Περιβάλλον
Στη Βρετανία η ζέστη σκότωσε ψάρια, απειλεί έντομα και φυτά και αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασίας
Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της χώρας.
Ο φετινός Ιούνιος, ο θερμότερος στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε πρωτοφανείς θανάτους ψαριών στα ποτάμια και επηρέασε αρνητικά έντομα και φυτά, προειδοποιούν περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η φύση «δέχεται επίθεση από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς παράλληλα να της δίνεται η ευκαιρία να ανακάμψει», ανέφερε το Wildlife Trusts.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν περισσότερο νερό, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 25% σε ώρες αιχμής σε ορισμένες περιοχές, δήλωσε η Water UK.
Τα προσωρινά στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν ότι, τόσο ο συνολικός μέσος όρος όσο και οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες, ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί.
«Οι αναφορές για τον αριθμό των περιστατικών θανάτου ψαριών στα ποτάμια για αυτήν την εποχή ήταν άνευ προηγουμένου. Θα περίμενα κανονικά τα ποτάμια να επηρεαστούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, όταν δηλαδή είναι πιο ζεστό και ξηρό», δήλωσε στο BBC ο Μαρκ Όουεν, από το Angling Trust.
Οι θάνατοι προκαλούνται εν μέρει λόγω λιγότερου οξυγόνου, καθώς μειώνεται η στάθμη νερού των ποταμών. Τα ψάρια πεθαίνουν επίσης όταν οι ρύποι από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά καταλήγουν στα ποτάμια κατά τη διάρκεια καταιγίδων.
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είπε ότι έλαβε περισσότερες αναφορές για νεκρά ψάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πολλά ανθοφόρα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των ορχιδέων, μαράθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα έντομα όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες που τρέφονται με νέκταρ και γύρη θα έχουν λιγότερο να φάνε.
@skynews Hundreds of #dead #fish #surface after #reduced #oxygen #levels in #water. The #sweltering #heatwave in the #early #weeks of #June led to #heat-#health alerts, #water shortages, and an #unprecedented #number of #fish #deaths in rivers Watch a massive sandstorm engulf city: @Sky News ♬ original sound - Sky News
Τα είδη με μικρή διάρκεια ζωής είναι αυτά που επηρεάζονται πιο αρνητικά. Πολλές πεταλούδες είναι ενήλικες μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και αν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τροφή εκείνη την περίοδο, αυτό δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό τους.
Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να εξεταστούν, λαμβάνοντας υπόψη και την υγρή, κρύα άνοιξη που προηγήθηκε, αναφέρει η κ. Μορς από το Wildlife Trusts.
«Κάθε μήνας φαίνεται να είναι ο πιο ζεστός, ο ξηρότερος, ο υγρότερος σε σχέση με το παρελθόν. Εάν έχουμε ένα μεμονωμένο γεγονός ρύπανσης ή μια δασική πυρκαγιά, τότε συνήθως υπάρχει χρόνος για να ανακάμψει η φύση, αλλά τώρα φαίνεται να πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα», πρόσθεσε.
Οι πιο συχνές και πιο έντονες περίοδοι ζέστης ασκούν πίεση στο περιβάλλον και δημιουργούν πρόβλημα στα αποθέματα νερού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Καθώς, λοιπόν, οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο νερό στα σπίτια τους. Οι καταγραφές δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο οι εταιρείες ύδρευσης παρείχαν 1,2 δισεκατομμύρια λίτρα περισσότερο νερό συγκριτικά με τους ίδιους μήνες το 2021.
Στο Ντέβον, στην Κορνουάλη και σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας έχει απαγορευτεί η χρήση λάστιχου κήπου.
Οι ειδικοί βέβαια σχολιάζουν ότι τα ποτάμια και οι δεξαμενές, που παρέχουν μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκονται σε πιο υγιή κατάσταση από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αλλά ο ξηρός καιρός είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στα αποθέματα νερού και εάν συνεχιστεί θα αποτελέσει σίγουρα απειλή, με πιθανή κατάληξη την εξάντληση αυτών των αποθεμάτων.
Η Water UK προτρέπει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις «να συνεχίσουν να εξοικονομούν νερό για να βοηθήσουν στην προστασία από πιθανές μελλοντικές συνθήκες ξηρασίας».
Ένα μπολ με νερό σε έναν κήπο ή μια αυλή μπορεί να παρέχει νερό σε διψασμένους σκαντζόχοιρους, μέλισσες και πεταλούδες, αποτελώντας σπουδαία βοήθεια με μικρό κόπο.
Και το μακρύτερο γρασίδι είναι πιο ανθεκτικό σε πιο ζεστό καιρό και δίνει στα είδη τον βιότοπο που χρειάζονται για να ζήσουν, γι′ αυτό προτείνει να αφήσουμε ακόμη και μικρές περιοχές του γκαζόν να ψηλώσουν.