Μίλα μου
Κάναμε 10 ερωτήσεις στις Drag Queens που εκπροσωπούν την Κύπρο στο φετινό Miss Hellas Drag Pageant
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Mascara, τη Yiara και την Gia, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των καλλιστείων.
Τα Miss Hellas Drag Pageant επιστρέφουν για 3η χρονιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού Athens Pride και για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και Drag Queens από την Κύπρο.
Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα σήμερα, 4 Ιουνίου, στο ΠΛΥΦΑ στην Αθήνα και οι κατηγορίες που θα κρίνουν τη νικήτρια των φετινών καλλιστείων είναι δύο: «Pageant Queen on an Evening Gown (Βραδινό ένδυμα)», στην οποία οι διαγωνιζόμενες θα κριθούν για την αρτιότητα της εικόνας τους (make up, hairstyle & presentation of the Gown) και «Δείξε μας το Ταλέντο σου (Drag show/Performance)», όπου θα προσπαθήσουν να «κερδίσουν» το κοινό και την επιτροπή με το ξεχωριστό ταλέντο τους.
Διοργανώτρια και παρουσιάστρια του θεσμού είναι η ΔούKISSα και η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τον Λάκη Γαβαλά, την Τάμτα και τον θρύλο του Drag, Lenn.
Η Masc4Mascara, η GIA EVANGELISTA και η Yiara Di Yiang, τρεις από τις (αρκετές πλέον) ντόπιες Drag Queens, θα βρίσκονται μεταξύ των 9 λαμπερών διαγωνιζομένων των καλλιστείων και εμείς βρεθήκαμε μαζί τους για να τις γνωρίσουμε μέσα από 10 ερωτήσεις.
Yiara Di Yiang
Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το Drag;
Με το Drag ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά το 2018, σε έναν διαγωνισμό για Drag Queens στην Κύπρο! Αφού είχαμε την αποδοχή από τον κόσμο, ήταν θέμα χρόνου να ασχοληθώ επαγγελματικά.
Τι είναι εκείνο που αγαπάς πιο πολύ στο Drag;
Αυτό που μου αρέσει στο Drag είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω μια πλευρά του εαυτού μου ακριβώς όπως την αισθάνομαι. Η περσόνα μου ειναι μια εκδοχή του εαυτού μου, εξίσου αυθεντική και με δικό της χαρακτήρα.
Πώς προέκυψε το όνομα της περσόνας σου;
Χαχαχα! Αρχικά θέλω να ξέρεις πως δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά ήταν η επιλογή με τα περισσότερα potentials. Προκύπτει από το πολιτικό μου όνομα και επίθετο και το επέλεξα γιατί, όπως είπα, ειναι μια εκδοχή του εαυτού μου, άρα επρεπε να έχουν κοινό όνομα.
Εκτός από το όνομα, τι άλλο κοινό έχει η Yiara με τον Άρη;
Το μεγαλύτερό μας κοινό είναι το χιούμορ μας.
Διαφορές έχετε;
Σε διαφορές μπορώ να πω πως υπάρχουν δύο που ξεχωρίζουν. Η πρώτη είναι πως η Yiara δεν πίνει αλκοόλ, σε αντίθεση με τον Άρη και η δεύτερη είναι πως εγώ είμαι οξύθυμος γενικά στη ζωή μου αλλα η περσόνα μου δεν είναι.
Είναι δύσκολο να είσαι Drag Queen στην Κύπρο;
Γενικά το να είσαι Drag Queen δεν είναι και το πιο εύκολο πραγμα, αλλά ούτε και δύσκολο. Όσον αφορά την Κύπρο τώρα, η δυσκολία είναι η διάδοση της drag σκηνής. Μπορώ διακρίνω μια ανάπτυξη, μικρή μεν, αλλά υπάρχει. Μια μέρα θα υπάρξει ένα venue που θα κάνει host Drag shows και θα περιμένετε σε ουρές για να μπείτε να μας δείτε, το υπόσχομαι.
Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα άτομο που θέλει να ξεκινήσει να κάνει Drag;
Να ξεκινήσει, δεν έχεις να χάσεις τίποτα, αν δουλέψεις έχεις να κερδίσεις πολλά. Επίσης, υπομονή!
Θεωρείς πως είναι σημαντικό να γίνονται καλλιστεία Drag;
Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι να συναντούμε νέα είδη drag, και τα καλλιστεία είναι ένας διαγωνισμός που στηρίζει και καλεί την καθε μια από εμάς να δείξει τη διαφορετικότητά της με τον μοναδικό, δικό της τρόπο.
Πώς και γιατί πήρες την απόφαση να λάβεις μέρος στα καλλιστεία;
Η συμμετοχή μου στα καλλιστεία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες αλλα θα εστιάσω σε δυο. Ο πρώτος είναι οι κοντινοί μου άνθρωποι, οι φίλοι και η οικογένειά μου, που με στηρίζουν και με εμψυχώνουν συνεχώς. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θέλω να δείξω ότι όσο διαφορετικές και να είμαστε μεταξύ μας, μπορούμε να συνυπάρξουμε όλες μαζί σε μια σκηνή.
Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε για δράσεις κοινωνικού περιεχομένου από Drag Queens, όπως η ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά. Ποια είναι η προσέγγισή σου σε αυτόν τομέα; Θα το έκανες;
Γενικά το Drag είναι μια τέχνη που βγαίνει σε πολλές μορφές και δραστηριότητες, άλλες τραγουδάνε, άλλες χορεύουν, άλλες κάνουν lipsync κ.λπ. Δεν θα διάβαζα παραμύθια, για τώρα τουλάχιστον, αλλά σίγουρα θα μπορουσα να έχω ανοιχτή συζήτηση, με κοινό, για κοινωνικά ή άλλα θέματα που τους απασχολούν.
Masc4Mascara
Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το Drag, πριν αποφασίσεις ότι θέλεις να ασχοληθείς;
Αν θυμάμαι καλά ήταν όταν είδα στην τηλεόραση τη RuPaul, (όχι στο Drag Race), στο video clip του τραγουδιού «Love Shack» των «B52’s» και είχα κατενθουσιαστεί με την παρουσία της.
Από πότε ασχολείσαι με το Drag και τι ήταν εκείνο που σε έκανε να αρχίσεις το ταξίδι σου ως Drag Queen;
Κλείνω τώρα σχεδόν 10 χρόνια που ασχολούμαι με την τέχνη του Drag. Αυτό που με ώθησε να το ξεκινήσω ήταν οι σπουδές μου, performance arts, και αφού είχα την ευκαιρία να το συνδυάσω, το έκανα.
Έχεις αρκετά ιδιαίτερο όνομα, υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό;
Το όνομά μου προέκυψε από το γεγονός ότι μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου έπρεπε να ήσουν άντρας αρρενωπός και masculine για να είσαι αποδεκτός όπως και στο σχολείο, όπου δεχόμουν bulling για τις μεγάλες και πυκνές μου βλεφαρίδες, που φαίνονταν βαμμένες με Máscara, έτσι πήρα τις δυο λέξεις που με στοίχειωναν και με καταπίεζαν στην παιδική μου ηλικία και τις χρησιμοποίησα με τρόπο όπου τα συναισθήματα πλέον δεν είναι αρνητικά, δεν με καταπιέζουν και δεν αλλάζουν το ποια είμαι!
Πόσο διαφορετικός είναι ο Ζακ από τη Mascara;
Η Mascara είναι θεότρελη, ακραία και υπερβολική με τα όλα της, σε αντίθεση με τον Ζακ που έχει όρια, ισορροπίες και του αρέσει η απλότητα στη ζωή. Επίσης ο Ζακ μισεί το glitter, ενώ η Mascara πεθαίνει γι' αυτό. Έχουμε και κοινά όμως! Είμαστε και οι δυο πολύ θετικοί χαρακτήρες, και έχουμε υπέροχο sense of fashion και humor!
Πώς είναι να είσαι Drag Queen στην Κύπρο;
Το να είσαι Drag Queen στην Κύπρο έχει την πλάκα του γιατί δεν υπάρχει μεγάλη κοινότητα και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργούμε τους δικούς μας κανόνες. Μαθαίνουμε η μια από την άλλη και δανειζόμαστε πράγματα που χρειαζόμαστε. Υπάρχει μια αίσθηση κοινότητας και χώρος για αρκετά ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Υπάρχουν διάφορες και ανάμικτες ανταποκρίσεις από τον κόσμο, οι πλείστες ωστόσο είναι θετικές και όμορφες, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Σηκώνει κάποια βελτίωση η κατάσταση ωστόσο;
Η κυπριακή σκηνή άρχισε να γίνεται πιο international, έρχονται ξένες Queens για να κάνουν show εδώ, όπως και οι ντόπιες βγαίνουμε προς τα έξω, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη κοινότητα και πολλές συνεργασίες με ευκαιρίες. Αυτό που θα άλλαζα είναι να έβλεπα το Drag να εμφανίζεται πιο πολύ σε διάφορα μαγαζιά παρά μόνο σε gay κλαμπ και μπαρ.
Τι θα έλεγες σε ένα άτομο που θέλει να ξεκινήσει το Drag;
Μην ξεκινήσεις, μην το κάνεις, χαχαχ, υπάρχει πολλή δουλειά, πειθαρχεία και έξοδα. Δεν είναι μια δουλειά που μπορεί να σε βοηθήσει ιδιαίτερα οικονομικά, θέλει συνεχή πάλη και δουλειά για να βελτιωθείς και να αλλάζεις την παρουσία σου σε κάθε σόου ούτως ώστε να εκπλήσσεις τον κόσμο. Θέλει γερό στομάχι και επένδυση αυτό το χόμπι. Θα ευχηθώ καλή αρχή όμως σε όποια θέλει να ξεκινήσει.
Θεωρείς πως είναι σημαντικό να γίνονται καλλιστεία drag;
Ναι, είναι όμορφο να γίνονται καλλιστεία Drag διότι είναι μια διαφορετική πλατφόρμα και σενάριο για εμάς, μια πρόκληση αν θέλεις, για να αναδείξουμε την τέχνη μας με έναν άλλο τρόπο.
Πώς πήρες την απόφαση να λάβεις μέρος φέτος;
Όσο πιο πολύ εργάζεσαι πάνω σε κάτι, το δουλεύεις και το εξελίσσεις, τόσο πιο καλό γίνεται και αυτό σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου, τη δουλειά σου και την περσόνα σου. Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω τα όριά μου στο τι μπορώ να κάνω και να δείξω στον κόσμο. Το να κάνεις σόου και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό μπροστά σε αξιοσημείωτους κριτές είναι μια πολύ όμορφη και ενθαρρυντική εμπειρία. Επίσης είναι το κατάλληλο μέρος να γνωρίσεις κι άλλες Drag Queens που περνούν τα ίδια «ζόρια» με εσένα.
Όπως είπαμε και με τη Yiara, το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε για δράσεις κοινωνικού περιεχομένου από Drag Queens. Είναι κάτι που θα έκανες εσύ;
Φυσικά! Οι κοινωνικές δράσεις από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι πάρα πολύ σημαντικές. Το να δίνουμε φως στα κατορθόματά μας και φωνή στα λόγια μας είναι πολύ σημαντικό. Εμείς ήμαστε οι ήρωες της ιστορίας μας, οπότε αν δεν παλέψουμε για τα δικαιώματα και την αποδοχή μας, τόσο της κοινότητας, όσο και της τέχνης του Drag, τότε ποιος θα το κάνει; Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος άνθρωπος που έριξε τούβλο στον stonewall ήταν η τρανς γυναίκα Martha P. Johnson, μεγάλη έμπνευση. Αν το Drag τα κάνει όλα στη υπερβολή, στο makeup, στο σόου, στη γυναικεία φιγούρα, τότε γιατί να μην το κάνει και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της κοινότητας μέσω του ακτιβισμού;
GIA EVANGELISTA
Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το Drag, πριν αποφασίσεις να ασχοληθείς:
Η πρώτη μου επαφή με το Drag ήταν τυχαία. Από πολύ μικρός λάτρευα τις γυναίκες και ειδικά τη μαμά μου και τη γιαγιά μου, καθόμουνα μπροστά από τον καθρέφτη και τις χάζευα με τις ώρες. Μεγαλώνοντας είχα έμφυτη την αγάπη για το μακιγιάζ και σε ένα πάρτι μασκέ, σε μία εταιρεία που δούλευα, ντύθηκα Marilyn Monroe, κέρδισα το πρώτο βραβείο, έκανα και ένα σόου για πλάκα και αισθάνθηκα πάρα πολύ όμορφα.
Πώς από μια εμφάνιση σε ένα μασκέ πάρτι προχώρησες στο Drag επαγγελματικά;
Πάντα μου άρεσαν τα show που έβλεπα, είτε από διάσημους performers είτε από άλλες Drag Queens. Το ταξίδι μου σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο του drag ξεκίνησε πριν από 10 μήνες. Σκέφτηκα «γιατί να μην το δοκιμάσω; Θέλω πάρα πολύ να δω πώς θα ήμουν σαν persona».
Γιατί GIA EVANGELISTA;
Το όνομα GIA προέρχεται από την ταινία «Top Model» που είναι αφιερωμένη στη ζωή του μοντέλου Τζία Καράντζι, την οποία ενσαρκώνει μία από τις αγαπημένες μου ηθοποιούς, η Αντζελίνα Τζολί. Το επώνυμο, Evangelista είναι εμπνευσμένο από τη σειρά «pose», όπου ο αγαπημένος μου οίκος ήταν εκείνος των «EVANGELISTA».
Η GIA και ο Αντώνης έχουν κοινά;
Η Gia έχει πολύ παραπάνω attitude απ’ ότι εγώ στην καθημερινή μου ζωή, αλλά είμαστε το ίδιο ομιλητικοί και κοινωνικοί, λατρεύω να γνωρίζω καινούργιο κόσμο ως Gia αλλά και ως Αντώνης.
Ως άτομο που κατάγεται από την Ελλάδα, πώς «το ζεις» ως Drag Queen στην Κύπρο;
Είναι πάρα πολύ όμορφο, γιατί έχω κάνει show σε μέρη που δεν περίμενα ποτέ, όπως σε «στρέιτ μαγαζιά» και σε μαγαζί στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου. Γενικά, γνώρισα πάρα πολλά ενδιαφέροντα άτομα μέσα από αυτές τις εμπειρίες και έκανα υπέροχες συνεργασίες. Αν εργαστούμε λίγο πιο σκληρά πιστεύω πως η Κύπρος δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες στον χώρο του Drag.
Άρα βλέπεις τη σκηνή του Drag να εξελίσσεται στην Κύπρο;
Ναι, πιστεύω ότι έχει μεγαλώσει πολύ τον τελευταίο χρόνο, όπως σου ανέφερα και προηγουμένως, έχω εμφανιστεί σε μέρη που δεν περίμενα ποτέ ότι θα εμφανιζόμουν και το κοινό ήταν υπέροχο και ευγενέστατο μαζί μου. Αν θα άλλαζα κάτι, θα προσθέτα brunch drag performances και επίσης θα εμφανιζόμουν σε πιο μεγάλες σκηνές, όπως θέατρα, παρουσιάζοντας πιο κλασικά drag shows.
Μιας και μεγαλώνει η σκηνή στην Κύπρο, τι συμβουλή θα έδινες ένα άτομο που θέλει να ξεκινήσει να εντάσσεται σε αυτήν;
Αγάπη σκέψου το, πολλές φορές το Drag είναι πανάκριβο, χρειάζεται χρήμα για να φαίνεσαι τόσο λαμπερή. Πέρα από την πλάκα, αν σε εκφράζει και πιστεύεις ότι με αυτό τον τρόπο θα αναδείξεις το ταλέντο σου και θα κάνεις τον κόσμο να περνάει όμορφα, καν’ το με τα χίλια.
Θεωρείς πως είναι σημαντικό να γίνονται καλλιστεία Drag;
Φυσικά και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνονται καλλιστεία Drag γιατί πάνε καλλιτέχνες με ποικίλες ταυτότητες και δείχνουν το ταλέντο τους. Θα ήταν πάρα πολύ ωραία να γίνουν καλλιστεία και στην Κύπρο, είναι μία πάρα πολύ όμορφη εμπειρία που έχει να σου μάθει πάρα πολλά και μπορεί να σε κάνει πιο «ανταγωνιστικό», όχι μόνο έναντι των άλλων, αλλά και έναντι του ίδιου σου του εαυτού.
Άρα αυτοί είναι και οι λόγοι που αποφάσισες να λάβεις μέρος φέτος;
Πάνω κάτω ναι, αρχικά πήρα την απόφαση να λάβω μέρος γιατί θέλω πάρα πολύ να ζήσω αυτήν την εμπειρία και πιστεύω ότι έχει να μου διδάξει πολλά, ενώ το πλαίσιο του διαγωνισμού ενάντια σε μερικές από τις καλύτερες Drag Queens αυτή τη στιγμή στην αγορά μπορεί να μου προσφέρει καινούργια πράγματα, ούτως ώστε να μάθω και να επεκτείνω όσο πιο πολύ μπορώ τον εαυτό μου.
Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε για δράσεις κοινωνικού περιεχομένου από Drag Queens όπως η ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά, είναι κάτι που θα έκανες;
Φυσικά και θα το έκανα, λατρεύω τα παιδάκια, θα το προσέγγιζα όμως με πάρα πολύ σεβασμό και αγνότητα. Δεν θα έβαζα ούτε προκλητικά ρούχα, ούτε υπερβολικό μακιγιάζ γιατί δεν θα ήθελα να τα τρομάξω ή να δημιουργήσω πολλές απορίες στο αθώο μυαλουδάκι τους. Πριν το κάνω όμως θα το σκεφτόμουν και δυο και τρεις και 10 φορές και θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ σίγουρος για την απόφασή μου. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το Drag είναι για όλες τις ηλικίες, αλλά ούτε πιστεύω πως είναι μια τέχνη που πρέπει να κρύβεται.