Ήξερες ότι, αν η πτήση σου καθυστερήσει ή ακυρωθεί, δικαιούσαι αποζημίωση;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα δικαιώματά σου όταν ταξιδεύεις. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Πολλές είναι οι καταγγελίες που δέχεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών σχετικά με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Στο «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε η Νομική Σύμβουλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, κα Βιργινία Χρίστου, η οποία εξήγησε ποιες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και τι αποζημίωση δικαιούνται.


Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο καλύπτει τα δικαιώματα των επιβατών όταν ακυρωθεί μια πτήση ή καθυστερήσει ή όταν φτάσουμε στον τελικό προορισμό χωρίς τη βαλίτσα μας. «Οι καταναλωτές να ενημερωθούν για το νομοθετικό πλαίσιο και γνωρίζουν πώς μπορούν να κινηθούν», είπε χαρακτηριστικά.


Συμπλήρωσε ότι στον Σύνδεσμο Καταναλωτών φτάνουν παράπονα, στα οποία ωστόσο, οι καταναλωτές δεν ενήργησαν άμεσα, με αποτέλεσμα να χάνονται τα χρήματα που δικαιούνται.


Στη συνέχεια εξήγησε ότι όταν ακυρωθεί μια πτήση, ο καταναλωτής δικαιούται να λάβει βοήθεια από την αεροπορική εταιρεία, η οποία προχώρησε στην ακύρωση της πτήσης. «Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να βρει στον επιβάτη την επόμενη πτήση που θα πηγαίνει στον προορισμό του ή να τον αποζημιώσει».


Όσον αφορά στις καθυστερήσεις πτήσεων, ανέφερε ότι όταν η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 3 ώρες, ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση, η οποία καθορίζεται από τα χιλιόμετρα της πτήσης και όχι από τον χρόνο της καθυστέρησης. «Το ποσό ξεκινά από 250 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 600».


Επεσήμανε ότι σχεδόν όλοι οι καταναλωτές προσπαθούν να πάρουν την αποζημίωση. «Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν έχει εξουσίες και δεν μπορεί να διερευνήσει τις καταγγελίες. Αυτό που κάνουμε είναι όταν φτάσει κοντά μας μια καταγγελία, την αξιολογούμε και ενημερώνουμε τον καταναλωτή τι πρέπει να πράξει. Αν η αεροπορική εταιρεία δεν ανταποκριθεί, παραπέμπουμε την καταγγελία στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας».


Ακόμη, εξήγησε ότι οι ίδιοι παροτρύνουν τους καταναλωτές να επιλέγουν τα οργανωμένα πακέτα. «Υπάρχει ένα μεγάλο πέπλο προστασίας. Όταν επιλέγουμε μόνοι μας το αεροπορικό εισιτήριο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι καθώς εταιρείες “φαντάσματα” πωλούν εισιτήρια σε χαμηλές τιμές και στη συνέχεια εξαφανίζεται η σελίδα». Όπως είπε υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και στην Κύπρο.


Επιπλέον, η κα Χρίστου υπογράμμισε ότι υπάρχουν παράπονα σχετικά με τις αποσκευές και το ζύγισμα. «Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα να χρεώσει τον καταναλωτή για τα επιπλέον κιλά. Όταν οργανώνουμε το ταξίδι μας, να βλέπουμε την πολιτική που ισχύει σε κάθε εταιρεία». Τόνισε ότι οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τον επιβάτη.


Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και για το check in. «Δεν λειτουργούσε η εφαρμογή της εταιρείας και χρέωσαν τον επιβάτη στο αεροδρόμιο για ένα check in. Είναι σοβαρό και έχουμε αποστείλει τη συγκεκριμένη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές για διερεύνηση».


Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο επίτιμος Πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν επιτήδειοι που παίρνουν λεφτά από τον κόσμο μέσα από ψεύτικες ιστοσελίδες.


Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι Κύπριοι τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμούν την Ελλάδα. «Πάει πολύ καλά και η κεντρική Ευρώπη αλλά και οι κρουαζιέρες», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ