Επιστήμονες ανησυχούν για το χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία της Σιβηρίας

«Η Σιβηρία είναι μία από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές του πλανήτη με ακραίες θερμοκρασίες που αυξάνονται σε ένταση».

Article featured image
Article featured image


Δεκάδες ρεκόρ καύσωνα έπεσαν στη Σιβηρία
, καθώς οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν πάνω από τους 37,7 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλο που βρισκόμαστε μόλις στις αρχές Ιουνίου, η θερμοκρασία στη Σιβηρία έχει «σκαρφαλώσει» σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Το περασμένο Σάββατο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 37,9 βαθμούς Κελσίου στο Τζαλτουρόβσκ, την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.

Έκτοτε, το ρεκόρ έχει σπάσει πολλές φορές. Μεταξύ άλλων, την Τετάρτη στο Μπάεβο η θερμοκρασία έφτασε στους 39,6 βαθμούς Κελσίου, και στο Μπαρναούλ στους 38,5 βαθμούς.

Σε ορισμένες απ΄ αυτές τις περιοχές, υπάρχουν καταγραφείς θερμοκρασίας εδώ και δεκαετίες και άρα «μπορούμε να πούμε ότι είναι πραγματικά εξαιρετικό», είπε ο ίδιος.

Πρόκειται για «το χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία της περιοχής». Και φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

«Τα ρεκόρ συνεχίζουν να καταρρίπτονται σήμερα, με θερμοκρασίες και πάλι γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Ερέρα στο CNN.

Μπορεί να γίνει επιστημονική ανάλυση για να εκτιμηθεί πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή αυτό το γεγονός, αλλά γνωρίζουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πιο ακραίες θερμοκρασίες, ιδίως στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Η Σιβηρία τείνει να παρουσιάζει μεγάλες μηνιαίες και ετήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονη τάση αύξησης της θερμοκρασίας.

«Η Σιβηρία είναι μία από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές του πλανήτη με ακραίες θερμοκρασίες που αυξάνονται σε ένταση», δήλωσε στο CNN ο Ομάρ Μπαντούρ, αξιωματούχος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ