Πιο ήρεμη η χθεσινή νύχτα στη Γαλλία μετά και την έκκληση της γιαγιάς τού 17χρονου για ηρεμία

Την ίδια στιγμή, ακροδεξιά τάγματα εφόδου βγήκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων, συγκρουόμενοι με τους διαδηλωτές.

Article featured image
Article featured image

Συνεχίζονται οι άγριες νύχτες στη Γαλλία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μ., αλγερινής καταγωγής, από 38χρονο Γάλλο αστυνομικό, επειδή δεν υπάκουσε στις συστάσεις του, όταν τον σταμάτησε μετά από τροχαίες παραβάσεις.

Ωστόσο, μια πιο ήρεμη νύχτα, συγκριτικά με την έκρηξη των προηγούμενων ημερών, φαίνεται ότι έζησε η Γαλλία χθες, Κυριακή, ενώ δεκάδες χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί παρέμειναν στους δρόμους για την αποφυγή νέων συγκρούσεων.


Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις οι συλλήψεις και προσαγωγές δεν πλησίασαν καθόλου τα επίπεδα ρεκόρ του Σαββάτου και υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες. Συγκεκριμένα, η αστυνομία προχώρησε σε 78 συλλήψεις σε εθνικό επίπεδο την Κυριακή, μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις 719 συλλήψεις της προηγούμενης ημέρας και τις 1.300 της Παρασκευής.


Περισσότερα από 3.000 άτομα έχουν συλληφθεί από την Τρίτη, μετά τη μαζική ανάπτυξη 45.000 αστυνομικών σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι η δύναμη δεν θα μειωθεί, αφού οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν καταστήματα, προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.


Επίθεση στο σπίτι δημάρχου


Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ, κοινότητας 30.000 κατοίκων, νότιο προάστιο του Παρισιού.


Αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό έπεσε πάνω στο σπίτι του, ενώ εκείνος βρισκόταν στον δήμο. Από την επίθεση τραυματίστηκε η σύζυγός του Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου. Υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες. Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».


Μετά και από αυτό το περιστατικό, διαφωνούντες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μπροστά σε όλα τα δημαρχεία της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κι ένα κύμα αντισυγκεντρώσεων, την ώρα που η οργή στις κοινότητες των μπανλιέ δεν κοπάζει.


Συναντήσεις Μακρόν με αιρετούς


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου, κατόπιν, αύριο Τρίτη, τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ζήτησε, επίσης, από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων σήμερα.


Ο αρχηγός του κράτους θέλει «να ξεκινήσει λεπτομερές και πιο μακροπρόθεσμο έργο για να κατανοηθούν σε βάρος τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα» των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, σύμφωνα με το Ελιζέ.


Σε πέντε βράδια ταραχών, ως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περίπου 5.000 πυρπολημένα αυτοκίνητα, σχεδόν 1.000 δημόσια κτήρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής, πάνω από 700 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου...


«Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»


Η ύφεση - όπως φαίνεται - της βίας ακολουθεί την έκκληση από τη γιαγιά του Ναέλ για ηρεμία. Χθες, η γιαγιά του Ναέλ πραγματοποίησε παρέμβαση, ζητώντας αποκλιμάκωση της κατάστασης «σε αυτούς που σπάνε, τους λέω: σταματήστε. Μη σπάτε βιτρίνες, μη σπάτε σχολεία, λεωφορεία. Σταματήστε, οι μαμάδες είναι είναι αυτές που παίρνουν τα λεωφορεία, οι μαμάδες σας είναι αυτές που περπατούν έξω!».


Και πρόσθεσε: «Θέλουμε αυτοί οι νέοι να ηρεμήσουν. Ο Ναέλ είναι νεκρός. Η κόρη μου είχε ένα μοναχοπαίδι, είναι χαμένη πια, τελείωσε, η κόρη μου δεν έχει πια ζωή. Και εμένα, με έκαναν να χάσω και την κόρη μου και τον εγγονό μου», είπε αναφερόμενη στους αστυνομικούς.


«Κατηγορώ τους δύο αστυνομικούς, γιατί ήταν δύο, αυτοί που έριξαν δύο χτυπήματα με τον υποκόπανο των όπλων τους στο κεφάλι του εγγονού μου, και αυτόν που πυροβόλησε απευθείας στην καρδιά. Μπορούσε να τον πυροβολήσει στο πόδι, στο χέρι», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε: «Του αφαίρεσαν τη ζωή».


Επίσης, δήλωσε σοκαρισμένη από την πρωτοβουλία πολιτών στο Διαδίκτυο, που συγκεντρώνουν χρήματα υπέρ του αστυνομικού, δράστη του θανάσιμου πυροβολισμού.


Ακροδεξιά στοιχεία στους δρόμους


Εκείνο, πάντως, που προξενεί πολλά ερωτήματα και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές από χθες το βράδυ άρχισαν να κυκλοφορούν στους δρόμους ομάδες φασιστών και ακροδεξιών, προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με τους νεαρούς που στην πλειονότητά τους είναι γόνοι μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς.


Σύμφωνα με τις αναφορές η μεγαλύτερη ομάδα καταγράφηκε στη Λυόν, όπου περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι ήταν οπλισμένοι.


Αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιτίας των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.



Με πληροφορίες από efsyn, ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ