400 άτομα «διαγνώστηκαν» με καρκίνο, κατά λάθος

Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς δεν είχαν καν κάνει τεστ.

Article featured image
Article featured image


Αυτό που έπαθαν εκατοντάδες εξεταζόμενοι για καρκίνο στις ΗΠΑ, το έχετε δει να συμβαίνει σε ταινίες, των οποίων οι ιστορίες «χτίζονται» πάνω σε αυτό το λάθος.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει να συμβαίνει στην πραγματική ζωή, αλλά μεμονωμένα.

Ποτέ στην ιστορία, δεν έγινε στην κλίμακα που το έζησαν εκατοντάδες πελάτες της εταιρίας βιοτεχνολογίας που πουλάει «το πρώτο τεστ αίματος» που ανιχνεύει τον καρκίνο.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, πριν συνεχίσει το ρεπορτάζ το CBS News, η παραγωγός εταιρία του τεστ «Galleri», το οποίο ανιχνεύει δείκτη για περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου και κοστίζει 949 δολάρια, ενημέρωσε τον περασμένο μήνα λανθασμένα κοντά στους 400 πελάτες της πως μπορεί να έχουν καρκίνο. Οι μισοί από αυτούς εν τω μεταξύ δεν είχαν κάνει το τεστ, το είχαν απλά αγοράσει.

Χρειάστηκαν 36 ώρες για να ειδοποιηθούν όλοι για το λάθος.

Εκπρόσωπος της εταιρίας ζήτησε συγγνώμη για «την εσφαλμένη ανίχνευση του σήματος καρκίνου», το οποίο απέδωσε προμηθευτή που δεν τακτοποίησε «πρόβλημα στη ρύθμιση του λογισμικού».

Ο προμηθευτής (PWN Health) σχολίασε ότι «το πρόβλημα οφείλεται σε εσφαλμένη διαμόρφωση της πλατφόρμας engagement των ασθενών, την οποία χρησιμοποιούμε για την αποστολή τυποποιημένων επικοινωνιών στους πελάτες».

Το σύστημα προκάλεσε ένα πρόβλημα «και το αντιμετωπίσαμε σε μια ώρα από την στιγμή που αντιληφθήκαμε τη λανθασμένη λειτουργία» που γινόταν από τις 10 έως τις 18 Μαϊου.

Υποσχέθηκε πως «έχουν προστεθεί οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά τέτοιο λάθος». Δεν είπε πώς ενημερώθηκε για το λάθος, αφού μπαίνουν στη μέση και προσωπικά δεδομένα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ