Ξίφος 3.000 ετών βρέθηκε τόσο καλοδιατηρημένο που σχεδόν λάμπει ακόμα

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι με την ανακάλυψή τους.

Article featured image
Article featured image

Ένα εξαιρετικά σπάνιο ξίφος της Εποχής του Χαλκού, εντόπισαν αρχαιολόγοι σε προϊστορικό χώρο ταφής στη Γερμανία, το οποίο μάλιστα έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.


Το όπλο, που πιστεύεται ότι είναι 3.000 ετών, εντοπίστηκε στη μικρή πόλη Nördlingen μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Untitled_0.png


Οι ειδικοί δηλώνουν έκπληκτοι με το πόσο καλά διατηρημένο είναι το εύρημα, το οποίο μάλιστα λάμπει ακόμα παρά το γεγονός ότι ήταν θαμμένο μέσα σε τάφο, στον οποίο βρέθηκαν μάλιστα υπολείμματα σορών.


Οι τρεις σοροί ανήκαν σε άνδρα, γυναίκα και έφηβο, με τους ερευνητές να λένε ότι πρέπει σε αυτήν τη φάση να ξεκαθαρίσουν το τι είδους σχέση είχαν μεταξύ τους


«Το σπαθί και η ταφή πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Mathias Pfeil, επικεφαλής του Κρατικού Γραφείου της Βαυαρίας για τη Διατήρηση Μνημείων.


«Αλλά μπορεί ήδη να ειπωθεί τώρα ότι έχει διατηρηθεί άψογα! Ένα εύρημα σαν αυτό είναι πραγματικά σπάνιο», τονίζει, εξηγώντας ότι η οκταγωνική λαβή αλλά και το ότι είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χαλκό, κάνει το σπαθί σπάνιο εύρημα.


Παρά την ηλικία του, το μοτίβο του σπαθιού έχει μείνει αναλλοίωτο, με στίγματα, καρφιά και πριτσίνια.

2268.jpg


Ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί, είναι πεπεισμένοι ότι ήταν ένα πραγματικό όπλο, σχεδιασμένο για μεγάλα χτυπήματα.


Εκείνη την εποχή, υπήρχαν μόνο μερικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, για την αγορά αυτών των τύπων σπαθιών, συμπεριλαμβανομένων της νότιας Γερμανίας, της βόρειας Γερμανίας και της Δανίας.


Τα ξίφη από το Nördlingen ανήκαν συχνά στους «Urns» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου- που είναι γνωστοί για το έθιμο της καύσης κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού.


Ωστόσο η ομάδα των ειδικών παραμένει μη βέβαιη για το πού κατασκευάστηκε αυτό το σπαθί που βρέθηκε πρόσφατα και θα διερευνήσει περαιτέρω σε εύθετο χρόνο.


Επισημαίνουν ακόμη και τους «περιπλανώμενους τεχνίτες» και τις εισαγωγές ως πιθανή πηγή του ξίφους.


Με πληροφορίες από Daily Mail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ