Διεθνή
Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βάζει μπλόκο στα κρουαζιερόπλοια λόγω υπερτουρισμού
Θέλει να περιορίσει τον αριθμό των τουριστών, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει την είσοδο των κρουαζιερόπλοιων στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών, αλλά και η ρύπανση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ολλανδικής πρωτεύουσας, τα κρουαζιερόπλοια «δεν συνάδουν με τις βιώσιμες φιλοδοξίες της πόλης». Στο πλαίσιο αυτό, ο τερματικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό αναμένεται να κλείσει.
Πρόκειται για ακόμα ένα μέτρο που λαμβάνουν οι αρχές του Άμστερνταμ με σκοπό να περιορίσουν τον υπερτουρισμό που πλήττει την πόλη, με 20 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Τα κρουαζιερόπλοια έχουν γίνει σύμβολο της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης με πάνω από 100 να αγκυροβολούν στην πόλη κάθε χρόνο.
Μεταξύ άλλων μέτρων, οι αρχές πρόσφατα απαγόρευσαν το κάπνισμα κάνναβης στη συνοικία με τα κόκκινα φώτα. Παράλληλα, τον Μάρτιο ξεκίνησε διαδικτυακή εκστρατεία που προέτρεπε τους νεαρούς Βρετανούς που σκέφτονται να διοργανώσουν τα μπάτσελορ πάρτι τους στο Άμστερνταμ να το αποφύγουν.
«Τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης δεν ταιριάζουν με τον στόχο του Άμστερνταμ να μειώσει τον αριθμό των τουριστών», δήλωσε η Ιλάνα Ρουντερκερκ του φιλελεύθερου κόμματος D66, το οποίο διοικεί την πόλη μαζί με το Εργατικό Κόμμα και τους οικολόγους.
Παράλληλα, ο άλλος βασικός λόγος για την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων είναι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Άμστερνταμ. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο παρήγαγε τα ίδια επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) σε μια ημέρα με 30.000 φορτηγά.
Αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες πόλεις
Έχουν, άλλωστε, προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις από τις Αρχές άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών που κυριολεκτικά έχουν γνωρίσει την κακή πλευρά του τουρισμού. Το τελευταίο καλοκαίρι πριν από την πανδημία, τον Ιούνιο του 2019, οι Αρχές της Βενετίας που επί δεκαετίες έχουν κύριο έσοδο τον τουρισμό, απαγόρευσαν στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται στο κέντρο της πόλης. Είχε προηγηθεί η πρόσκρουση κρουαζιερόπλοιου στην αποβάθρα του λιμανιού και η σύγκρουση με τουριστικό πλοιάριο, που προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Το περιστατικό ανάγκασε τότε ακόμη και την UNESCO να κηρύξει τη Βενετία απειλούμενη παγκόσμια κληρονομιά, καθώς η υπερβολική κίνηση πλοίων απειλούσε να προκαλέσει ζημιά στα αναγεννησιακά κτήρια της εμβληματικής ιταλικής πόλης.
Ακολούθησαν σύντομα το παράδειγμά της οι Αρχές της βελγικής πόλης Μπριζ που γνώρισε αιφνιδιαστική εκτόξευση του τουρισμού, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στην κρουαζιέρα. Επέβαλαν αυστηρότερο περιορισμό στον αριθμό τον πλοίων που επέτρεπαν να μπουν στο λιμάνι της πόλης και από πέντε το μείωσαν στα δύο. Είχε προηγηθεί ιλιγγιώδης αύξηση του τουρισμού στη μικρή ανθοστόλιστη πόλη του Βελγίου που το 2018 κατέγραψε ξαφνικά ρεκόρ 8,3 εκατ. τουριστών, όταν το αμέσως προηγούμενο έτος δεν ήταν παρά μόνον 900.000. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε μια άλλη πόλη χαρακτηρισμένη μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το Ντουμπρόβνικ, που επίσης έχει υιοθετήσει από το 2018 στρατηγική για την προστασία της πόλης, επιβάλλοντας ανώτατο όριο τα δύο κρουαζιερόπλοια την ημέρα και με ανώτατο όριο τουριστών τα 5.000 άτομα. Η κροατική πόλη έχει μάλιστα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για τη διαχείριση του υπεύθυνου τουρισμού με τη Διεθνή Ενωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA).
Το Δουβλίνο επίσης τα τελευταία δύο χρόνια επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων, όπως και η Βαρκελώνη που έφτασε να αριθμεί 4,4 εκατ. τουρίστες εκ των οποίων τα τρία ήταν επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης είχε παλαιότερα παρομοιάσει την επέλαση των τουριστών με «ακρίδες που πέφτουν πάνω στην πόλη».
Με πληροφορίες από lifo, Καθημερινή