Λόγω και της εγγύτητας και των ιδιαίτερων δεσμών με τη Ρόδο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στο νησί, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Κύπριος πρόεδρος, αφού εξέφρασε τα ειλικρινά συλλυπητήριά του για την απώλεια των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο, τόνισε ότι η Κύπρος θα αναλάβει την αναδάσωση της Ρόδου.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για το εν λόγω θέμα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους πολίτες, όσο και από κυπριακές επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλακούν στην προσπάθεια. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι πάντοτε έτοιμη να παρέχει την όποια βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς όλο και πιο συχνά ιδίως οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν φαινόμενα σχετικά με πυρκαγιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων της εφαρμογής Current Situation Viewer (MODIS & VIIRS NRT) του EFFIS-Copernicus το βράδυ της Πέμπτης 27/7, ήταν 206.610 στρ. τα οποία αντιστοιχούν στο 14,7% της έκτασης του νησιού. Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρ, βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε για τη σημαντική αυτή βοήθεια, επαναβεβαίωσε την κοινή στάση και θέση των δύο χωρών τόσο στο Κυπριακό όσο και σε μια άλλη σειρά θέματα, που αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι αυτή απαιτεί από την Άγκυρα να προχωρήσει σε «θετικές ενέργειες».
Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επίσης, ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο πραγματοποιείται σε κρίσιμη συγκυρία για το περιφερειακό γίγνεσθαι, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε πως συζητήθηκαν οι εξελίξεις για άρση του αδιεξόδου. «Όσο και αν κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν διαφορές, οι στόχοι και οι επιδιώξεις είναι κοινές όπως και οι τρόποι για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη πως συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, με την εκμετάλλευση των πόρων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση που θα γίνει με το Ισραήλ στα τέλη Αυγούστου.
Τέλος, είπε ότι θα επισκεφθεί τη Ρόδο στις 12 και 13 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Κύπρου .
Μητσοτάκης: Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις μας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι μέλημα της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και πως οι δύο χώρες συνεχίζουν να ενεργούν σε «απόλυτο συντονισμό».
Αφού έκανε μια «αναδρομή» στο έργο της κυβέρνησής του και στις επιτυχίες της, λέγοντας ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στα θέματα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισήμανε ότι «βελτίωση των ευρωτουρκικών δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «παράγοντες γεωπολιτικής σταθερότητας».