Στην Κίνα τα ζώα πεθαίνουν λόγω καύσωνα

Τα αγροτικά ζώα υποφέρουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ και οι καλλιέργειες επηρεάζονται αρνητικά. 

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Σε μεγάλα τμήματα της Κίνας σημειώνονται θερμοκρασίες ρεκόρ αλλά και έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα αγροτικά ζώα υποφέρουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ και οι καλλιέργειες επηρεάζονται αρνητικά. 

Η Κίνα βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες ελλείψεις στην ενέργεια και διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανίας. Φέτος, η ακραία ζέστη έχει αρχίσει να προκαλεί ξανά εκτεταμένα προβλήματα. 

Χοίροι, κουνέλια και ψάρια έχουν πεθάνει από τις ακραίες θερμοκρασίες, ενώ τα χωράφια με σιτάρι στην κεντρική Κίνα έχουν πλημμυρίσει από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει μέσα στους επόμενους μήνες τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της Κίνας.

Από τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες σε δεκάδες κινεζικές πόλεις έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Το κύμα καύσωνα κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές πόλεις στις επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Τετάρτη, 578 εθνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων και να επιφέρουν περισσότερες αβεβαιότητες στην προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου», έγραψε ο Σενγκ Τσία, επικεφαλής γεωργικός αναλυτής της Citic Securities.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε για αυξανόμενες απειλές στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω του επικείμενου Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου στον Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες.

«Στην Κίνα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα οδηγήσει εύκολα σε αυξημένη κλιματική αβεβαιότητα στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, προκαλώντας πλημμύρες στο νότο, ξηρασία στο βορρά και κρύο καλοκαίρι στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Σενγκ.

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ