από εκεί με προορισμό την Ιταλία.

Στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι διασωθέντες


Σήμερα το πρωί ξεκινά η μεταφορά των 104 διασωθέντων του ναυαγίου στην Πύλο.

Η μεταφορά τους από την Καλαμάτα προς τη δομή της Μαλακάσας θα γίνει με λεωφορεία. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι ανήλικοι. Οι συγκεκριμένοι θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για τη διαδικασία ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα πάνε σε δομές ανηλίκων.


Ηχητικά ντοκουμέντα πριν από το ναυάγιο


Στο μεταξύ, στο φως της δημοσιότητα ήρθαν δύο ηχητικά ντοκουμέντα, που σύμφωνα με το Mega είναι οι συνομιλίες που είχε η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι με μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος, λίγο πριν από το ναυάγιο στην Πύλο.

Πρόκειται για την ακτιβίστρια, η οποία σε ανάρτησή της είχε περιγράψει τις επικοινωνίες της με τους επιβαίνοντες στο σκάφος.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι από τις 01:25 και 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης, λίγο πριν από την ανατροπή του σκάφους σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

nauagio2.png


Στο δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο, ο συνομιλητής της ακτιβίστριας της μεταφέρει πληροφορία ότι υπάρχουν νεκροί στο πλοίο.

Επιβάτης: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.

Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;

Επιβάτης: Δεν ξέρω.

Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.

Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή, αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

--5.jpg


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ