Κύπρος
Χθες, κάποιοι διαδήλωναν για τον Θανάση και άλλοι φώναζαν εναντίον των μεταναστών
Χθες, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Από τη μια, οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τη δολοφονία του Θανάση και λίγο μετά, στην ίδια πόλη, αυτοί που φώναζαν για «εξαγνισμό» της πατρίδας μας από τους μετανάστες-εγκληματίες. [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Χθες Κυριακή, 9 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό δύο διαδηλώσεις με πολύ διαφορετικό χαρακτήρα και αφορμή.
Η πρώτη, στις 18:00, έγινε έξω από το διοικητήριο Λεμεσού, με αφορμή την υπόθεση του Θανάση, του 26χρονου που δολοφονήθηκε όταν ήταν στρατιώτης. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη μητέρα του, η οποία αγωνίζεται εδώ και 18 χρόνια για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ομαλά, με την κυρία Ανδριάνα να επαναλαμβάνει με πόνο ψυχής το μαρτύριο που ζει τα τελευταία 18 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ζητά δικαίωση για τη δολοφονία του παιδιού της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της το πλήθος δεν μιλούσε και άκουγε σχεδόν με ευλαβικό τρόπο τα όσα εξιστορούσε η μαχόμενη μητέρα. Τα χειροκροτήματα υποστήριξης κατέκλυσαν όλο το κέντρο της Ανεξαρτησίας και με την ολοκλήρωση της διαδήλωσης οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν ειρηνικά.
Την ίδια μέρα, στις 19:30, λίγη ώρα μετά τη διαδήλωση στην Ανεξαρτησίας, μια άλλη λεγόμενη «ειρηνική διαμαρτυρία» πραγματοποιήθηκε στον Μόλο της Λεμεσού, ωστόσο, μόνο ειρηνική δεν ήταν.
Ιδέες που θυμίζουν μαύρες εποχές της ανθρωπότητας
«Καλούμε όλους τους Ελληνοκυπρίους στον Μόλο Λεμεσού, (στο 2ο parking). ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ - ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το κάλεσμα του κινήματος ΕνΕργώ και συνέχιζε: «Απαιτούμε την άμεση και μαζική απέλαση όλων των λαθρομεταναστών-εγκληματιών που εκμεταλλεύονται τη δήθεν αδράνεια του κυπριακού κράτους. Καλούμε όλους τους οργανωμένους συνδέσμους ποδοσφαιρικών ομάδων, οργανωμένα σύνολα και ομάδες να αφήσουν τα οποιαδήποτε οπαδικά τερτίπια και να ενωθούν όλοι μαζί γιατί η πατρίδα μας κινδυνεύει. Καλούμε όλους, ειρηνικά να παρευρεθούν στον Μόλο. Είναι καιρός να καθαρίσουμε την πόλη μας, είναι καιρός να καθαρίσουμε την πατρίδα μας».
Η ανακοίνωση προσέλκυσε δεκάδες άτομα, μαυροντυμένα, με μερικά από αυτά να φορούν μάσκες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους, μια μέρα που στην περιοχή μαζεύονται άτομα μεταναστευτικής καταγωγής, για να περάσουν τη μέρα τους.
Η πορεία ξεκίνησε και το πανό που ηγείτο της πορείας έγραφε «Έξω οι λαθρομετανάστες από την Κύπρο». Από πίσω του οι δεκάδες μαυροντυμένοι ξεκίνησαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ενώ στην πορεία φώναζαν διάφορα συνθήματα. Ουραγός των διαδηλωτών ήταν η αστυνομία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών που ήρθαν «αντιμέτωποι» με την πορεία κατά τον βραδινό τους περίπατο, μάθαμε πως κάθε άλλο παρά ειρηνική ήταν. Ένα ζευγάρι μάς ανέφερε πως τα άτομα της πορείας κλώτσησαν στα γενετικά όργανα ένα άτομο μεταναστευτικής καταγωγής και μετά του επιτέθηκαν πριν συνεχίσουν. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για περισσότερα από ένα περιστατικά βίας εκείνο το βράδυ. Μια άλλη περαστική μάς είπε ότι ρώτησε την αστυνομία γιατί δεν μεσολάβησαν όταν έγιναν τα βίαια συμβάντα και η απάντηση που έλαβε ήταν «ότι δεν ήταν παρόντες στο περιστατικό και πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι παρά μόνο να είναι εκεί. Φοβούνταν πως αν παρενέβαιναν θα ξεκινούσαν επεισόδια».
Η Θέκλα βρέθηκε στον Μόλο χθες το απόγευμα και μάς περιέγραψε όσα είδε. Αρχικά ανέφερε ότι στην πορεία είδε από παιδιά μέχρι και άτομα ηλικίας περίπου 70 ετών. «Οι διαδηλωτές έβριζαν έντονα περαστικούς που μιλούσαν διαφορετική γλώσσα από εκείνους ή είχαν διαφορετικό χρώμα δέρματος. Οι 10-20 αστυνομικοί που ήταν εκεί δεν έμοιαζαν να προσπαθούν να αποτρέψουν τη βία, στέκονταν με απάθεια λες και είναι συνένοχοι. Στο μεταξύ μαζεύονταν υπογραφές κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία αλλά και κατά των “λαθρομεταναστών” στην Κύπρο. Επιτέθηκαν τουλάχιστον σε τρία άτομα μεταναστευτικής καταγωγής που πήγαν να ακούσουν τα όσα έλεγαν, ενώ κάποια στιγμή ξεκίνησαν κανονικοί καβγάδες. Πολλοί άνθρωποι που είχαν πάει στον Μόλο για να απολαύσουν την άδειά τους, κατέληξαν να τρέχουν να σωθούν από τις επιθέσεις. Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοιου είδους απόψεις θα έχουμε πολύ χειρότερα συμβάντα τις επόμενες ημέρες, καθώς μια από τις πολλές κουβέντες που άκουσα να λένε ήταν “όσους πιο πολλούς μαχαιρώσουμε τόσο το καλύτερο”, λόγια που όσο εύκολα τα εκστομίζω τώρα εγώ, τόσο πιο εύκολα μπορούν εκείνοι να τα κάνουν πράξεις. Μεγάλο μέρος της βίας, λεκτικής αλλά και σωματικής, έγινε μπροστά στον παιδότοπο του Μόλου, με τα παιδάκια να παρακολουθούν όσα συνέβαιναν».
Το μεταναστευτικό είναι σίγουρα ένα περίπλοκο ζήτημα, ωστόσο οι αναφορές περί «καθαρότητας» παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ναζιστικές αντιλήψεις που ηλπίζαμε να είχαν παραμείνει στο μαύρο παρελθόν της ανθρωπότητας. Βλέποντας, ωστόσο, τέτοιου είδους διαδηλώσεις σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο, καταλαβαίνουμε μάλλον πως το παρελθόν δεν μας διδάσκει. Και είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς πως η λύση στο μεταναστευτικό είναι η καταδίωξη, ο εκδιωγμός και η βία απέναντι στους ανθρώπους.