Οι ελπίδες για έστω και έναν νεοσσό γύπα για φέτος κατέρρευσαν

Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τη ζωή των πτηνών.

Article featured image
Article featured image


Άσχημα τα νέα που μεταδίδει το Bird Life Cyprus για του γύπες της Κύπρου καθώς η μοναδική φωλιά που είχε καταγραφεί για φέτος εγκαταλείφθηκε και το αυγό του ζευγαριού δεν εκκολάφτηκε ποτέ.


Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Απογοητευτικά τα νέα από τη φωλιά ενός ζευγαριού Γυπών στους Γκρεμούς της Επισκοπής.

Οι ελπίδες για έστω και έναν νεοσσό Γύπα για φέτος κατέρρευσαν, αφού η φωλιά που είχαμε καταγράψει ως ενεργή μέχρι και τον Μάιο δυστυχώς εγκαταλείφθηκε, ενώ το αυγό φαίνεται να μην εκκολάφτηκε ποτέ.

Πρόκειται για τη μοναδική φωλιά που είχε καταγραφεί σε όλη την Κύπρο φέτος, στην περιοχή της Επισκοπής Λεμεσού. Αυτό το ζευγάρι Γυπών είναι το μόνο που απομένει στο νησί για την ώρα, καθώς πέρσι τον Μάιο χάσαμε τα άλλα δύο αναπαραγωγικά ζευγάρια (και τους νεοσσούς τους) εξαιτίας ενός τραγικού περιστατικού μαζικής δηλητηρίασης στον Άγιο Ιωάννη στην επαρχία Πάφου.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το είδος, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι γύπες έχουν αργό αναπαραγωγικό ρυθμό – η αναπαραγωγική δραστηριότητα για το είδος ξεκινά μετά τα 4-5 χρόνια, με μόνο ένα αυγό τον χρόνο ή κάθε 2 χρόνια.

Αν και δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που το αυγό δεν εκκολάφτηκε και η φωλιά εγκαταλείφθηκε, γνωρίζουμε ότι ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή των γκρεμών Επισκοπής, όπως η μη-αδειοδοτημένη χρήση drones, η διανυκτέρευση στην παραλία, η προσέγγιση των γκρεμών από θάλασσα και αέρα συχνά με paragliding ή άλλα πτητικά μέσα και η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο των γκρεμών από κοντινή απόσταση, προκαλούν ενόχληση στο είδος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αναπαραγωγική δραστηριότητα με κίνδυνο την εγκατάλειψη της φωλιάς, αλλά και εγκατάλειψης της περιοχής.

Η αντιμετώπιση όλων των απειλών (δηλητηρίαση, προσκρούσεις, ενόχληση σε τοποθεσίες αναπαραγωγής) και η ενίσχυση του πληθυσμού με πουλιά από το εξωτερικό, δράσεις τις οποίες υλοποιεί η ομάδα του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», είναι επείγουσας σημασίας για τη διάσωση του είδους.

Δεδομένου ότι μειωθεί η θνησιμότητα, η ενίσχυση του πληθυσμού μπορεί να δώσει ώθηση στην αναπαραγωγική δραστηριότητα ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μεταφορά σημαντικών για την επιβίωση πληροφοριών από τους ντόπιους γύπες στους νέους γύπες προτού ο ντόπιος πληθυσμός εξαφανιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ