Το κοτόπουλο «εργαστηριακής βοσκής» εγκρίθηκε για πώληση στις ΗΠΑ
Υπάρχουν μερικά περιβαλλοντικά οφέλη στην πρακτική της καλλιέργειάς του πάντως.
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023
2
λεπτά
Μια πρωτοφανής απόφαση πάρθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, που έδωσαν το «πράσινο φως» στην πώληση τεχνητού κρέατος από εργαστήριο.
Ο δρόμος για την πώληση τεχνητού κρέατος «άνοιξε» για τις εταιρείες «Good Meat» και «Upside Foods», καθώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε τα προϊόντα τους από κοτόπουλο εργαστηριακής καλλιέργειας, τα πρώτα του είδους τους, ώστε να κυκλοφορήσουν σύντομα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Το γεγονός ότι είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε και να πωλούμε καλλιεργημένο κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία μας, τη βιομηχανία και το σύστημα τροφίμων», δήλωσε ο Josh Tetrick, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των GOOD Meat και Eat Just.
«Ήμασταν η μόνη εταιρεία που πωλούσε καλλιεργημένο κρέας οπουδήποτε στον κόσμο από τότε που ξεκινήσαμε στη Σιγκαπούρη το 2020, και τώρα έχει εγκριθεί η πώλησή του στους καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Εκτιμούμε την αυστηρότητα και τη στοχαστικότητα που εφάρμοσαν τόσο ο FDA όσο και το USDA κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής ρυθμιστικής διαδικασίας δύο οργανισμών».
Οι διαδικασίες για την έγκριση
Όπως γράφει το iflscience, για να εγκριθεί ένα προϊόν κρέατος, πρέπει να περάσει από μια αυστηρή ρυθμιστική πολιτική που εξετάζει την παραγωγή και το τελικό προϊόν. Για πρώτη φορά για ένα προϊόν πουλερικών με καλλιέργεια, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα αναθέσουν τώρα επιθεωρητές και στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Good Meat και Upside Foods.
Αυτό το καλλιεργημένο κοτόπουλο έχει πωληθεί σε ορισμένα πολυτελή εστιατόρια στη Σιγκαπούρη, οπότε δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα το πάρει στα χέρια του, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα βγει σε εμπορική πώληση στο κοινό σε όλες τις ΗΠΑ.
Το καλλιεργημένο ή εργαστηριακά παραγόμενο κρέας αναφέρεται σε μια διαδικασία χρήσης ζωικών κυττάρων για τη δημιουργία μυϊκού ιστού που μοιάζει με το κρέας που θα βρίσκατε από σφαγμένα ζώα. Καλλιεργείται σε μεγάλες δεξαμενές και στη συνέχεια τοποθετείται με διάφορους τρόπους για να δημιουργηθεί ένα προϊόν που μοιάζει με το πραγματικό και έχει την ίδια γεύση - τώρα μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και λίπος, για περισσότερη ευτυχία.
Υπάρχουν ορισμένα οφέλη σε αυτή την πρακτική. Κανένα ζώο δεν υποβάλλεται σε βάναυση μεταχείριση, χρησιμοποιεί ένα κλάσμα της έκτασης της γης, οι εκπομπές ρύπων μειώνονται στα περισσότερα παραδείγματα και το προϊόν μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, έχει δυσκολευτεί με την παραγωγή σε κλίμακα και τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι τις πρόσφατες εξελίξεις.
Δείτε επίσης
Το εργαστηριακό κοτόπουλο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στα ράφια των αμερικάνικων σουπερμάρκετ