Ήταν τελικά μάντεις (κακών) οι Simpsons;

Με αφορμή την πιο πρόσφατη «πρόβλεψη» των Simpsons για το υποβρύχιο Titan, ανατρέχουμε σε πέντε χαρακτηριστικές τους «προβλέψεις», προσπαθώντας να τις εξηγήσουμε (με τη λογική).

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την τραγική υπόθεση του υποβρυχίου Τιτάν, το οποίο πραγματοποιούσε τουριστική αποστολή στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού και τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυριακή, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε χθες, στο Twitter, έφερε ξανά στην επιφάνεια το θέμα της «πρόβλεψης» του μέλλοντος από τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων Simpsons. Υπενθυμίζεται ότι, χθες η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στην περιοχή του ναυαγίου από ρομποτικό ερευνητικό σκάφος, ανήκουν στο τουριστικό υποβρύχιο. Η δε, ιδιοκτήτρια εταιρεία OceanGate ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του μοιραίου βαθυσκάφους «δυστυχώς χάθηκε». Μάλιστα, όπως εξηγούν ειδικοί γιατροί, ο θάνατος των πέντε επιβατών ήταν ακαριαίος, μετά την καταστροφική αποσυμπίεση που συνέβη λίγο πριν να φτάσουν στο ναυάγιο του Τιτανικού.


Οι θάνατοι και των πέντε θα πρέπει να ήταν γρήγοροι και χωρίς πόνο, καθώς θα πέθαναν αμέσως από τις εξαιρετικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη, εξήγησε ο πρώην διευθυντής υποβρύχιας ιατρικής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Ντέιλ Μολ.


Κατά τον ίδιο η εκδοχή του να ήταν εγκλωβισμένοι στο Τιτάν σε τέτοια βάθη θα ήταν μια πολύ χειρότερη εναλλακτική: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν. Είναι κρύο και το οξυγόνο ξέρεις ότι σου τελειώνει».


Η «πρόβλεψη» των Simpsons


Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει πώς τα κίτρινα καρτούν «είχαν προβλέψει» και αυτό το γεγονός. Πιο κάτω θα παρουσιάσουμε πέντε χαρακτηριστικές προβλέψεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να απομυθοποιήσουμε όλη αυτήν την παραφιλολογία γύρω από τις μαντικές ικανότητες της σειράς.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων Simpsons είναι η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως, μετρώντας πάνω από 30 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 και συνεχίζεται να προβάλλεται έως σήμερα σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως, αριθμώντας πάνω από 700 επεισόδια. Σε όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, οι φαν της σειράς άρχισαν να ανακαλύπτουν γεγονότα που οι Simpsons -υποτίθεται ότι- προέβλεψαν δεκαετίες νωρίτερα. Έχουν προβλέψει, μεταξύ άλλων, το σκάνδαλο με το κρέας από άλογα, την επιδημία του Έμπολα, το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, την εκλογή Τραμπ, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την... οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μάλιστα, μια μελέτη που έγινε από έναν Αμερικανό καθηγητή έκανε λόγο για πάνω από 1000 τέτοιες μαντικές προβλέψεις.

Πώς εξηγείται; Εννοείται ότι η πιο πρόσφατη πρόβλεψη των Simpsons πυροδότησε εκ νέου θεωρίες συνωμοσίας. Βέβαια, η πιο λογική τοποθέτηση είναι ότι απλώς, οι δημιουργοί της σειράς είναι πολύ έξυπνοι, παρατηρητικοί και βλέποντας, το τι συμβαίνει στο παρόν τους προβλέπουν -κάπως τολμηρά- τι μπορεί να φέρει το μέλλον. Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί ότι οι διάφοροι σεναριογράφοι της σειράς είναι άνθρωποι με σημαντικές σπουδές, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν διδακτορικά από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Βέβαια, ότι σε όλες αυτές τις προβλέψεις σημαντική είναι και η συμβολή της τύχης. Ένας από τους σεναριογράφους της σειράς, αυτός που έγραψε το επεισόδιο που «προέβλεπε» την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, είχε πει κάποτε ότι αν γράψεις 700 επεισόδια και δεν προβλέψεις τίποτα, τότε είσαι απλώς κακός. «Αν ρίξετε πολλά βελάκια, κάποια στιγμή θα πετύχετε διάνα!», είχε πει χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, είχε ξεκινήσει και πάλι η παραφιλολογία ότι οι Simpsons προέβλεψαν και αυτήν, 27 χρόνια πριν, ωστόσο αυτό που φαίνεται να συμβαίνει στο επίμαχο επεισόδιο του 1993, δεν είναι μια μαντική πρόβλεψη, αλλά η παρουσίαση των σταδίων μιας επιδημίας με χιουμοριστικό τρόπο.


#1 Υποβρύχιο
Titan


Επεισόδιο «Simspon Tide», 1998.
Στο κλιπ, ο Χόμερ Simpson και ο βιολογικός του πατέρας είναι έτοιμοι να καταδυθούν στον βυθό για να ανακαλύψουν τον θησαυρό του ναυαγίου Piso Mojado.

Ο ήρωας μπαίνει στο μονοθέσιο υποβρύχιο και περιπλανιέται στον βυθό μέχρι τη στιγμή που φαίνεται να σφηνώνει σε μια σπηλιά με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του εξαιτίας της έλλειψης... οξυγόνου. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, ξυπνάει μέσα στο νοσοκομείο.


Εν τω μεταξύ, σε χθεσινό δημοσίευμα της New York Post αναφέρεται ότι το εν λόγω επεισόδιο των Simpsons είναι εμπνευσμένο από την αμερικανική ταινία θρίλερ δράσης «Crimson Tide», που προβλήθηκε το 1995. Στην Post μίλησε και ο Μάικ Ράις, που υπήρξε σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς, ο οποίος κάπως απομυθοποίησε την πρόβλεψη των Simpsons. Ανέφερε, δηλαδή, ότι όταν έγραφαν αυτό το επεισόδιο δεν είχαν κατά νουν το υποβρύχιο της Ocean Gate και ότι το έγραψαν εμπνευσμένοι από αυτήν την ταινία. «Δεν προβλέψαμε το μέλλον, απλώς το κάναμε από εκείνη την ταινία και 20 χρόνια αργότερα, κάτι τέτοιο συνέβη», είπε.


#2 Εκλογή Ντόναλντ Τραμπ


Στο επεισόδιο του 2000, «Bart to the Future» η σειρά «έχρισε» τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, 16 δηλαδή χρόνια πριν αυτός εκλεχθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Λίζα -αδελφή του Μπαρτ- εξελέγη πρόεδρος, αντικαθιστώντας στην προεδρία τον Τραμπ και έχοντας να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση χρέους, την οποία της κληροδότησε ο προηγούμενος πρόεδρος. Άρθρο των Ελληνικών Hoaxes «αποδομεί» την πρόβλεψη των Simpsons, γράφοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί προφητικό και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ εκείνη την εποχή έδινε ξανά τη μάχη του για την προεδρία των ΗΠΑ».

donlad.png


#3 Δίδυμοι Πύργοι


Είναι ίσως η πιο παράξενη και πιο διάσημη από όλες τις προβλέψεις των Simpsons. Εμφανίστηκε στο επεισόδιο του 1997 με τίτλο «The City of New York vs. Homer Simpson». Η Λίζα εμφανίστηκε να κρατά ένα περιοδικό με έναν τεράστιο αριθμό 9 δίπλα στον Δίδυμο Πύργο. To φύλλο απεικόνιζε το 9 ακριβώς δίπλα από τους Δίδυμους Πύργους. Σχεδόν σχηματίζονταν η ημερομηνία της επίθεσης: 9/11 όπου το 11 προκύπτει από τους πύργους.

jfjf.png


#4 Ιός Έμπολα


Σεζόν 9, επεισόδιο 3. Προβλήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1997, προβλέποντας υποτίθεται την έξαρση του ιού Έμπολα, που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2013, 17 χρόνια πριν. Στο επεισόδιο η Μαρτζ προτείνει στον άρρωστο Μπαρτ το βιβλίο: «Ο περίεργος Γιώργος και ο ιός Έμπολα». Να πούμε ότι ως «έξαρση του ιού Έμπολα 2014» αναφέρεται η επιδημία της ασθένειας του ιού Έμπολα στη Γουινέα και πέρα από τα σύνορα της χώρας στη Δυτική Αφρική, ιδιαίτερα τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. O Έμπολα όμως, δεν ήταν κάτι που εμφανίστηκε τότε για πρώτη φορά – όταν δηλαδή προβλήθηκε το επεισόδιο. Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1976, σκοτώνοντας 254 άτομα στο Κονγκό το 1995, και 224 άτομα στην Ουγκάντα το 2000.

ebola.jpeg



#5 Σκάνδαλο με το κρέας αλόγου


Σε ένα επεισόδιο του 1994, -συγκεκριμένα στο επεισόδιο 19 της πέμπτης σεζόν- η μαγείρισσα του σχολείου των μικρών Simpsons έβαζε στο φαγητό πολλά και διάφορα συστατικά, όπως κρέας αλόγου και στρώμα γυμναστικής. Το 2013 ξέσπασε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετά από ελέγχους αποδείχθηκε πως πολλά από τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα, που εμπεριείχαν κρέας, αντί για βοδινό είχαν κρέας αλόγων. Πάντως, σε διάφορες χώρες συνηθίζεται η βρώση αλόγου, αποτελώντας σημαντικό μέρος των γαστρονομικών παραδόσεών τους.

horse meat scandal .webp



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ