Ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο για να μας «κρύβουν» από τα κουνούπια

Δεν τους επιτρέπει καν να πλησιάσουν το ανθρώπινο δέρμα.

Article featured image
Article featured image


Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές στο Ισραήλ, για την καταπολέμηση των τσιμπημάτων από κουνούπια.

Ερευνητές του εβραϊκού πανεπιστημίου γεωργίας, τροφίμων και περιβάλλοντος ανακάλυψαν το ιδανικό αντικουνουπικό. Όπως λένε, η φόρμουλα που χρησιμοποιούν διώχνει το 99% των γνωστών ειδών κουνουπιών και μάλιστα χρησιμοποιώντας φυσικά συστασικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν επιτρέπει στα κουνούπια να πλησιάσουν το ανθρώπινο δέρμα.

«Τα συνηθισμένα αντικουνουπικά είναι τοπικά. Τα απλώνουμε στο δέρμα αλλά τα κουνούπια έρχονται πάνω μας. Δεν τσιμπάνε και συχνά δεν προσγειώνονται. Το επιθυμητό αντικουνουπικό είναι αυτό που δρα σε μεγάλη απόσταση ώστε τα κουνούπια να μην έρθουν καν κοντά μας. Θέλουμε να μην πλησιάζουν και αυτό είναι που ανακαλύψαμε», λέει ο Δρ. Τζόναθαν Μπόμποτ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στο Euronews.

Μετά από τρία χρόνια ερευνών και δοκιμών οι ερευνητές είδαν ότι το 99,4% των κουνουπιών δεν προσγειώθηκαν στο ανθρώπινο δέρμα, καθώς όπως λένε κατάφεραν για πρώτη φορά να συνδυάσουν δύο ιδιαίτερα συστατικά.



«Πρόκειται για δύο φυσικά συστατικά. Το πρώτο είναι το απωθητικό το ίδιο, η ουσία ινδόλη που τη βρίσκουμε στα λουλούδια που συνεπώς έχει μια ωραία μυρωδιά που είναι κάτι που θέλουμε. Τη συνδυάσαμε με ένα πολυμερές, την κυτταρίνη που είναι το κύριο συστατικό στο ξύλο και ο συνδυασμός αυτός έφερε αποτροπή κουνουπιών σε ποσοστό 99%. Οπότε το 99% των κουνουπιών όταν βρεθούν κοντά σε ένα ανθρώπινο χέρι, δεν θα προσγειωθούν εφόσον υπάρχει το αντικουνουπικό», λέει ο Δρ. Μπόμποτ.

«Ουσιαστικά αυτή η νέα ουσία λειτουργεί ως καμουφλάζ, αποκρύπτοντας το ανθρώπινο δέρμα από τα κουνούπια. Η κυτταρίνη δρα ως ένα χημικό καμουφλάζ, κρύβει τη μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος που ελκύει τα κουνούπια και τα οδηγεί στο να πλησιάζουν και να προσελκύουν και άλλα κουνούπια. Συγχρόνως απελευθερώνει αργά την απωθητική ουσία και έτσι μεγαλώνει και η διάρκεια της προστασίας», προσθέτει ο ίδιος.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές πιστεύουν πως μέσα σε έναν με ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν το προϊόν στην αγορά και να ξεκινήσουν, όπως λένε, την επανάσταση στην προστασία έναντι των κουνουπιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ