Έκαναν ευθανασία και στην τελευταία φάλαινα από τις δεκάδες που ξεβράστηκαν στην Αυστραλία

Συσσωρεύτηκαν και σχημάτισαν ένα σχήμα καρδιάς πριν βγουν στα ρηχά.

Article featured image
Article featured image


Μια ομάδα 100 φαλαινών πιλότων εξόκειλε σε παραλία της δυτικής Αυστραλίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα με τους διασώστες και τους εθελοντές να μην καταφέρνουν να τις σώσουν τελικά.

Οι φάλαινες με τα μακριά πτερύγια εντοπίστηκαν την Τρίτη ανοικτά του Τσέινες Μπιτς κοντά στο Όλμπανι, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά του Περθ. Καθώς η ημέρα προχωρούσε, το κοπάδι άρχισε να κινείται πιο κοντά στην παραλία, προκαλώντας την ανησυχία των υπαλλήλων της υπηρεσίας προστασίας της φύσης. Μέχρι τις 4 μ.μ., ένα μεγάλο τμήμα της ακτής ήταν καλυμμένο από ξεβρασμένα κητώδη.

Σε σημερινό δημοσίευμα του AP αναφέρεται πως η τελευταία από τις σχεδόν 100 φάλαινες υποβλήθηκε σε ευθανασία την Τετάρτη μετά από μια δύο μέρες ανεπιτυχών προσπαθειών για τη διάσωσή τους.

falenes-pilotoi-7_city.png
Φωτογραφία: AP



Παρά τις προσπάθειες 100 αξιωματικών άγριας ζωής και 250 εθελοντών που φορούσαν βρεγμένες στολές για να προστατευτούν από το χειμερινό κρύο στο Νότιο Ημισφαίριο, 52 φάλαινες πέθαναν στην παραλία.

Οι υπόλοιπες 45 υποβλήθηκαν σε ευθανασία την Τετάρτη
, αφού οι προσπάθειες να οδηγηθούν σε βαθύτερα νερά απέτυχαν. Όσες είχαν επιζήσει επέστρεφαν συνεχώς στα ρηχά, ανέφερε η Υπηρεσία Πάρκων και Άγριας Ζωής της Δυτικής Αυστραλίας σε δήλωση αργά την Τετάρτη.

falenes-pilotoi-6_city.png
Φωτογραφία: AP



«Δυστυχώς, έπρεπε να ληφθεί η απόφαση να γίνει ευθανασία στις υπόλοιπες φάλαινες για να αποφευχθεί η παράταση του πόνου τους», ανέφερε η υπηρεσία.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση για όλους τους εμπλεκόμενους, ωστόσο η ευημερία των φαλαινών έπρεπε να έχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.

falenes-pilotoi-5_city.png
Φωτογραφία: AP



Η υπηρεσία ευχαρίστησε τους υπαλλήλους και τους εθελοντές που βοήθησαν στην προσπάθεια να σωθούν οι φάλαινες. Μια καταιγίδα έπληξε την παραλία με άνεμο και βροχή το απόγευμα της Τετάρτης και δύο εθελοντές νοσηλεύτηκαν από παραϊατρικό προσωπικό για υποθερμία, ανέφερε η Australian Broadcasting Corp.

Ο Peter Hartley, διευθυντής του Τμήματος Βιοποικιλότητας, Διατήρησης και Αξιοθέατων που επέβλεπε την ανταπόκριση, περιέγραψε σήμερα την απόφαση να γίνει ευθανασία στις επιζήσασες ως «απίστευτα σκληρή».

falenes-pilotoi-3_city.png
Φωτογραφία: AP



«Πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις των 34 χρόνων της καριέρας μου. Πραγματικά, πολύ δύσκολο», είπε ο Χάρτλεϊ στους δημοσιογράφους στο Όλμπανι.

«Ήταν μια καλά μελετημένη απόφαση. Και ξέρετε, ευχαριστούμε την υποστήριξη των... κτηνιάτρων που βοήθησαν με τις αξιολογήσεις και τις συμβουλές που μου έδωσαν για να πάρω αυτή την απόφαση», πρόσθεσε ο Χάρτλεϊ.

falenes-pilotoi-2_city.png
Φωτογραφία: AP



Οι ειδικοί της άγριας ζωής υπέθεσαν ότι το γεγονός θα μπορούσε να είναι ένδειξη άγχους ή ασθένειας μέσα στο κοπάδι, αλλά είπαν ότι οι λόγοι πιθανότατα θα παραμείνουν μυστήριο.

Οι φάλαινες-πιλότοι είναι άκρως κοινωνικά ζώα και διατηρούν πολύπλοκες οικογενειακές σχέσεις με τα κοπάδια τους από τη γέννησή τους.

falenes-pilotoi-1_city.png
Φωτογραφία: AP



Πλάνα από drone που κυκλοφόρησαν από την κυβέρνηση της πολιτείας έδειξαν τις φάλαινες να συσσωρεύονται και να σχηματίζονται σε σχήμα καρδιάς πριν προσαράξουν στην παραλία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 500 φάλαινες πιλότοι πέθαναν όταν εξόκειλαν στα νησιά Τσάταμ στη Νέα Ζηλανδία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ