Απολίθωμα 125 εκατ. ετών δείχνει ένα μικρό θηλαστικό να επιτίθεται σε έναν δεινόσαυρο

Δεν τρώει πάντα το μεγάλο «ψάρι» το μικρό. [Εικόνες]

Article featured image
Article featured image

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο νόμος της τροφικής αλυσίδας ήταν τα μεγαλύτερη είδη να τρώνε τα μικρότερα. Κι όμως! Ο θαυμαστός κόσμος του ζωικού βασιλείου δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει.

Ένα απολίθωμα περίπου 125 εκατομμυρίων χρόνων, που βρέθηκε στην Κίνα, αποδεικνύει ότι κάποια πρώιμα θηλαστικά έτρωγαν δεινοσαύρους, σύμφωνα με το CNN. Το απολίθωμα αποκαλύπτει τους περιπλεγμένους σκελετούς των δύο ζώων σε μια εκπληκτική σκηνή που διατηρήθηκε στον χρόνο όταν μια κατολίσθηση λάσπης έθαψε τα δύο πλάσματα. Και οι δύο σκελετοί βρέθηκαν σχεδόν πλήρεις.

fossilsj.png


plUntitled5.png



Ένα θηλαστικό σαν ασβός, στο μέγεθος οικόσιτης γάτας -εν ονόματι Repenomamus robustus- και ένα είδος φυτοφάγου δεινόσαυρου -εν ονόματι Psittacosaurus- «εγκλωβίστηκαν» για πάντα σε μια θανάσιμη μάχη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθούν τέτοιου είδους απολιθώματα. Δεν είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα πρώιμα θηλαστικά έκαναν θήρα τους, δεινοσαύρους, όμως τώρα φαίνεται ξεκάθαρα η αλληλεπίδραση των δύο ζώων, ρίχνοντας φως στην αρπακτική συμπεριφορά εξαφανισμένων πλασμάτων.

Το απολίθωμα παρουσιάζει τον R. robustus να αρπάζει την κάτω γνάθο του Psittacosaurus, με το αριστερό του μπροστινό πέλμα. Το αριστερό πίσω πόδι του θηλαστικού πιάνει το πίσω άκρο του δεινοσαύρου, με τα δόντια του μικρότερου ζώου να καρφώνονται στα πλευρά του θηράματός του.

Untitled.png


Untitled5.png


olUntitled5.png



«Η 'κληρονομική' γνώση μας ήταν ότι οι οικολογικές αλληλεπιδράσεις ήταν μονομερείς: Οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι έτρωγαν τα μικρότερα θηλαστικά. Και αυτό το ανατρέπει. Φαίνεται ότι αυτά τα θηλαστικά θα μπορούσαν να καταστρέψουν έναν μεγαλύτερο δεινόσαυρο αν πεινούσαν αρκετά ή ήταν αρκετά απελπισμένα», ανέφερε ο παλαιοβιολόγος Jordan Mallon, ερευνητής στο Καναδικό Μουσείο Φύσης.

Ο Mallon υποστήριξε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θηλαστικό είναι επιτιθέμενο και όχι σαπροφάγο, καθώς είναι αδύνατο τα δύο αυτά ζώα να είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο, αν το Repenomamus robustus έβρισκε δηλαδή τον δεινόσαυρο νεκρό.

pontikosdino.jpg
Αναπαράσταση του Καναδικό Μουσείο Φύσης, στο οποίο φαίνεται ένα θηλαστικό να επιτίθεται σε έναν δεινόσαυρο. AP



Στη σύγχρονη εποχή, μοναχικά αρπακτικά όπως οι λύκοι είναι γνωστό ότι κυνηγούν μεγαλύτερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καριμπού και των οικόσιτων προβάτων. Ομοίως, στην αφρικανική σαβάνα, άγρια σκυλιά, τσακάλια και ύαινες επιτίθενται σε ζωντανά θηράματα.

«Αυτό ακριβώς μπορεί να απεικονίζεται στο απολίθωμα, το θηλαστικό να τρώει τον ψιττακόσαυρο ενώ αυτός ήταν ακόμα ζωντανός – πριν τελικά σκοτωθούν και οι δύο», εξηγεί ο Δρ Μάλον.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε σε έναν χώρο ταφής προϊστορικών ζώων στην επαρχία Λιαονίνγκ, που είναι γνωστή ως «η Πομπηία της Κίνας». Εκεί, μικρά θηλαστικά, σαύρες και αμφίβια θάφτηκαν απότομα και μαζικά από κατολισθήσεις λάσπης και συντρίμμια μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα ευρήματα αμφισβητούν την άποψη ότι οι δεινόσαυροι δεν απειλούνταν από τα θηλαστικά. Άλλωστε είναι ήδη γνωστό ότι ο Repenomamus κυνηγούσε τον ψιττακόσαυρο, καθώς έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά μωρών του φυτοφάγου δεινόσαυρου, στο στομάχι του θηλαστικού.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα συνεχίσει να παρέχει νέα στοιχεία για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών, αποκαλύπτοντας δεδομένα που διαφορετικά απουσιάζουν από το υπάρχον αρχείο απολιθωμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

ap23198693634614.jpg
Αναπαράσταση για το πως θα ήταν η στιγμή της επίθεσης στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το απολίθωμα. AP



Με πληροφορίες από news247, ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ