Η σημαία της Κύπρου σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του Καυκάσου
Ομάδα ορειβατών από την Κύπρο κατέκτησε την κορυφή του όρους Καζμπέκ. [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023
3
λεπτά
Στις 21 Ιουλίου 2023, μια εξαμελής ομάδα από την Κύπρο κατέκτησε την κορυφή του όρους Καζμπέκ, σε υψόμετρο 5.033 μέτρων, όπου ύψωσε την κυπριακή σημαία.
Το όρος Καζμπέκ είναι ανενεργό ηφαίστειο στην οροσειρά του Καυκάσου, στη Γεωργία, λίγο νοτιότερα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Με ύψος λίγο μεγαλύτερο από 5.000 μέτρα, είναι μια από τις ψηλότερες κορυφές του Καυκάσου και η τρίτη ψηλότερη κορυφή της Γεωργίας, μετά τη Σχαρά και το Τζανγκά.
Η ανάβαση στην κορυφή ξεκίνησε από το χωριό Στεπαντσμίντα της Γεωργίας (1.800 μ.) στις 17 Ιουλίου. Από εκεί, οι ορειβάτες έφτασαν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Γκέργκετι (2.200 μ.) και εν συνεχεία μετακινήθηκαν μέσω του περάσματος Sabertse (3.000 μ.), φτάνοντας στη λεγόμενη κατασκήνωση του «πράσινου ξενοδοχείου» στα 3.000 μέτρα.
Στις 18 Ιουλίου, η ομάδα αφίχθη στο καταφύγιο του μετεωρολογικού σταθμού (3.650 μ.) που χτίστηκε το 1933 και το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως καταφύγιο ορειβατών.
Στις 19 Ιουλίου, οι ορειβάτες πραγματοποίησαν εγκλιματισμό στο πέρασμα Καζμπέκ στα 4.400 μ. και στις 20 Ιουλίου επισκέφθηκαν την ψηλότερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο, η οποία ορθώνεται στα 3.900 μέτρα. Η εκκλησία της Βηθλεέμ -όπως ονομάζεται- βρίσκεται στον δήμο Καζμπέγκι, στον δρόμο προς την κορυφή του όρους και έχει τη μορφή ενός μικρού, σιδερένιου βαγονιού, το οποίο στερεώνεται με ισχυρά καλώδια, για να προστατεύεται από τους ανέμους.
Στις 00:15 της 21ης Ιουλίου η κυπριακή αποστολή ξεκίνησε την τελική φάση της ανάβασης, φτάνοντας στην ανατολική κορυφή του όρους Καζμπέκ (5.033 μ.) στις 8:30 π.μ., όπου και υψώθηκε η σημαία της Κύπρου.
Μιλώντας με τον αρχηγό της αποστολής, Alex Larin, μάς ανέφερε ότι το Καζμπέκ δεν είναι το ψηλότερο βουνό του Καυκάσου, αλλά ένα από τα πιο δύσκολα εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και της βραχώδους μορφολογίας του.
«Στη διαδικασία της αναρρίχησης, υπάρχουν πολλές ρωγμές, οπότε η ορειβατική ομάδα πρέπει να χρησιμοποιεί σχοινιά διάσωσης. Επίσης, στην περιοχή του Καζμπέκ, οι κατολισθήσεις πετρών είναι πολύ συχνές, γι’ αυτό είναι απαραίτητη και η χρήση κράνους», μάς ανέφερε ο Alex, εξηγώντας ότι η προσέγγιση της κορυφής είναι, επίσης, πολύ δύσκολη. «Στα τελευταία 150 μέτρα, η κλίση του βουνού είναι πολύ απότομη, περίπου 45-50 μοίρες», τόνισε.
Το ταξίδι των ορειβατών από την Κύπρο, όπως μάς εξήγησε ο Alex, τίμησε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο βουνό: Penchuk Andrey (1988), Golubev Vladimir και Kozmin Dmitry (1989), Loginov Igor (2011), Movchan Sergey, Stepanov Sergey και Srtepanov Stepan (2013).
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πέρυσι, ο Alex μαζί με την ομάδα του ύψωσαν τη σημαία της Κύπρου στην κορυφή του όρος Νταμαβάντ, το οποίο είναι ένα πιθανώς ενεργό ηφαίστειο και η υψηλότερη κορυφή του Ιράν, με υψόμετρο 5.623 μέτρα.