Φεστιβάλ
Πού θα διεξαχθεί (τελικά) το AfroBanana Festival;
Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε, το φεστιβάλ (φαίνεται ότι) ανηφορίζει σε ορεινό χωριό της Κύπρου.
Εντείνεται η συζήτηση γύρω από το - αμφιλεγόμενο για μερικούς - φεστιβάλ AfroΒanana και τον χώρο διεξαγωγής του για τη φετινή χρονιά, αφού όπως ανακοινώθηκε δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιον από τους Δήμος που διεξαγόταν τις περασμένες χρονιές. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, οι διοργανωτές ζήτησαν και τη βοήθεια του κοινού, για να μπορέσουν να βρουν το ιδανικό μέρος για φέτος.
Τελευταία στάση του Φεστιβάλ ήταν το Δάλι, όπου τελικά οι κάτοικοι φαίνεται πως δεν το ήθελαν, με τον επίτιμο δημότη του Ιδαλίου και ομότιμο καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιο Πετρίκκο, να εξηγεί στο «Μεσημέρι και Κάτι» τους λόγους που δεν επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί εκεί το φεστιβάλ τελικά.
«Αρχικά δεν είχαμε ενημερωθεί όταν ανακοινώθηκε ο χώρος που θα διεξαγόταν το φεστιβάλ, ενώ η διοργάνωση δεν είχε την άδεια των ιδιοκτητών της γης στην οποία έλεγαν ότι θα γίνει. Τελευταία στιγμή βρεθήκαμε προ ενός σχεδίου, ενός οικολογικού προελέγχου, ο οποίος κατέληγε ότι είναι το τελειότερο μέρος, για να γίνει το φεστιβάλ. Είναι όμως, το πιο ακατάλληλο μέρος για να γίνει ένα τέτοιο γεγονός και αν μας ενημέρωναν και από την αρχή, η απάντηση θα ήταν και πάλι όχι.
Εκεί όπου είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί ότι θα γινόταν, είναι ένας μικρός χώρος με αιωνόβιους ευκαλύπτους, ο οποίος γειτονεύει και με κατοικημένη περιοχή, με αγροτική περιοχή και αρχαιολογική περιοχή. Το περιβάλλον θα υποστεί κάποια σοβαρή οικολογική διαταραχή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι περιοχή "Natura" ως εκ τούτου θα μπορούσαν να το κάνουν, χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν το ήθελαν. Μάλιστα, όταν πληροφορήθηκαν για αυτό έμειναν έκπληκτοι.
Αν επί 4 μερόνυχτα είχαμε μέσα σε αυτόν τον χώρο, που είναι καταφύγιο πουλιών, δίπλα του βρίσκεται ένας καλαμιώνας του ποταμού, είναι στην όχθη του Γιαλιά ποταμού, όπου εμείς ζούμε χρόνια εκεί και γνωρίζουμε το κάθε φυτό και ζώο που ζει στην περιοχή, θα γινόταν μια σοβαρή περιβαλλοντική διαταραχή, την οποία εμείς δεν θέλαμε να υποστεί ο τόπος μας.
Δεν είχαμε καμιά αντίθεση να γίνει το φεστιβάλ, ούτε μας αφορά το περιεχόμενό του, αλλά στο στήσιμο 200 σκηνών, κιόσκια, 2 κατασκηνώσεις και να εγκατασταθούν και να κινηθούν εκεί 3 χιλιάδες άνθρωποι σε ένα τόσο στενό και εύφλεκτο περιβάλλον είχαμε τις αντιρρήσεις μας.
Πιστεύουμε πως θα ήταν καταστροφικό για την παρθένα περιοχή μας, ενώ οι χώροι στους οποίους σχεδίασαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης είναι ιδιόκτητοι, με τους ιδιοκτήτες να αρνούνται τη χρήση της γης τους για αυτόν τον λόγο.
Αν το συζητούσαν εξ αρχής με εμάς θα είχαν αντιληφθεί νωρίτερα ότι ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος και θα πήγαιναν να το κάνουν αλλού. Δεν είχαμε καν ενημερωθεί. Το όφελος προς τον τόπο θα ήταν μηδέν, θα ήταν αρνητικό. Επίσης, δεν μας παρουσίασαν καμία άδεια. Παρουσίασαν πριν από 10 μέρες ένα περιβαλλοντικό προέλεγχο, με ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο αποτελούσε μια εικονική πραγματικότητα, δεν υπήρχε καμία βεβαίωση ότι όλα θα γίνουν με ασφάλεια και σύμφωνα με γνώμες ειδικών», λέει ο κ. Πετρίκκος.
Η άλλη πλευρά
Μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών του φεστιβάλ Afrobanana, ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, εξήγησε τη δική τους πλευρά, λέγοντας αρχικά πως το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί όντως φέτος, αλλά όχι στο Δάλι.
«Ο χώρος στο Δάλι όπου θα διεξαγόταν το φεστιβάλ είναι ιδιωτικός. Βρήκαμε τους ιδιοκτήτες, επικοινωνήσαμε μαζί τους, υπογράψαμε συμβόλαια μαζί τους, βάλαμε όρους για να φύγει και η ευθύνη από πάνω τους, αλλά μιλάμε για ιδιωτικό τεμάχιο, το οποίο βρίσκεται σε αγροτική ζώνη και όχι οικιστική. Προφανώς είχαμε άδειες, απλά είχαμε πάρει προφορικές άδειες για τα πάρκινγκ», αναφέρει.
«Δώσαμε περιβαλλοντικό προέλεγχο 18 σελίδων από τον ακτιβιστή και περιβαλλοντολόγο Κλείτο Παπαστυλιανού, ο οποίος στάλθηκε και στο τμήμα περιβάλλοντος, κάτι για το οποίο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, απλά το κάναμε για να τους καθησυχάσουμε», προσθέτει.
«Ο πρώτος χώρος που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε το φεστιβάλ ακυρώθηκε “λόγω εθνικής ασφάλειας” από τον έπαρχο Λάρνακας και μείναμε έκπληκτοι, καθώς το φεστιβάλ είχε πραγματοποιηθεί τέσσερις χρονιές σε εκείνο το σημείο. Είναι η 11η χρονιά του φεστιβάλ το οποίο έχει τρεις ευρωπαϊκές διακρίσεις και καμιά καταγγελία καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του.
»Οι άλλοι χώροι, που μας ακύρωσε το Τμήμα Δασών, ήταν χώροι που ακυρώθηκαν κάνοντας λόγο για “επιχειρηματική δράση”. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στο Τμήμα Δασών και τους ανέφερε πως αποτελούμε μη κερδοσκοπική οργάνωση και δεν μπορούν να μην μας δίνουν άδειες λόγω "επιχειρηματικής δράσης"», λέει ο ίδιος.
«Οι κάτοικοι του Ιδαλίου πρέπει να προβληματιστούν καθώς το φεστιβάλ δεν βρίσκεται καν στα 50 μέτρα που είναι η ζώνη προστασίας του ποταμού Γιαλιά. Οι μεμονωμένες κατοικίες που εφάπτονται δίπλα από το φεστιβάλ και έχουν αποκόψει εκατοντάδες δέντρα, δεν τους έχουν ανησυχήσει και ένα φεστιβάλ που δεν έχει ούτε μια καταγγελία, ούτε για ηχορύπανση, ούτε για περιβαλλοντική ζημιά, ούτε έχουν δει τους στόχους τους, τούς ανησυχούν. Τις άδειες τις έχουμε και από τον έπαρχο, οι άδειες που αναφέρουν οι ίδιοι, αναφέρονται στις άδειες της EMS, η οποία έρχεται να ελέγξει την ημέρα που ανοίγει το φεστιβάλ για να ελέγξει το ρεύμα».
Πού θα γίνει τελικά το φεστιβάλ;
Επόμενη και τελειωτική στάση για το Afrobanana Festival φαίνεται πως θα είναι τα Λεύκαρα, με τον διοργανωτή να λέει: «Δεν νιώσαμε τη φιλοξενία από το Δάλι, γι’ αυτό ερχόμαστε σε ένα χωριό, γεμάτο πολιτισμό, με 43 χρόνια διοργανώσεις φεστιβάλ και υποδομές, τα Λεύκαρα».
«Μιλήσαμε με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, είμαστε όλη μέρα στους δρόμους, μιλούμε με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι. Ανυπομονούμε να δεχτούμε τον κόσμο, ειδικά φέτος που το φεστιβάλ εντάσσεται στα "Κύπρια" και θα παρουσιάσουμε και δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ένα αφορά μάλιστα τη βιωσιμότητα σε σχέση με τα φεστιβάλ και το περιβάλλον, ενώ θα λάβουν μέρος και τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα φιλοξενήσουμε 14 συγκροτήματα από το εξωτερικό, θα έχουμε 2 μουσικές σκηνές και εγκαταστάσεις μέσα στο χωριό», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, και κλείνει αναφέροντας «Νομίζω όλα αυτά έγιναν για καλό τελικά».
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 16 Ιουλίου.